Objeví se po pandemii bezhotovostní ekonomika? | EkonTech.cz


Objeví se po pandemii bezhotovostní ekonomika?

Ekonom / hotovost / pandemie
17. 12. 2020 - 7:00

Pandemie covid-19 vážně postihla mnoho věcí, včetně plateb hotovostí. Vše nasvědčuje tomu, že řádění koronaviru urychlí odchod hotovosti ze scény. Bezhotovostní platby jsou z lékařského hlediska rozhodně bezpečnější. Proměnou procházejí i banky, v nichž mnoho zaměstnanců přešlo na home office.

Viry jsou velmi drobné a stejně tak zákeřné. V řadě případů se mohou alespoň po nějakou dobu nenápadně šířit vzduchem, a také na řadě různých povrchů běžně užívaných předmětů. Mezi ně patří i bankovky a mince. Světová zdravotnická organizace WHO na počátku pandemie koronaviru SARS-CoV-2 mimo jiné doporučila, že by lidé a ekonomiky měly v maximální možné míře přejít na bezhotovostní (anglicky cashless) transakce. To by podle WHO mělo snížit riziko, že dojde k přenosu koronaviru prostřednictvím bankovek a také mincí.

Řada vlád a prodejců se tímto doporučením řídila. V Číně, kde jsou hotovostní platby již delší dobu na ústupu, dokonce během vrcholící pandemické vlny peníze dezinfikovali UV zářením anebo je přímo likvidovali, aby zabránili přenosu viru. Ve Spojených státech zase někteří majitelé obchodů ve svých prodejnách zakázali používat hotovost, aby chránili jak zaměstnance, tak i zákazníky. Ohromné množství lidé přešlo na nakupování po internetu.

Bill Winters z vedení americké Standard Chartered Bank je přesvědčený, že v dohledné budoucnosti v řadě zemí přejdou na bezhotovostní společnost. Podle Winterse by pandemie mohla být rozhodujícím faktorem, který tuto změnu urychlí. Koronavirus se může přenášet na penězích. A tato pandemie nejspíš nebude poslední, stejně jako jen tak nezmizí i další infekční choroby, jimiž se lze nakazit prostřednictvím kontaktu s bankovkami či mincemi.

Některé ekonomiky jsou stále ještě výrazně orientované na hotovost, jako například v Německu. Tam bude podle Winterse nutné působit na chování lidí a na jejich názory. Část lidí nesouhlasí se zaváděním bezhotovostních plateb, například kvůli víře, že vládě není nic do toho, co lidé dělají se svými penězi. Winters ale i tak věří, že se bezhotovostní ekonomika nakonec prosadí i v takových zemích, pokud vlády přesvědčí veřejnost, že tyto platby jsou bezpečné, a že je dobře, když vláda zjistí původ peněz, protože to komplikuje trestnou činnost.

Winters předpovídá, že pandemie mimo jiné změní práci lidí v bankovnictví. Tisíce zaměstnanců bank v Asii i jinde ve světě teď pracuje z domova. A banky s tím nejspíš budou muset počítat i do budoucna a připravit podmínky pro zaměstnance, kteří budou pracovat mimo tradiční kanceláře. Winters zároveň uvádí, že by pandemie mohla zlepšit reputaci bank. Mnohé banky, jako je i Wintersova Standard Chartered Bank, se snaží pomáhat. Nabízejí dostupné financování lidem postiženým pandemií, a také financují výrobce ochranných prostředků nebo společnosti, které provádějí testování pandemického patogenu či proti němu vyvíjejí vakcíny a léky.

Zdroj: Northeastern University