Máte potenciál? Staňte se ČEZ Potentials! | EkonTech.cz


Máte potenciál? Staňte se ČEZ Potentials!

Názor / čez / stáže
8. 12. 2013 - 16:24

Pro mladé talenty, kteří chtějí najít své uplatnění na pozicích expertů, organizuje ČEZ již osmým rokem rozvojový trainee program ČEZ Potentials. Že nemáte technické vzdělání? Nevadí, zájem mají i o právníky a ekonomy.

Rozhodli jsme se vás, čtenáře, do programu trochu zasvětit, ale jelikož googlit jistě všichni umíte a obecné informace si dokážete najít sami (kdyby náhodou ne -> www.kdejinde.cz), zeptali jsme se dvou současných trainees, Jany Dědečkové, absolventky Mezinárodního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze, a Miloslava Šípka, absolventa Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT, na pár otázek z jejich trainee života.

Ahoj Jano, ahoj Miloslave, zahřívací otázka. Měli jste nějakou praxi již při studiu?

Jana: Ano, při posledních dvou letech studia jsem pracovala jako projektový manažer ve společnosti pořádající konference a tréninky. Taková práce byla skvělá škola do života, zvykla jsem si na nepravidelné pracovní vytížení a stresové situace. Předchozí pracovní zkušenost mi výrazně ulehčila první dny v práci.

Miloslav: Asi jako každý student jsem měl příležitostně spoustu brigád a všemožných přivýdělků. Součástí mé výuky byla i praxe v energetickém oboru. Za nejpřínosnější považuji 14denní praxi na jaderné elektrárně Dukovany a Letní univerzitu na jaderné elektrárně Temelín. Díky této praxi se mi podařilo nahlédnout do všech činností v jaderné elektrárně, jak technických, tak netechnických. V průběhu jsem se seznámil se spoustou zajímavých lidí, ale hlavně to byl můj první odrazový můstek na cestě do skupiny ČEZ.

Co vedlo k vašemu rozhodnutí se do programu přihlásit? Na jakou pozici jste se hlásili?

Jana: Trainee program jsem si vybrala, protože umožňuje, jak poznat fungování firmy, tak se seznámit s provozem elektráren, ale i setkat se s nejvyšším vedením. Trainee má navíc v plánu různé rozvojové akce a zajímavá školení, to je pro mě hodně důležité. Věděla jsem, že Skupina ČEZ má propracovaný nábor techniků, které si vzhledem k jejich vzácnosti a nepostradatelnosti hýčká nejen trainee programem. Ekonomů je všude plno, takže mě mile překvapila vypsaná pozice v útvaru Generálního ředitele v ČEZ Korporátní služby. Popis pozice „Specialista projektů a analýz“ tomu odpovídal každým slovem.

Miloslav: Největší motivací pro přihlášení do programu ČEZ Potentials je příležitost poznat lidi a jejich práci napříč celou společností, což většina ostatních zaměstnanců nedostane ani jednou za celou svou kariéru.  Hlásil jsem se na pozici „Specialista pro jaderné palivo“. Důvodem bylo především uplatnění znalostí získaných při studiu, ale také touha pracovat v problematice, která mě baví.

Jaké byly vaše osobní dojmy z výběrového řízení? Jak probíhalo?

Miloslav: Výběrové řízení na pozici ČEZ Potentials je čtyřkolové a skládá se mimo jiné například z psychodiagnostiky nebo z Assessment centra (AC). Nejnáročnější je asi psychodiagnostika a poté úspěšné zvládnutí AC. Velkou pomocí v psychodiagnostice pro mě byla již výše zmíněná Letní univerzita Temelín, protože pro účast na ní je také nutné absolvovat určitou formu psychodiagnostiky. Ač je odlišná od psychodiagnostiky na trainee  pozici, tak se člověk cítí více v klidu, když něco podobného v minulosti zažil.

Jana: Jenom dodám, že je průběh výběrového řízení dobře komunikován, takže se na něj můžete dobře připravit. V rámci AC se zpracovávají různé týmové úkoly a individuální práce zaměřené například na komunikaci, analytické myšlení nebo angličtinu.

Co je náplní vaší práce? Co vám dělá největší potíže? A co vás nejvíc baví?

Miloslav: Hlavní náplní mojí práce je řešení palivových kontraktů pro naše jaderné elektrárny. Do té doby, než jsem si to sám zkusil, jsem neměl představu, kolik práce se za jednou dodávkou jaderného paliva do elektrárny skrývá, a to jsem ještě neviděl všechno. Další mojí činností bude kontrola a směřování vývoje výpočetních kódů, které počítají „neutroniku“ a „termohydrauliku“ aktivní zóny jaderného reaktoru. Největší potíže byly asi během prvních dní, kdy jsem se potřeboval zorientovat na pracovišti. Naštěstí se mě moji noví kolegové ujali a byli mi velmi nápomocní. Nejlepší na mé práci je, že člověk nikdy neví, co ho přesně čeká, a nezapadne do stereotypu, ale naopak je od něj očekáváno tvůrčí myšlení a operativní řešení problémů.

Jana: Zpracovávám různé analýzy a studie týkající se procesů ve společnosti ČEZ Korporátní služby a mám jedinečnou možnost přihlížet rozsáhlému projektu Transformace společnosti. Teď je pro mě asi nejtěžší porozumět fungování celé společnosti a Skupiny ČEZ. Kolegové jsou ale vstřícní, vše rádi vysvětlí a pomohou. Zatím je vše nové a zajímavé, už se ale těším, až procesům více porozumím a moje práce přinese výsledky.

Jaká jsou vaše očekávání, co se týče kariéry ve Skupině ČEZ?

Jana: Práce na projektech je hodně rozmanitá a myslím, že mě jen tak neomrzí. Pokud se mnou budou spokojeni, ráda po skončení programu nastoupím na pozici, kde jsem teď jako trainee.

Miloslav: Do ČEZu jsem nastupoval s očekáváním stálého zaměstnání s možností dalšího karierního růstu. Za ten měsíc se toho moc nezměnilo. Po ukončení pozice ČEZ Potentials bych rád zůstal na pozici Specialisty pro jaderné palivo a dále rozvíjel svou kariéru v tomto oboru.

Máte nějaká doporučení pro čerstvé absolventy a studenty, kteří uvažují po ukončení studia na trainee pozici v rámci programu ČEZ Potentials nastoupit?

Jana: Absolventům bych doporučila, aby si nejdříve ujasnili, jakou práci chtějí v budoucnu dělat a jestli pro ni mají předpoklady. Na takovou práci budou s největší pravděpodobností vybráni a bude je opravdu bavit.

Miloslav: Pokud o programu alespoň trochu uvažujete, jděte do toho! Minimálně již samotné výběrové řízení vám dá mnohem víc, než jakákoliv rada nebo článek, co si někde přečtete. Využívejte možnosti, co jsou vám nabízeny. Že jich moc není? To není pravda, stačí jen hledat. Samotný ČEZ nabízí studentům několik různých druhů stáží a univerzit. Stačí jen proklikat webové stránky a přihlásit se. Tak směle do toho!