Máte analytické myšlení? Hurá do Asie! | EkonTech.cz


Máte analytické myšlení? Hurá do Asie!

Ekonom / kariéra / HC NET
17. 4. 2016 - 14:19

Čína, Vietnam, Filipíny, Kazachstán. To je jen malá ochutnávka zemí, do kterých se můžete díky programu stáží pro studenty HC NET podívat.

Na fotografii je Radek se svými vietnamskými kolegy.

Společnosti Home Credit nabízí studentům opravdu atraktivní možnost, jak nastartovat kariéru. Pokud se osvědčíte v ročním programu HC NET pro studenty posledních ročníků VŠ, máte slušně našlápnuto se vypracovat z analytických pozic až po management a ještě si u toho hezky pocestujete po Evropě a Asii. Adam a Radek, absolventi programu, o tom ví své…

Adam Lemesányi

VŠ: Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta

Pozice v HC NET: Analytik na oddělení Risk

Období v HC NET: říjen 2014 – srpen 2015

Aktuální pozice v Home Creditu a místo výkonu práce: Collection analytik, Praha / Bělorusko / Kazachstán

Radek Sklenář

VŠ: Masarykova univerzita, Ekonomicko-správní fakulta

Pozice v HC NET: Finanční analytik

Období v HC NET: říjen 2014 – srpen 2015

Aktuální pozice v Home Creditu a místo výkonu práce: Finanční analytik, Ho Chi Minhovo město, Vietnam

Ahoj kluci, pro začátek nám, prosím, trochu popište svoji dosavadní kariérní cestu. Vím, že zatím není moc dlouhá, ale o to by mohla být našim čtenářům bližší.

Adam: Moje súčasné pracovisko je Praha, kde pôsobím na pozícii Analytik na oddelení Collections od septembra minulého roku. Veľmi sa tu v Prahe ale nezdržiavam, keďže mnoho času trávim v krajinách skupiny. Zatiaľ som v rámci svojho pôsobenia na centrále vycestoval na 2 mesiace do Bieloruska a na 2 mesiace do Kazachstanu.

Radek: Při studiu posledního ročníku vysoké školy jsem nastoupil jako stážista do brněnské kanceláře Home Creditu na pozici finančního analytika do oddělení finančního plánování a analýz. Zde jsem působil asi 10 měsíců. To, co jsem se naučil ve škole, jsem si mohl v praxi vyzkoušet a hlouběji pochopit implikace a souvislosti finanční analýzy a plánování. Po absolvování VŠ mi byla nabídnuta pracovní příležitost ve Vietnamu. Nabídku jsem s radostí přijal a nyní zde pracuji šestý měsíc, opět jako finanční analytik. V mém týmu jsou, kromě mě, všichni místní. Převážně teď tvořím kalkulace nových finančních produktů, na základě kterých se pak tyto produkty schvalují.

Vzpomínáte si na první týden v programu HC NET? Jak vypadá váš pracovní týden nyní?

Adam: Prvý týždeň v HC NET bol nesmierne zaujímavý, ale pre mňa veľmi náročný. Rovno som sa dostal k svojmu prvému zadaniu, ktorým bolo vypracovať jeden report pre oddelenie. Pri prvom mítingu o tom zadaní som bol bombardovaný odbornými pojmami a úplne som v tom všetkom tápal. Ale s pomocou kolegyne z oddelenia, ktorá bola ku mne veľmi milá a v začiatkoch mi veľmi pomohla, som sa do toho po čase dostal a svoje prvé zadanie som dokázal úspešne vypracovať. Moja momentálna pracovná náplň je dosť podobná mojim začiatkom, stále sa venujem hlavne reportingu, ale úroveň a komplexnosť reportov rapídne stúpla. Okrem toho pribudli aj iné, zložitejšie zadania, pre ktoré sú nutné znalosti štatistiky a ekonometrie. V čom sa ale môj pracovný deň asi najviac líši, sú schôdzky, ktorých je teraz omnoho viac, ako tomu bolo v mojich začiatkoch. Na pravidelnej báze komunikujem s kolegami z krajín, ale aj s kolegami z centrály. Tieto mítingy sú pre moju prácu momentálne kľúčové, keď je nutné spoločne komunikovať efektívne riešenia.

Radek: Mé první dny v Home Creditu byly hodně intenzivní. Poprvé jsem začal pracovat v oboru, který jsem studoval. Musel jsem se seznámit se všemi důležitými procedurami a soubory, se kterými se na finančním oddělení pracuje. Mí kolegové se mi horlivě věnovali a učili mě každý den nové a nové věci. Nyní můj pracovní týden vypadá tak, že mimo standardních aktualizací různých souborů komunikuji s ostatními odděleními, shromažďuji od nich informace o nových finančních produktech a následně provádím jejich finanční kalkulace, které poté konzultujeme. S kolegy trávím čas někdy i mimo pracovní dobu. Chodíme spolu na večeře nebo sportujeme.

Co máte na své práci v Home Creditu nejraději?

