Krach Detroitu | EkonTech.cz


Krach Detroitu

Ekonom / ekonomická krize
27. 7. 2013 - 11:37

Kolébka amerických automobilek a hudebních legend, Detroit, vyhlásil minulý týden krach. Stalo se tak po měsících dohadů a vyjednávání, kdy zůstala na stole pouze krajní varianta. Výsledkem je dluh 18,5 miliard dolarů

Na počátku krachu

Americké město dohnala před čtyřmi lety krize v automobilovém průmyslu. Automobilky Ford, Chrysler či vozy General Motors spadly na dno a musely propouštět a zavírat továrny. Krachovat tak začaly i dodavatelé automobilek,  kteří je měli jako hlavní klienty.  

Odliv obyvatel a prázdná městská pokladna

Zmiňovaný krach automobilového průmyslu způsobil odliv lidí z města a městská pokladna začala pomalu hladovět. Za posledních 13 let počet obyvatel Detroitu klesl téměř o třetinu. Pro zajímavost v roce 1950 ve městě žilo 1,8 milionu lidí, dnes už je jich necelých 700 tisíc. Míra nezaměstnanosti dosahuje téměř 19 procent a třetina obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Život v Detroitu

Aktuálně je ve městě zhruba 80 tisíc prázdných domů. Cena za metr čtvereční je v některých případech pouhý dolar. Některé části města jsou téměř bez obyvatel, po setmění nefunguje 40 procent veřejného osvětlení. Kriminalita je tu největší ze všech amerických velkoměst. Jen málo případů se podaří vyšetřit, policie je poddimenzovaná a práce je příliš. 

Druhá šance

Konec nebo nový začátek? Bankrot může paradoxně znamenat pro Detroit restart. Je potřeba vrátit do města život a lepší pracovní podmínky. Prozatím ale není jasné, jak bude nový plán vypadat. Je pravděpodobné, že se bude jednat o dlouhodobý proces, který se může projevit až po několika měsících nebo letech. Město by mělo v první řadě investovat okolo 1,25 miliardy dolarů na zlepšení infrastruktury města a služeb.

Detroit

Detroit je největší město amerického státu Michigan, desáté nejlidnatější v USA. Zajímavá je poměrně zásadní demografická změna města. V roce 1930 bylo obyvatelstvo Detroitu z 92% bílé, v roce 2010 již běloši tvořili jen 10,6%. Důvodem této výrazné změny je pravděpodobně zmiňovaná obrovské míra kriminality a ztráta zaměstnaní. Trendem je stěhovat se do bezpečnějších míst na předměstí