Páry, které mají kompletně společný bankovní účet, jsou šťastnější | EkonTech.cz


Páry, které mají kompletně společný bankovní účet, jsou šťastnější

Ekonom / účet / rodina
27. 2. 2019 - 9:04

Mnozí lidé ve vztahu mají své finance oddělené. Nový výzkum ale ukazuje, že ti, kteří mají se svým protějškem společný účet a sdílejí své finanční plány i obavy, jsou ve vztahu spokojenější a méně často se rozcházejí.

V dnešní době prostupují každodenní životem rozmanité ekonomické vztahy. Bývají komplikované a někdy i problematické, ale podle nového výzkumu mohou pozoruhodným způsobem přispět k utužení partnerských vztahů.

Když v roce 2014 TD Bank prováděla průzkum, tak zjistila, že u 42 procent párů, v nichž mají společný účet, partneři rovněž vlastní i oddělené účty, na nichž mají uloženou část svých financí. A Bank of Americe v roce 2018 oznámila, že 28 procent mileniálů, kteří mají vztah, udržují své bankovní účty zcela oddělené. Jak se ale zdá, pro partnerské vztahy to může být hendikep.

Joe Gladstone z britské University College London a jeho spolupracovníci totiž zjistili, že existuje podstatný důvod pro to, aby partneři v romantickém vztahu měli veškeré své finance na společném účtu. Jde o štěstí. Uskutečnili několik výzkumů a z jejich výstupů dospěli k závěru, že dlouhodobé páry, které všechny své finance vloží na společný účet, jsou ve srovnání s páry, které to neudělají, ve vztahu šťastnější a méně se rozcházejí.

Gladstone s kolegy zdůrazňuje, že nejde o pouhou korelaci. Podle nich to tedy není tak, že by spokojenější a šťastnější páry měly sklony pořizovat si i společný účet. Výsledky jejich výzkumu naznačují, že jde a příčinný vztah, a že přístup partnerů ke správě svých financí skutečně může ovlivnit kvalitu jejich vztahu.

Badatelé rovněž tvrdí, že nejde o to, že by oddělené účty byly samy o sobě pro vztah nevýhodné. Podstatné prý je, že partneři se společnými financemi vnímají své vlastnictví a také své finanční cíle jako společné. Autoři studie mají i radu pro čerstvé páry, které by teď možná chtěly řešit svoje finance: „nespěchejte“. Ukazuje se totiž, že pozitivní vliv společných bankovních účtů funguje u párů, v nichž jsou partneři spolu delší dobu. Lidé, kteří spolu chodí méně než jeden rok, by na tento vliv ve vztahu neměli spoléhat.

Na druhou stranu, Gladstone a spol. přiznávají, že mohou existovat velmi dobré důvody pro to, aby partneři drželi alespoň část svých finančních prostředků odděleně. Pro mnoho lidí je vlastní bankovní konto významným psychologickým prvkem a vyjádřením samostatnosti a sebevědomí. Pro překvapivý počet lidí v páru to může být přímo nutnost. Podle průzkumu TD Ameritrade z roku 2017 se asi jedna třetina dotazovaných vyjádřila v tom smyslu, že jejich manžel či manželka nejsou stoprocentně finančně spolehliví. A pro některé lidi, kteří žijí v tragickém vztahu, může být vlastní účet dobrou možností, jak opustit nebezpečného partnera. V podobných případech je ale jasné, že v takovém vztahu o štěstí opravdu nejde.

Zdroj: University of California, Los Angeles