Posilující bitcoin přijímá první univerzita. | EkonTech.cz


Posilující bitcoin přijímá první univerzita.

Ekonom
29. 11. 2013 - 16:13

Kyperská univerzita v hlavním městě Nikósii jako první školní zařízení na světě přijímá kybernetickou měnu bitcoin. Studenti mohou nyní platit za svá studia touto stále populárnější měnou. Ta po určitých skocích v posledních dnech posiluje a dostane se i na jednání amerického Senátu.

Legitimní instrument už i v USA?

Jak jsme již na EkonTech.cz uvedli, Německo jako první uznalo bitcoiny jako legální měnu a nyní se vše schyluje k tomu, že jako běžné platidlo se bude používat i ve Spojených státech. Představitelé amerického ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) přesvědčují senátní výbor pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti o tom, že virtuální měny představují legitimní finanční instrumenty.

Politici se boji ilegálních možností

Bitcoin je sice celosvětově velmi populární platidlo, na kterém jsou zaleženy burzy nebo dokonce investiční fondy, ale politikům nedají spát jeho možné vlastnosti. Největší obava panuje z možnosti pomocí bitcoinu prát peníze vydělané kriminální činností. Na druhou stranu právě současný zájem politiků o bitcoiny přispívá k jeho legitimitě. Zdá se totiž, že zákonodárcům nakonec nezbude nic jiného, než bitcoin uznat jako legální formu platidla.

Rekordní růst

Zájem politiků také vyvolal rekordní růst hodnoty bitcoinu, který se v polovině listopadu dostal na úroveň 675 dolarů (tedy zhruba 13,5 tisíc Kč) a po očekáváném souhlasu amerických zastupitelů lze předpokládat další posilování. A to ještě musíme počítat s tím, že po odsouhlasení největší ekonomiky světa se strhne lavinový efekt v ostatních zemích.

Klidně zaplať bitcoinem

Kyperská University of Nicosia se stala první univerzitou na světě, která přijímá kybernetickou měnu bitcoin. Univerzita o tom informovala na svých internetových stránkách. A nejen to. Tato největší soukromá kyperská univerzita zahajuje i zcela nový magisterský program zaměřený na digitální měnu. Tedy nejen osamocený obor nebo soubor přednášek, ale zcela nový směr studia. I další instituce i odborníci si uvědomují, že fenomén digitální měny představuje nevyhnutelný technologický vývoj kupředu, ve kterém se mohou očekávat výrazné posuny v oblastech e-shopů, finančních systémech a mezinárodních platbách.

Může bitcoin Kypru pomoci?

Kypr se v minulých měsících potýkal se značnými problémy, které způsobila finanční krize, a jelikož tento středomořský ostrov dříve sloužil jako významné bankovní centrum, je možné, že právě bitcoin by mohla být jedna z cest, jak opět zlepšit prestiž ostrovního státu. Univerzita také proto vyzvala vládu, aby se problémem digitální měny co nejdříve začala zabývat a připravila takové kroky, které by z Kypru udělaly centrum pro obchodování s bitcoiny.

https://ekontech.cz/clanek/bitcoin-mena-budoucnosti

https://ekontech.cz/clanek/bitcoiny-jsou-penize-uznalo-je-nemecko-0