Koronavirus ruší konference | EkonTech.cz


Koronavirus ruší konference

Ekonom / koronavirus / konference
10. 3. 2020 - 13:57

Kvůli koronaviru se ruší konference po celém světě a to může mít ekonomický dopad. Koronavir SARS-CoV-2 se stále nepodařilo efektivně vymýtit a jeho rozšiřování tak pokračuje po celém světě a v prvních případech se mu nevyhnula ani Česká republika. Kvůli němu dochází k mnoha omezením a jedním z nich je u rušení řady akcí, kde se vyskytuje mnoho lidí z různých koutů planety. Aktuálně i zákaz pořádání jakýchkoli akcí pro více jak 100 lidí na území České republiky.

Začaly se tak postupně rušit největší technologické konference jako je například MWC (Mobile World Congress), GTC (GPU Technology Conference), Facebook F8, GDC (Game Developers Conference), nebo třeba automobilová Geneva Motor Show a další. Zrušení je také otázkou u budoucích konferencí, které jsou naplánované například na druhou polovinu roku.

V některých případech se organizátorům podařilo včas zareagovat a přednášky se uskuteční online pomocí streamovaného videa. I tak to ale znamená obrovský ekonomický dopad, který nemusí být na první pohled viditelný.

Musíme si totiž uvědomit, že každá významná technologická konference s sebou přináší i představení obrovského množství novinek – zařízení, softwaru, služeb a dalších technologií. Konference jsou nabité novináři, kteří o všem píší, natáčí videa a tyto informace se tak z různých směrů dostávají ke čtenářům a potenciálním zákazníkům. Jakmile ale konference není, dochází v mnohem menší míře informovanosti a tím pádem i menší míře zájmů ze strany spotřebitelů něco nového nakupovat.

Efekt poklesu poptávky pochopitelně uvidíme až zpětně, už teď je ale znát nálada investorů, protože v rámci uznávaného indexu S&P 500, který zahrnuje 500 největších společností v USA, došlo totiž během pár dní k významnému propadu ceny akcií o přibližně 10 %. Stejnou hodnotu index získával v průběhu posledního roku ještě před vypuknutím koronaviru.

Foto: CDC on Unsplash