Konec spekulacím: Babiš místo Ringieru kupuje vydavatelství Mafra | EkonTech.cz


Konec spekulacím: Babiš místo Ringieru kupuje vydavatelství Mafra

Ekonom / byznys
27. 6. 2013 - 18:36

Po slovech Andreje Babiše „Do tří let budu mít největší vydavatelství v ČR“, dostává tento výrok v posledních dnech čitelnější význam. Miliardář a majitel agrochemického impéria Agrofert Andrej Babiš kupuje vydavatelství Mafra.

Babis

Cena utajena

Babiš Mafru koupil od jejího dosavadního vlastníka, německého mediálního domu Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Cenu transakce obě strany tají, prodej ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Vyjádření Andreje Babiše

„Skupinu Mafra považuji za velmi silného hráče na českém mediálním trhu, především v oblasti seriózní žurnalistiky. Její akvizice bude mít pro naši mediální divizi řadu synergií a umožní nám hledat další nákladové úspory například při fungování našeho týdeníku 5plus2,“ uvedl Babiš.

Ringer versus Mafra

Babiš se předtím vážně zajímal i o vydavatelský dům Ringier Axel Springer ČR, jenž vydává deník Blesk či týdeník Reflex.. Zároveň ale také jednal s Mafrou, ke které se nakonec přiklonil. Rozptyl Mafra je skutečně zajímavý.

Noviny

Vlajkovou lodí Mafra je nejčtenější seriózní deník Mladá fronta DNES, , který má 824 tisíc čtenářů, píše se na webu mediální skupiny Mafra. Druhým deníkem v rámci skupiny jsou Lidové noviny. Má přibližně 184 ticíc čtenářů a první výtisk se na trhu objevil již v roce 1893. Nejmladším titulem je od roku 2008 v rámci skupiny bezplatný deník Metro, vydává se v Praze a dalších 50 městech v nákladu 350 tisíc kusů.

Televize

Zástupcem hudebního média je televizní stanice Óčko. První česká tematická televize se zaměřením na hudbu a moderní lifestyle vysílá nepřetržitě už od roku 2002. Měsíčně Óčko sleduje více než 2,6 milionu lidí, uvádí se na stránkách společnosti.

Internet

Internetová divize představuje zpravodajský portál iDNES.cz, který měsíčně navštíví v průměru 4 miliony čtenářů, a milion čtenářů serveru lidovky.cz. iDNES již sedmkrát vyhrál anketu Křišťálová lupa v kategorii média.   

Rádio

Mezi hudební média skupiny patří dvě známá a žánrově rozdílná rádia. Expreradio je moderní hudební rádio orientované na specifika metropolitního regionu se širokým záběrem žánrů. Rádio Classic FM je hudební stanicí, která jako jediná na českém trhu nabízí klasickou hudbu, jazz a swing.

Mobilní operátor 

Nejnovějším přírůstkem do Mafra je virtuální operátor MOBIL.CZ. Ten nabízí své služby od května letošního roku.

Aktivity Andreje Babiše

Největší tuzemský potravinářskozemědělsko-chemický holding Agrofert miliardáře Andreje Babiše může vítat další přírůstek do své početné rodiny. Skupina Agrofert, jenž nyní představuje konsolidované tržby přes 130 miliard korun, tak výrazně rozšiřuje své podnikatelské aktivity. Pomineme-li byznys, Andrej Babiš má i politické ambice. Je přestavitelem hnutí ANO, které se chystá na parlamentní volby. Mafra tak může být v tomto záměru velkým pomocníkem.