Jde to i poctivě? Otevřené zakázky šetří miliony. | EkonTech.cz


Jde to i poctivě? Otevřené zakázky šetří miliony.

Ekonom
18. 8. 2013 - 21:37

Když se v tisku objeví článek o veřejných zakázkách, týká se většinou jejich zmanipulování, korupce, či jiného podvodu v zadání zakázky placené z veřejných rozpočtů. O to víc překvapí zpráva, že se jednomu kraji podařilo změnou systému zadávání zakázek ušetřit za první pololetí až 68 milionů korun. A ještě víc překvapí fakt, že se jedná o Liberecko…

Mění nálepku

Je to dechberoucí. Kraj, který v minulosti proslul machinacemi s veřejnými zakázkami, se nyní postavil do čela otevřenosti.  Díky novému systému veřejných soutěží ušetřil Liberecký kraj za první pololetí letošního roku téměř 66 milionů korun. Dohromady zadal 39 zakázek skoro za 181 milionů, v soutěžích se výsledná cena snížila zhruba o 40 procent na 115 milionů korun. O stavební zakázky se často uchází i více než desítka zájemců.

Nový přístup

Liberecký kraj se rozhodl na všechny zakázky vyhlašovat výběrové řízení, i když mu to zákon nepřikazuje. A najednou se ukázalo, že tímto krokem sice přibude administrativní zatížení, ale výrazně klesne konečná cena zakázky. Třeba připravovanou přestavbu kruhové křižovatky v ulici České Mládeže se podařilo zlevnit o třetinu z 48 milionů korun na necelých 32 milionů. V další zakázce, která by mohla být bez výběrka přiklepnuta nějaké firmě, se do veřejné soutěže přihlásilo až 14 zájemců a předpokládaná cena se smrskla na polovinu.

Temná minulost

Co se vlastně změnilo? V minulosti se stávalo, že výsledná cena byla dokonce o mnoho vyšší, než předpokládal projekt. Do soutěží se hlásilo minimum firem a konečný výběr provázela korupce a osobní zájmy. Nyní se kvalifikační předpoklady zjednodušily tak, aby nikdo nemohl nastavit podmínky, které splní jen předem vytipovaná firma, a hlavní zásadou je maximální otevřenost. Například do zcela běžné zakázky na zateplení fasády se přihlásilo neuvěřitelných 19 firem a takový počet dokáže vytvořit pořádně silné konkurenční prostředí.

Zveřejňují, co můžou

Důležitým krokem k transparentnosti bylo zavedení důsledného zveřejňování všech zakázek, a nejen těch. Na internetu si kdokoli může přečíst smlouvy uzavřené krajským úřadem nebo se podívat na vystavené faktury. Liberec ale podniká další kroky, jednání zastupitelů se přenášejí na Youtube, rozpočet kraje je občanům k dispozici pomocí jednoduché aplikace, hejtman odpovídá svým občanům pravidelně na Facebooku. Prostě otevřenost Liberecka je nevídaná, zvláště v porovnání s ostatními kraji v České republice.

Výmluvy a jen výmluvy

Proč to tak nejde jinde? Odevšad jsou slyšet stejné a naprosto hloupé výmluvy. Ostatní kraje se zaštiťují možnou administrativní náročností a nutností přijímat nové zaměstnance. Bohužel pro ně, příklad Liberecka ukazuje, že to jsou jen plané výmluvy. Důvod je úplně někde jinde. Liberecký kraj je jediný, který neovládají velké strany, a ty samozřejmě v důsledku hlubokého propojení mezi politiky a kmotry z podnikatelského prostředí nemají zájem na zveřejňování smluv, veřejných zakázek a podobně. Takže dokud občané sami nevystaví těmto představitelům stopku, jak to učinili voliči na severu Čech, nic se nezmění.