Podnikatel roku František Piškanin v Monte Carlu | EkonTech.cz


Podnikatel roku František Piškanin v Monte Carlu

Ekonom / byznys
14. 6. 2013 - 9:45

František Piškanim se stal letošním Podnikatelem roku a minulý víkend bojoval o celosvětový titul. Neuspěl, ale pouze účast na této akci je obrovskou prestiží ve světě byznysu.

piskanin

Účastníci zájezdu

Poradenská společnost Ernst & Young pořádá celosvětovou soutěž od roku 1986. Finálového kola v Monte Carlu se minulou sobotu účastnilo 49 kandidátů. Pro zajímavost tito finalisté zaměstnávají přes 200 tisíc lidí a součet jejich ročních tržeb se pohybuje na úrovni 40 miliard dolarů.

František Piškanin

Po čtrnácté v historii soutěže byl mezi finalisty český zástupce František Piškanin, majitel logistické a transportní firmy Hopi. Společnost vybudoval v devadesátých letech společně se svým partnerem, německým podnikatelem Rudolfem Houdkem. Proto HOPI, zkratka ze jmen Houdek a Piškanin.

O společnosti HOPI

Skupina Hopi patří mezi nejvýznamnější logistické firmy ve středoevropském regionu. Aktuálně působí kromě České republiky i na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rumunsku a jejích 14 firem zaměstnává cca 3300 lidí. Mezi její zákazníky patří například velké obchodní řetězce Tesco, Makro, Nestlé, Billa. V loňském roce skupina, jejímž je dnes František Piškanin výhradním majitelem, dosáhla tržeb přes 10 miliard korun a zisku cca 200 milionů korun

Pravidla soutěže

Pokud máte ambice stát se rovněž Podnikatelem roku, je nutné dodržet několik pravidel.  Uchazeč o titul musí být vlastník nebo manažer společnosti s minimálně 25procentním vlastnickým podílem. Musí odpovídat za výkon své společnosti a být aktivním členem jejího nejvyššího vedení. Společnost musí existovat minimálně dva roky.

Historie soutěže

Soutěž Podnikatel roku byla založena v USA v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a nyní se vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele.

Americký sen

Vítězem světového finále byl vyhlášen Turek Hamdi Ulukaya, prezident americké společnosti Chobani. V roce 2005 založil v New Yorku turecký přistěhovalec společnost Chobani . V roce 2007 začal vyrábět řecký jogurt a po necelých šesti letech se stal Chobani nejprodávanějším jogurtem na americkém trhu s bezmála miliardovými tržbami. V současnosti má společnost tři tisíce zaměstnanců, provozuje největší zařízení na výrobu jogurtů na světě a své výrobky vyváží již také do Austrálie a do Velké Británie.

 

Autor: Simona Vorlová