Obrovská ztráta Sparu. Odejde z Česka? | EkonTech.cz


Obrovská ztráta Sparu. Odejde z Česka?

Ekonom
3. 9. 2013 - 16:07

Pro nezasvěceného člověka to vypadá jako velké překvapení, z médií se mu pořád podsouvá, jak nadnárodní řetězce ovládají trh s potravinami a "rejžují" na nás, obyčejných smrtelnicích, obrovské peníze a odírají dodavatele. O to více překvapí, že jeden z řetězců hospodařil přímo s astronomickou ztrátou. Odejde z našeho trhu?

Černá můra Rakušanů

Pololetní výsledek hospodaření řetězce Spar musí být pro rakouské majitele pořádnou černou můrou. Za pouhých šest měsíců zeleno-červené prodejny a hypermarkety prodělaly přes půl miliardy korun, to je skoro 100 milionů každý měsíc! Toho, kdo se o dění na trhu zajímá, zpráva nepřekvapila. Řetězec má problémy delší dobu, stejná ztráta se v účetních knihách objevila i na konci minulého roku.

Vyhazovy nepomohly

Samozřejmě rakouské ústředí nebude vegetariánsky koukat, jak jim česká investice mizí v nenávratnu. Jednou už dostali čeští manažeři vyhazov a ztráta z minulého roku byla vyrovnána navýšením základního jmění společnosti. Změny však příliš nepomohly, a tak po pololetí dochází k dalšímu navyšování základního jmění, čili k finanční dotaci od mateřské centrály.

Celkem už přes tři miliardy ve ztrátě

Zajímavá je také celková ztráta řetězce za jeho dobu působení na našem trhu. Ta se podle posledních výsledků vyšplhala na 3,3 miliardy korun. Spar, který u nás provozuje 44 prodejen, má tak jasně nejhorší výsledky ze všech řetězců. Otázkou je, s čím novým přijde majitel. Když si pomůžeme terminologií ze světa sportu, tak trenéry už vyměnil a investoval velkou částku na udržení týmu v nejvyšší společnosti. Přesto zůstává beznadějně poslední. Co tedy dál?

Prodej prý není na pořadu dne

Již dříve se začaly objevovat zprávy, že Spar připravuje plán, jak svou draze dotovanou investici prodat a tak minimalizovat narůstající ztráty. Centrála Sparu se k tomu nevyjádřila, česká dcera však informace o jakékoli formě stažení z trhu popřela. Ba dokonce český Spar představil plány na velmi ambiciózní rozvoj. To ale může být jen zastírací manévr, jak přilákat movitého kupce, který by ze své kapsy vytáhl co největší balík peněz. Nebo Rakušané vsadí vše na jednu kartu a pokusí se umírající akvizici vzkřísit, tomu však věří málokdo.

Co konkurence?

Prodělek loni vykázala také konkurenční Billa. Na provozní úrovni to bylo asi dvacet milionů, účetně se dostala až na sto milionů. Na rozdíl od Sparu má ale na účtu 1,7 miliardy korun nerozděleného zisku z minulých let. V zisku zůstává sesterský Penny market, ale i tam provozní zisk meziročně poklesl. Ostatní řetězce dosud své výsledky hospodaření nezveřejnily. Maloobchodní obři se potýkají s minimálními ziskovými maržemi, které jen výjimečně přesahují dvě procenta. Doplácejí mimo jiné na snahu lidí více šetřit.