Ohlédnutí za Startup World Cupem & Summitem | EkonTech.cz


Ohlédnutí za Startup World Cupem & Summitem

Ekonom
6. 11. 2020 - 2:08

14. října se uskutečnilo evropské finále globální startupové soutěže Startup World Cup, které bylo svým rozsahem a především obsahem vskutku jedinečné! Během sedmi hodin živého přenosu se divákům představili přední osobnosti české a světové startupové scény, v čele s Toscou Musk (ano, sestrou známého Elona).

Program celé akce byl napěchovaný přednáškami od profesionálů, ale divákům poskytl také možnost trochu komornější atmosféry - uprostřed celodenního programu totiž probíhalo setkání u tzv. mentorských stolů, kde se mohli registrovaní návštěvníci zcela zdarma a bez obtíží zeptat odborníků na slovo vzatých, jak si poradit se startem vlastního projektu, jak se vypořádat s případnými chybami, nebo jak zvládnout celkové řízení startupu.

Ale pojďme hezky od začátku.

Po úvodním přivítání od zakladatele summitu Václava Pavlečky a Martina Vápeníka, primátora hl. města Prahy Zdeňka Hřiba, následoval krátký úvod do problematiky “Jak úspěšně vystoupit z řady startupů před investorem ze Sillicon Valley?” Marvin Liao kladl všem začínajícím starupistům na srdce hlavní body na cestě za úspěchem:

  • Nevstupujte na americký trh, pokud není alespoň 40% vašich zákazníků ze Spojených států amerických.

  • Připravte si ten nejlepší příběh, který bude reprezentovat váš nápad, ale i vás samotné. Čím propracovanější a opravdovější váš příběh bude, tím snáz se s ním investor ztotožní.

  • Přesvědčte se, že znáte svou konkurenci, protože v každém odvětví existuje konkurence!

  • Co je vaší vizí s velkým V? Jedná se o společensky  prospěšnou záležitost nebo je to snad vytvoření naprosto epesní společnosti? Připravte si svou odpověď velmi dobře!

  • Naučte se navazovat pracovní vztahy. Networking musí být vaším šálkem kávy.

  • V aktuálních pandemických podmínkách musíte zvládnout videohovory na výbornou. Přes to nejede vlak!

  • A pamatujte na citát Bena Kauffmana: “Congratulating an entrepreneur for raising money is like congratulating a chef for buying the ingredients.”

Karel Janeček, Tom Cwik, Martin Tolar, Tomas Jurdak a spousta dalších při svých přednáškách, prezentacích nebo panelových diskuzích otevřeli témata, která jsou relevantní nejen pro startupy, ale i pro ty, kteří chtějí mít přehled o aktuálním dění v podnikatelské sféře napříč celým světem. 

Podívejte se na záznam celé akce ZDE!

No a kdo tedy vyhrál evropské finále soutěže? 

Finále soutěže o nejlepší evropský startup ovládl lucemburský projekt HighSide. Druhou příčku obsadil britský startup iLoF a třetím místě skončil český projekt 24 Vision Systems

Složitost výběru výherce přiblížil Václav Pavlečka, předseda finálové poroty a CEO spolupořadatelské společnosti Air Ventures: „Letos bylo opravdu těžké někoho vyřadit, každý startup byl něčím vážně zajímavý. Z pohledu investorů jsme se ale shodli na tom, že HighSide, který se soustředí na ochranu dat a digitální identity, má v tuto chvíli nejvyšší potenciál z hlediska zhodnocení a škálovatelnosti. Ostatně potvrzuje to i současná situace, která rozvoji kyber bezpečnosti nahrává víc než kdy dřív.“

Speciální ocenění získal slovenský startup Glykanostics, který se snaží vyvinout domácí kity, umožňující jednoduché testování zákeřných chorob. 

„Projektu Glyagnostics může trvat ještě několik let, než své řešení bude moci uvést na masový trh, nicméně cítíme, že jeho potenciál je ohromný. Proto jsme se rozhodli udělit projektu čestné uznání a držíme palce, aby dlouhý proces do komercionalizace přežil,“ doplnil Martin Vápeník.

A o co že se soutěžilo? Výhra byla víc než jen lákavá - titul „startupového mistra Evropy“a potenciální investice ve výši 0,5 milionu dolarů, jejíž příslib HighSide získal od pořadatelských společností Air Ventures a UP21.

Letošní ročník byl již několikátým v pořadí. A pokud jste se ho nestihli zúčastnit, nezoufejte - ogranizátoři už pilně pracují na SWCSummitu 2021!