Práce po covidu: Budou zaměstnanci v bezpečí? | EkonTech.cz


Práce po covidu: Budou zaměstnanci v bezpečí?

Ekonom / COVID-19
8. 2. 2021 - 14:27

Po světě se valí jedna vlna covidu-19 za druhou. Vždy, když v některé zemi zaberou opatření a poleví tlak pandemického viru na společnost, tak se lidé alespoň na nějaký čas opět vracejí do práce. Otázkou ale je, jak jejich práce vlastně bude vypadat.

Virus SARS-CoV-2 zatím nikde nezmizel. Zdaleka také ještě nevíme vše o tom, jak se koronavirus šíří, jak se infekce chová ani jak se bude situace vyvíjet v budoucnu. Proto dochází k častým změnám či posunům v opatřeních, která nám mají pomoci tuto situaci zvládnout. A je to i důvod nejistoty ohromného množství zaměstnanců, kteří by rádi věděli, zda bude jejich práce taková, jako byla v éře před pandemií.

Jak říká Nancy Rothbard z americké University of Pennsylvania, to je otázka za milion. Podle ní je pro příští měsíce prakticky jisté, že nikoliv, nebude stejná. Pandemie spíše zuří naplno, než by ustupovala a podstatnou úlevu je možné čekat až během příštího, možná až přespříštího roku, až bude proočkováno dostatečně velké množství lidí a potvrdí se, že vakcíny fungují dostatečně dlouhou dobu. Do té doby se musejí jak zaměstnavatelé, tak i zaměstnanci přizpůsobovat situaci a snažit se minimalizovat rizika přenosu pandemické infekce. Důraz na bezpečí a lidské zdraví bude prioritou.

V zaměstnání je a bude nutné dodržovat pravidla sociálních rozestupů, od setkávání většího počtu lidí až po rozmístění zaměstnanců v práci. Rothbardová je přesvědčená, že i v příštích měsících bude nebo by měl být značný důraz na práci z domova, jak to jen bude možné. Dříve či později se lidé budou do práce vracet, což přinese doposud nevídané výzvy.

Například je otázkou, jaký zaujmout postoj k zaměstnancům, kteří se kvůli pandemii bojí či odmítají vrátit do práce. Zaměstnavatelé v USA mohou takové lidi donutit k návratu do práce, pokud si nevezmou dovolenou, na kterou mají nárok. V takovém případě nehraje roli, jestli jde o zaměstnance, který je ve zvýšené míře ohrožený covidem, například kvůli diabetu nebo problémům s dýcháním. I když by takový člověk byl v práci jednoznačně ohrožen a vrátit se tam de facto nemůže, tak mu zaměstnavatel může dát neplacené volno anebo ho propustit.

Pro zaměstnance bude zřejmě v řadě případů návrat do práce komplikovaný, protože se celá řada věcí změní. Pandemie je ale také příležitost, která nabízí možnost zavádět přelomové změny, od reorganizace pracovního prostředí až po rozsáhlé inovace pracovního procesu. Příští měsíce a roky se rozhodně nebudeme nudit.