Adam: Najviac si cením networking, na čo má človek dostatok príležitostí pri práci na centrále a pri cestovaní po krajinách. Okrem toho si cením, že som mal príležitosť zapracovať na ruštine, keďže som 4 mesiace pôsobil v rusky hovoriacich krajinách.

Radek: Uspokojuje mě, že vidím výsledky své práce. Vím, že když práci odvedu dobře, mohou se na ni ostatní kolegové spolehnout a správně se rozhodnout. Také mám rád kolektiv, jak v českém, tak i ve vietnamském Home Creditu. Všichni jsou laskaví a spolehliví – rád s nimi pracuji.

A co naopak rádi nemáte?

Adam: Jet lag (pásová nemoc) a flight delay. To su moji dvaja najväčší nepriatelia.

Radek: Nemám rád snad jenom to, že se mezi sebou kolegové baví vietnamsky, čemuž samozřejmě nerozumím. Ztrácím tak někdy přehled i o věcech, které se mě mohou týkat. Anglicky ale mluví jen tehdy, když jednají přímo se mnou.

Jak se liší mentalita lidí a pracovní styl v zemi, kde nyní působíte/kde jste působili, oproti ČR?

Adam: V krajinách, kde som bol, bola pracovná mentalita veľmi podobná českej. Nevidel som žiadne veľké rozdiely v jednaní s kolegami. Jediná vec, ktorá ma trochu zaskočila, bola neznalosť angličtiny v Bielorusku, kde 95 % lokálnych kolegov nevedelo po anglicky, čo bola pre mňa veľká prekážka, keďže po rusky som v tej dobe nevedel (teraz ovládam aspoň základy). Na druhej strane, v Kazachstane vedeli všetci kolegovia hovoriť plynulou angličtinou, čo ma príjemne prekvapilo.

Radek: Mentalita lidí v Asii, tedy i ve Vietnamu, je úplně jiná než u nás doma v Česku. Vietnamci často říkají „ano“, i když myslí „ne“. Na druhou stranu mě mile překvapila jejich vlídnost, laskavost a to, jaká mezi nimi panuje pokora. Kolegové mě mezi sebe bez problémů přijali a musím uznat, že jsou velmi šikovní. Pokud se jedná o pracovní dobu, pracují tady minimálně do 6 do večera.

V čem jste se podle vás díky programu HC NET nejvíce zlepšili?

Adam: V analytických a technických znalostiach. Keď som prišiel ako nováčik do HC NET programu, absolútne som netušil, čo si mám pod pozíciou analytik predstaviť. Vďaka programu som ale odhalil, čo sa skutočne ukrýva pod pokrievkou a naučil sa pracovať s programami ako Excel, PL/SQL Developer, SAS Enterprise Guide a SAS Miner v podstate od nuly.

Radek: Jednoznačně v analytickém uvažování, přemýšlení o problémech a jejich řešení. Škola vás naučí hodně věcí. Jsou většinou hodně teoretické, ale jako základ pochopení dané tematiky dostačující. V praxi věci fungují trochu jinak. Díky působení v HC NET jsem měl možnost tyto věci v praxi hlouběji pochopit a zdokonalovat se.

Kdybyste byli nyní personalisty a vybírali nové účastníky programu HC NET, jaké byste u nich sledovali vlastnosti a dovednosti?

Adam: Všetky potrebné znalosti (práca s programami, atď…) sa človek pri práci v HC naučí, preto ak kandidátovi chýbajú technické znalosti, nepovažoval by som to za problém. Ale určite by som sa u prípadných uchádzačov pozeral na ich úroveň angličtiny, ktorú budú využívať dennodenne. Analytické myslenie je veľmi dôležité, keďže skoro každá štartová pozícia je analytik J a samozrejme chuť učiť sa nové veci a chuť prekonávať prekážky (ktorých bude vždy veľa a nikdy sa na ne nedá poriadne pripraviť).

Radek: Souhlasím s Adamem, také bych se zaměřil na jeho angličtinu. Jak v Brně, tak i ve Vietnamu, se pracuje téměř výhradně s anglickými soubory. Pokud tedy někdo nerozumí této specifické business English, tak bude mít přinejmenším ze začátku trochu problémy. Určitě se také musí jednat o člověka, který má chuť vycestovat do zahraničí a dál se zdokonalovat.

Co byste vzkázali studentům jako radu pro úspěšnou budoucí kariéru?

Adam: Byť pozitívny. Problémy s kolegami alebo s prácou sa vždy nejaké po ceste vyskytnú, ale keď sa im človek postaví s kľudnou mysľou a pozitívnym prístupom, vždy sa dajú vyriešiť.

Radek: Vzkázal bych, že excelentní prospěch ve škole na úkor praxe při studiu je, dle mého názoru, na škodu. Při pohovorech do zaměstnání se jen zřídkakdy dívají na váš prospěch. Důležitá je praxe v oboru a mimoškolní aktivity.

Chcete o programu HC NET zjistit více, nebo se rovnou přihlásit? Navštivte www.homecredit.cz/kariera/program-pro-studenty