Novodobý Klondike? Celková hodnota ukořistěných kryptoměn dosáhla loni 42 miliard korun | EkonTech.cz


Novodobý Klondike? Celková hodnota ukořistěných kryptoměn dosáhla loni 42 miliard korun

Ekonom / kryptoměna / kybernetické útoky
11. 6. 2021 - 7:00

Kanadskou řeku, která se stala symbolem zlaté horečky v 19. století, nahradili podvodníci kyberprostorem. I přes závratnou sumu však oproti roku 2019 celková hodnota kořisti klesla.

Podle organizace CipherTrace, která sdružuje odborníky na forenzní vyšetřování ve virtuálním prostředí, se loni podařilo hackerům neoprávněně zmocnit kryptoměn ve výši 4,5 miliardy amerických dolarů, tedy asi v přibližné hodnotě ročního rozpočtu Středočeského kraje. Na druhou stranu, oproti roku 2019 klesla hodnota krádeží kryptoměn o téměř 58 %. V největší míře se na ztrátě peněz investorů podílely podvody a zpronevěry, mince ukořistěné samotnými hackerskými útoky na uživatelská konta tvoří jen menšinu z neprávem získaných financí.

Častý podvod v oblasti kryptoměn nese označení rug-pull, v překladu tedy „potáhnutí rohožky“. Modelovým příkladem podobného činu může být konec podpory nákupu, což vede k prodeji kryptoměny ostatními investory a tzv. spirále smrti – náhlému poklesu hodnoty kryptoměny vlivem ukončení jeho těžby, protože se už přestane vyplácet. Zpráva upozorňuje také na dění v jednotlivých státech: „Ruský soud odmítl 30. června 2020 nárok obětí krádeže bitcoinu. Soud neshledal podvod jako těžký zločin, protože bitcoin se netěší stejné ochraně jako reálné vlastnictví,“ píše se například k rozsudku, který na rozdíl od podobných předcházejících případů zvýhodnil podezřelého pachatele.

Více kontraktů, více podvodů

S výrazným růstem hodnoty bitcoinu na začátku tohoto roku se však podle organizace Whale Alert monitorující transakce s kryptoměnami po celém světě zvyšuje také počet podvodů. Ve svých statistikách uvádí hodnotu kryptoměn, o které jejich držitelé přišli v důsledku vyzrazení bezpečnostních údajů. V prvních třech měsících tohoto roku si podvodníci podle organizace přišli v přepočtu už na 400 milionů korun, což je o 12,5 % více než za celý minulý rok. Počet obětí za stejné období přesáhl polovinu toho, co v roce 2020, ukořistěné částky se tak zvyšují.

Veřejnoprávní médium ve Velké Británii přineslo například zprávu, že muž kvůli reakci na tweet podvodného účtu Elona Musku v březnu tohoto roku přišel kvůli jedinému souhlasu o deset bitcoinů, v té době tedy o sumu přesahující deset milionů korun. Podle Whale Alert se tak jednalo o dosud největší podvod v důsledku vyzrazení údajů samotným uživatelem.

Riziko Ponziho schématu

Častým podvodem v kybernetickém prostoru se stává založení nové kryptoměny, která však funguje pouze jako Ponziho schéma. Zakladatel v tomto případě dostává za získání nových uživatelů celého systému poplatek, ze stejného důvodu shánějí nové klienty do celého systému také oni. Zákonitě tak musí ten nejnižší článek z účasti na systému prodělat, proto zakazuje podobné podnikání ve většině zemí světa zákon.

Robustní podvodné schéma PlusToken ukořistilo nelegálním způsobem v roce 2019 2,9 miliardy dolarů, tedy v přepočtu přes 60 miliard korun – 64 % objemu podvodně ukořistěné částky v onom roce. Čínské představitele společnosti po ukončení činnosti serveru, kdy si vlastníci ponechali peníze za nakoupené kryptoměny uživatelů, odsoudily soudy v komunistické zemi k trestům odnětí svobody až do výše jedenácti let, k tomu musí uhradit astronomické pokuty. Podvedení investoři pocházeli zejména z nejlidnatější země světa a Jižní Koreje, čínské orgány šestici podvodníků zadržely v ostrovním státě Vanuatu.

Z 58 % se v roce 2020 na nelegální částce, kterou spočítala Ciphertrace, podílelo obdobně fungující schéma WoToken, i v tomto případě operující z Číny. Soudy tentokrát nejvyšším představitelům společnosti vyměřily tresty od 30 měsíců až do výše téměř devíti let.

Ostražitost namístě

Klíčovou technologií, která představuje prostředí bezpečného obchodování s virtuálními mincemi, je blockchain – internetová databáze kontraktů s kryptoměnami. Je decentralizovaná, na její kontrole se podílejí samotní uživatelé. Vlivem kybernetické kriminality však vznikají na jeho kontrolu také organizované týmy odborníků.

Směrem k novému druhu investic existují také hlasití kritici. K jejich reprezentantům patří například ekonom z Newyorské univerzity Nouriel Roubini. „Protože základní cena bitcoinu je nulová a bude dokonce negativní, pokud bude muset být z jeho energeticky náročné těžby odváděna vysoká uhlíková daň, odhaduju, že stávající bublina splaskne a bitcoin skončí na novém dně,“ píše ve svém článku americký profesor, který predikoval také hypoteční krizi v roce 2007.

Prevence je základ

Při dosud největším napadení japonské virtuální směnárny dosahovala kořist útočníků 616 milonů korun. Riziko krádeží v kyberprostoru lze přitom snížit poměrně jednoduchými způsoby: kryptoměnu nakupovat jen na ověřených serverech a používat silná hesla. Jedinou větší jistotu však přináší uložení mincí na hardwarové peněženky. Pravděpodobnost krádeže se tak sníží téměř na nulu, protože soukromý klíč k vlastněné kryptoměně nemůže být ze zařízení jakkoli přenesen a samostatné přístroje jsou odolné vůči útokům počítačových virů.

Problém však nastává při poškození či ztrátě přístupového PIN kódu. Pro řešení těchto případů však většinou slouží záložní automaticky vygenerované heslo, které si při prvním spuštění musí uživatel napsat na papír a bezpečně je uchovat. Držitelé kryptoměn se stávají také častým terčem phishingu – i proto je třeba také důvěryhodně se tvářící emailovou poštu důkladně kontrolovat. Již uvězněná skupina podvodníků operující v Německu a v Izraeli ukořistila tímto způsobem do roku 2019 od investorů přes dvě miliardy korun.