Mladí a bez práce - Evropa má problém | EkonTech.cz


Mladí a bez práce - Evropa má problém

Ekonom
4. 7. 2013 - 19:01

Problém mladých lidí bez práce se začíná prohlubovat a mnohé evropské země již začaly tuto potíž aktivně řešit. Celá Evropa si již uvědomuje, že jinak než společnými silami nepůjde nezaměstnanost mladých vyřešit. Vypadá to, že se začnou do pracovního trhu pumpovat miliardy eur z rozpočtu unie. Pomůže to?

S diplomem a hlavou v oblacích…

Překročili dvacet - dvacet pět let, mají maturitu nebo dokonce diplom z univerzity. Nadnášeli se na vlně úspěchu, ale dopad byl velmi tvrdý. Nemohou najít práci. Nejdříve zkoušeli svůj obor, pak už byli ochotni pracovat kdekoli a za cokoli, ale bez praxe je nikde nechtějí. Nakonec skončili na úřadu práce, nebo v podřadném zaměstnání v cizině. Tato charakteristika začíná vystihovat víc a víc mladých Evropanů, Čechy nevyjímaje.

Nová ztracená generace?

Evropa si s armádou mladých nezaměstnaných neví rady a panují obavy, aby se ze současných dvacátníků nestala nová ztracená generace, stejná jako ta, která byla před stoletím ovlivněna dvěma velkými světovými válkami. I dnešní generaci čeká boj o přežití a Evropská unie musí podat pomocnou ruku. Ne však jednorázovými izolovanými pokusy, ale komplexní strategií boje s ekonomickými problémy mladé generace.

Španělsko polovina, Slovensko třetina, u nás 20%

Každý, kdo aktivně a hlavně neúspěšně hledá práci a je stár mezi 15 až 25 lety, spadá do kategorie mladých nezaměstnaných. Nejvíce jich najdeme podle očekávání v Řecku a ve Španělsku, kde nemůže najít pracovní uplatnění každý druhý mladý člověk. Pozadu však nezůstává ani Itálie a trochu překvapivě i Slovensko. Tam hledá práci třetina absolventů.  V Česku je momentálně bez práce každý pátý mladý uchazeč. Na první pohled to není alarmující číslo, ale když vezmeme v potaz, že se tento problém ještě před pár lety u nás téměř nevyskytoval, je čas k zamyšlení.

Ausbildungsgarantie – rakouský zázrak

Některé ze zemí evropské unie zareagovaly dostatečně včas a je možné u nich čerpat inspiraci. V první řadě je to náš jižní soused, kde sociálnědemokratický premiér Werner Faymann zavedl program „Ausbildungsgarantie“. Podstatou je systém učňovského školství, kdy studenti středních škol už během studia pracují v podnicích, získají praxi a po škole zpravidla ve firmě nastoupí na plný úvazek. Tato iniciativa nezapomíná ani na ty, kteří z nějakého důvodu nakonec místo nenajdou. Úřad práce se zaručí, že do půl roku jim pracovní uplatnění najde. Není pak divu, že Rakousko má nejnižší míru nezaměstnanosti mladých. Program není samozřejmě zadarmo, jen letos do něj vláda napumpuje přes 600 milionů eur (15 miliard Kč)!

Ve Finsku motivují zaměstnavatele

V zemi tisíce jezer ministr práce Lauri Ihalainen zavedl systém „sociální záruky“, podle nějž stát zařizuje práci všem mladým do 25 let a všem čerstvým absolventům do 30 let. Do finského systému jsou zahrnutí i zaměstnavatelé. Firma, která přijme mladého člověka do 25 let, má nárok pobírat od státu 650 eur měsíčně po dobu jednoho roku. Finsko na program pro příštích pět let vyhradilo 110 milionů eur.

Jak ale na jihu?

Je otázkou, zda podobné programy mohou fungovat i na jihu Evropy. V těchto zemích chybí průmyslový tahoun, ekonomika je na dně a velká odvětví průmyslu, která by dokázala zaměstnat větší množství mladých, neexistují. Je potřeba hledat komplexní evropský model pomoci a jako inspirace mohou sloužit již existující projekty.

Lehce přijmout, lehce vyhodit

Rakousko také přijalo trochu nečekanou úpravu zákoníku práce. Podstatně ulehčilo možnost propustit zaměstnance. V počátku se odbory chytaly za hlavu a předpovídaly katastrofu na trhu práce, ale praxe ukázala naprostý opak. Zaměstnavatelé se nebojí zaměstnat i více pracovníků, protože vědí, že si z nich mohou poté vybrat ty nejschopnější a ostatních se snadněji zbavit. A co ukazují čísla? Míra nezaměstnanosti v Rakousku se pohybuje kolem pěti procent.

Budoucnost v projektovém zaměstnání

V příštích letech se podle odborníků bude pracovní trh měnit. Budoucí absolventi by se měli připravit na to, že získat trvalý pracovní poměr bude obtížnější a firmy si budou najímat zaměstnance navázaně pouze na určitý projekt.  Je potřeba změnit i systém vzdělávání a studenty naučit, jak se zpracovává nabídka, jak se vypočte cena, co to znamená získat zakázku a podepsat kontrakt a tak dále. Tohle je oblast, která často absolutně chybí ve výzbroji čerstvého absolventa.