Libra: nová kryptoměna od Facebooku chce být univerzálním platidlem i bankou pro celý svět | EkonTech.cz


Libra: nová kryptoměna od Facebooku chce být univerzálním platidlem i bankou pro celý svět

Ekonom / kryptoměna / libra
2. 7. 2019 - 12:24

Zatímco Bitcoin a další kryptoměny v posledních týdnech opět získávají na síle, Facebook představil vlastní digitální měnu, kterou označuje jako „Libra“.

Libra vychází z principů kryptoměn, je tedy postavena na technologii blockchainu, ale tím podobnosti spíše končí. I když vše nebude mít v rukou Facebook, ale speciálně zřízená autorita ve Švýcarsku - Libra Association, řídící servery, které budou zpracovávat transakce, budou moci jen vybrané velké technologické společnosti. V případě Bitcoinu a dalších kryptoměn jsou to tisíce a miliony lidí, Zkrátka každý, kdo si nainstaluje bitcoinového klienta, se zároveň v síti může stát i tím, kdo zálohuje a potvrzuje provedené transakce.

Libra rovněž nebude mít vlastní proměnný kurz, ale bude hodnotu odvíjet od kombinace několik světových měn (dolar, euro a další), čímž by měla mít v čase stále relativně stabilní hodnotu. Problém je ale například to, že libry nebude omezené množství jako u bitcoinu, takže si Facebook bude moci vyrábět další, podobně jako to dělají státy s klasickými měnami. To pochopitelně znamená možnost snižování hodnoty v čase.

https://youtu.be/oAPkW1B2nZo

Facebook se nicméně chlubí tím, že měna má otevřený zdrojový kód a už nyní se do projektu zapojilo spoustu velikánů, mezi kterými nechybí MasterCard nebo VISA. Facebook má přes 2,7 miliardy aktivních uživatelů, takže má určitě obrovské zázemí rozjet podobný systém, který bude fungovat napříč jeho aplikacemi, takže si uživatelé budou moci zdarma posílat peníze a případně také rovnou platit třeba v e-shopech a na terminálech.

Je ale otázkou, jestli uspěje kvůli tomu, jakým problémům čelil v poslední době a které se týkají ochrany uživatelů a jejich soukromí. A peníze jsou obvykle jedna z věcí, o kterou se lidé obávají nejvíce.