Jaký obor teď frčí? Absolventi IT a technici berou nejvíc. | EkonTech.cz


Jaký obor teď frčí? Absolventi IT a technici berou nejvíc.

Ekonom
8. 5. 2013 - 10:34

Jedním z faktorů, který pomáhá rozhodnout o tom, co studovat, je aktuální pozice vybraného oboru na trhu práce. Studenta jistě zajímá, kolik asi bude brát po absolvování univerzity při nástupu do prvního zaměstnání. V současné době jsou na tom nejlépe ti, kteří se rozhodli studovat IT obory. Na kolik si přijdou tito „šťastlivci“ a co ti ostatní?

graduate

Nejvíce peněz v IT

Z nedávno uveřejněného průzkumu na portálu práce.cz, který se zabýval průměrnou výší nástupního platu absolventů univerzit, vyplynulo, že největší radost při pohledu na výplatní pásku budou mít absolventi IT oborů. Jejich průměrná nástupní mzda se pohybuje kolem 32 000 Kč. Upozorňuji, že se bavíme o hrubé mzdě, takže na účet dotyčného připutuje přibližně 24 000 Kč.

Bankovnictví a technika nastejno

Trošku překvapující je další pořadí pomyslného žebříčku profesí. Technické obory, tažené hlavně energetikou a automobilovým průmyslem, dohnaly ve výši nástupního platu bankovnictví. To se dříve drželo na špičce a bylo často vysněnou modlou absolventů ekonomických oborů. Situace na trhu práce se ale mění a kvalitních absolventů techniky je málo, a tak je jejich práce dražší. Čerství bankéři nebo inženýři si přijdou na cca 27 000 Kč hrubého (21 000 Kč čisté mzdy).

Do zhruba stejné mzdové skupiny patří i práce v oboru reklamy, marketingu a PR. Zde se nástupní platy pohybují lehce nad 27 000 Kč.

Na obchodníka jen s titulem

Na dalším místě se umístilo obchodování. V tomto oboru je ale zajímavý jiný fenomén - velký rozdíl mezi nástupním platem vysokoškoláka a absolventa střední školy, a to až 60 %! Takový obchodník s titulem si vydělá při nástupu až o 7 000 Kč více než jeho kolega s maturitou. V ostatních oborech není rozdíl tak velký, pohybuje se kolem 30–40 %.

A co na to studenti?

Jaký nástupní plat očekáváte? To je při přijímacích řízeních velmi častá otázka, kterou by si měl uchazeč dopředu velmi pečlivě rozmyslet. V jakém očekávání žijí současní studenti vysokých škol? Jejich mzdová očekávání utlumila hospodářská krize. Podle posledních šetření horší ekonomické vyhlídky České republiky srazily nástupní očekávání absolventů z 28 000 na 22 500 Kč hrubé mzdy.

Mění se také postoj studentů k přípravě na zaměstnání již během studia. Volných atraktivních míst ubývá a pro absolventy je vždy praxe velkou výhodou. Přibližně 58 % respondentů uvedlo pracovní zkušenosti mimo obor svého studia, 42 % se pak zdokonaluje ve svém odvětví. Když studenti nenajdou vhodnou pracovní příležitost, snaží se často získat zkušenost dobrovolnickou prací nebo nastartovat vlastní podnikání.

Stěhování nevadí

Až 45 procent studentů by se bez váhání za dobrou prací přestěhovalo do jiného města České republiky a dalších 40 procent by určitě o této možnosti uvažovalo. Takže 85 % všech absolventů univerzit by se bez větších problémů bylo ochotno odstěhovat za prací i daleko od svého bydliště. Tato mobilita pracovní síly nebývala v poměrech ČR nikdy tak velká, jako v současné době. Pro trh práce je to dobrá zpráva.

Start jen na zkoušku?

Je také zajímavé, že většina studentů hodlá využít první zaměstnání jen jako jakýsi pomyslný start do ekonomického života. Téměř žádný absolvent si neplánuje, že by u prvního zaměstnavatele zůstal déle než pět let. Většina hodlá první zaměstnání ukončit po třech letech a jít se rozvíjet do jiné firmy.