Máte milion dolarů? Pošlete cokoli na oběžnou dráhu Země! | EkonTech.cz


Máte milion dolarů? Pošlete cokoli na oběžnou dráhu Země!

Ekonom / SpaceX / Elon Musk
19. 2. 2020 - 9:47

Vynášení nákladu do vesmíru, respektive na oběžnou dráhu Země, byl desítky let velmi velký problém. Cena byla totiž extrémně vysoká a tak si to mohly dovolit jen největší organizace na světě, vlády a komunikační společnosti. Díky Elonu Muskovi a jeho SpaceX se to ale rychle mění.

Už od začátku se SpaceX zaměřuje na znovupoužitelné rakety, díky čemuž lze řádově snížit ceny za vynesení nákladu do vesmíru. Postupnou optimalizací se tato cena ještě dále snižuje a je to znát i na novém ceníku pro menší náklad, který zveřejnila právě společnost SpaceX.

Pomocí rakety Falcon 9 lze na oběžnou dráhu Země vyslat takřka cokoli s hmotností až 200 kg za cenu 1 milionu amerických dolarů, tedy přibližně 25 milionů korun. Při vyšší hmotnosti se pak účtuje přibližně 5 tisíc dolarů za další kilogram. Dřívější cena už přitom byla rovněž poměrně nízká – 2,5 milionu dolarů a byla mnohem výhodnější než nabídka od ruské konkurenční platformy.

Tento speciální „SmallSat RideShare“ program je určený pro menší společnosti, které si chtějí na oběžnou dráhu umístit vlastní menší satelit s různým zaměřením. Na stránkách SpaceX je k dispozici i kalkulačka, se kterou si můžete spočítat výslednou cenu, přičemž první lety začnou v červnu tohoto roku.

Pokud máte skutečný zájem, musíte nejprve složit jistinu 5 tisíc dolarů, díky čemuž si místo v raketě zarezervujete. Součástí nabídky jsou i další služby, jako je pojištění nebo možnost zaplatit celkovou sumu v několika splátkách.

Díky SpaceX je vidět, že se vesmír otevírá novým možnostem, společnostem ale i třeba vědeckým pracovištím, které by si dříve něco takového nemohly dovolit. V tomto směru tak lze očekávat mnohem větší rozvoj vývoje vesmírných technologií a výzkumu.

Foto: SpaceX