Mikropůjčky - past na studenty? | EkonTech.cz


Mikropůjčky - past na studenty?

Ekonom
25. 8. 2013 - 18:19

Každý student to asi zná, je potřeba nutný výdaj na skripta či zábavu a k tomu prázdná peněženka. Kapesné přijde až za pár dní, a co teď dělat? Řešením může být novinka bankovního trhu, tzv. mikropůjčky. Tedy půjčení peněz na velmi krátké období.

Budou prý levné

Určitě vás napadne, že podobný produkt je již dávno zaveden a většinou nebankovní instituce na něm rýžují slušné peníze od zoufalých dlužníků. Ano, to je pravda. Novinka „mikropůjček“ má být ale daleko levnější a tudíž dostupnější pro hlavní cílovou skupinu, a to pro studenty.

Nápad Home Creditu

S nápadem mikropůjček přichází skupina Home Credit, která založila novu společnost Click Credit. Ta nyní spouští pilotní projekt, který bude právě zaměřen pouze na vysokoškolské studenty. Krátkodobý úvěr od Click Creditu bude o dost levnější. Ředitel Home Creditu se vyjádřil jasně: "Úvěr od Click Creditu se v porovnání s klasickými mikropůjčkami odlišuje především cenou, bude levnější o stovky procent," prozradil David Bystrzycki pro server aktualne.cz.

Jak to bude fungovat?

Velice jednoduše. Na internetu si student vybere částku, kterou si půjčí, a ta mu neprodleně přijde na účet. Například za půjčenou částku 1500 Kč při dodržení měsíční splatnosti zaplatí 50 Kč. Ukazatel RPSN se tak pohybuje kolem padesáti procent.

Půjčku je možné prodloužit o další měsíce, a to maximálně na půl roku. Každý měsíční odklad vás ale vyjde na 30 Kč za každou půjčenou tisícikorunu. Podmínkou však je zaplacení alespoň dvaceti procent celkového dluhu. To je poměrně rozumné opatření, věřitel tak testuje ochotu dlužníka splácet svůj dluh i přes momentální finanční potíže.

Nezaplatíš? Nepůjčíš si!

Další pojistkou pro bonitu klientů je pravidlo jednou a dost. Dokud student nesplatí jednu půjčku, nebude možné mu půjčit opět. Je to snaha zabránit takovému dlužníku zabřednout do dluhové spirály. Otázkou je, zda neplatič pro tisíci korunovou záplatu nešáhne do klasických malých půjček s několikanásobným úrokem…

Zákon neplatí

Protože Click Credit bude nabízet půjčky v maximální výši 4999 korun a nebude možné mít jich více najednou, není jeho podnikání omezeno pravidly stanovenými zákonem o spotřebitelském úvěru. Smlouvu tak například není možné stornovat do 14 dnů od jejího sjednání. Na tuto skutečnost si musíte dát pozor.

Žádné papírování

Je pravda, že poměrně levné úvěry pro studenty již existují, nabízí je jak Komerční banka, tak i Česká spořitelna. Jsou však spojeny se zdlouhavou administrativou a na poměrně vyšší částky. Složitým papírováním jsou také zatíženy kontokorenty nebo kreditní karty, a tak mikropůjčka může zacelit mezeru na bankovním trhu. Navíc, jak je slyšet od expertů na úvěry, jsou s nabízenou formou mikropůjček spokojeni.

Společnost Clic Credit předpokládá měsíčně zhruba deset tisíc půjček a příliš nepočítá s nějakým masivním rozšířením na další skupiny klientů. Spíše by po případném úspěchu mezi českými studenty ráda expandovala do dalších evropských států. V první řadě by zamířila na Slovensko. O dalším vývoji tohoto úvěrového produktu vás budeme informovat.