Práce ve velké čtyřce nemusí být jen vaším snem | EkonTech.cz


Práce ve velké čtyřce nemusí být jen vaším snem

Názor / deloitte
24. 3. 2014 - 13:28

Velká čtyřka (Deloitte, Ernst & Young, KPMG, PwC) je mezi vysokoškoláky dnes již poměrně známý pojem. Mnozí o práci v jedné z firem velké čtyřky sní, ale zdaleka ne všichni jí dají šanci. Se vzkazem „Nebojte se, zkuste to a uvidíte“ k vám promluvil Jaroslav Škvrna, vedoucí partner daňového a právního oddělení Deloitte.

Jaroslav Škvrna pracuje v pražské kanceláři společnosti Deloitte a je vedoucím partnerem v oddělení daňových a právních služeb pro Českou republiku. Je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy a certifikovaným daňovým poradcem. V posledních pěti letech vedl region střední Evropy v oblasti daní a práva.

Jaroslav Škvrna (vpravo) s kolegou si ze sebe umí udělat srandu

Vystudoval jste Právnickou fakultu UK, následoval jste Vaše rodiče? Podle čeho jste si VŠ vybíral?

Na konci střední školy jsem vůbec nevěděl, co bych chtěl dělat, a práva mi přišla jako dobrý základ. Při hodnocení výsledků profesních testů mi sice bylo jasně řečeno, že mám jít studovat technický obor, rozhodně ne humanitní, ale já si říkal, že přece v těch paragrafech musí být taky logika plus ještě něco navíc vedle prosté exaktnosti. Navíc, jak se ptáte, ano, je několik členů naší rodiny vystudovanými právníky a dělali či dělají různé profese a vždy se jim základ z PF UK hodil.

Věděl jste již při studiu, že se chcete věnovat daním? Měl jste nějakou brigádu?

O své budoucí kariéře jsem neměl představy až do konce svého studia. Přivydělával jsem si jako DJ v pražském klubu Hvězda a pracoval jsem nárazově v jedné zahraniční reklamní agentuře.

Jsou práva dobrým základem, nebo by daňová problematika byla bližší absolventovi ekonomické VŠ?

Já myslím, že to je jedno, hlavně, že má člověk zdravý selský rozum. Máme tu třeba i chemiky či strojní inženýry. Když jsem na studiích pracoval v jedné obchodní firmě, jednou mi její generální ředitel řekl, že má pocit, že nejlepší ekonomové jsou právníci a naopak.  Tehdy jsem to nemohl pochopit, ale dnes už vím, že jedno bez znalosti druhého se dá dělat jen velmi obtížně.

Do Deloitte jste nastoupil ihned po škole na juniorskou pozici, vzpomínáte si, jak jste se do Deloitte dostal?

Můj kamarád a spolužák, který zde dnes už také pracuje, mi jednoho dne na koleji řekl, že se jde poohlédnout po pracovních možnostech na pracovní veletrh a zeptal se mě, jestli nejdu s ním. Jelikož jsem byl tehdy v pátém ročníku, uznal jsem, že bych měl začít hledat práci a šel také. Absolvoval jsem pouze jeden příjemný rozhovor s tehdejším šéfem daní společnosti Deloitte, který mě pozval do firmy na pohovor, kde jsme podepsali pracovní smlouvu. Dnes je tehdejší šéf vedoucím daní pro severovýchod USA a za tři týdny jdeme společně na pivo v Mnichově. Určitě zavzpomínáme na tehdejší začátky.

Dnes je Deloitte mezi studenty ekonomických škol velký pojem, měla společnost již tenkrát takovou prestiž?

Je potřeba říci, že dnes je doba opravdu jiná. Bylo to skoro před dvaceti lety a Deloitte si v té době ještě pozici na trhu budoval. Upřímně, já v té době vůbec nevěděl jako právník, co Deloitte dělá - jestli vyrábí prací prášky, provádí audit či jiné poradenství (smích). Když jsem se dozvěděl na rozhovoru s tehdejším šéfem, že se jedná o daňové a právní poradenství, dovedl jsem si hned představit náplň práce a že mě to bude bavit. A potvrdilo se to.

Pod Vaším vedením oddělení daňových služeb získalo Deloitte ocenění „středoevropská daňová firma roku 2013“, jak se Vám to podařilo?

Získali jsme ho díky výborné práci a spolupráci všech lidí z našich oddělení ve střední Evropě (cca. 1000 daňových expertů). Tímto bych chtěl všem našim expertům poděkovat za perfektně odvedenou práci a klientům za jejich přízeň.

Mimo jiné se ve Vašem oboru specializujete na výzkum a vývoj. V čem je tato oblast specifická a jak firmě jako odborníci na problematiku výzkumu a vývoje můžete pomoci?

Mezi zhruba 220 odborníky našeho oddělení máme mnoho techniků – IT specialisty, chemiky, mechanické inženýry – a právě ti jsou schopni říci, v jaké fázi výzkum a vývoj klienta je a popsat ho. Další členové oddělení potom jejich informace daňově posoudí a klient si některé náklady může uplatnit dvakrát (podobný systém funguje i v mnoha jiných zemích). Právě díky propojení technické a ekonomické expertízy můžeme nabídnout firmám tak kvalitní služby. A takových propojení je u nás více.

Zaměřujete se na poskytování služeb nadnárodním společnostem. Jakou část vašich klientů nadnárodní společnosti zhruba tvoří?

Řekl bych, že asi polovinu.

Angličtina je tedy ve Vašem oddělení nepostradatelnou dovedností…

Ano. Úroveň angličtiny prověřujeme i při přijímacím řízení, ale rozhodně se nebojte neúspěchu kvůli angličtině. Do výběrového řízení se prostě přihlaste a zkuste to! Co se týče odborné angličtiny, tu se u nás doučíte.

Společnost Deloitte se stala Top zaměstnavatelem 2013/2014 v kategorii „poradenství, outsourcing, audit“ a studenti tím jasně ukázali, že o práci v Deloitte stojí. Jak by měl podle Vás vypadat ideální kandidát na pozici v daňovém oddělení a na čem by měl zapracovat, aby zvýšil své šance na přijetí?

Nejprve chci říci, že je opravdu jedno, jakou školu uchazeč absolvoval. Pokud má vysokoškolský titul, slušnou angličtinu, píli a zdravý selský rozum, ať to zkusí. Naše firma klade důraz na zapálení pro zajímavou práci, selský rozum, příjemné vystupování, respekt k ostatním a další dovednosti důležité pro práci v týmu.Nutno říci, že jenom do daňového a právního oddělení v ČR jsme minulý rok přijali 23 čerstvých absolventů, což je zhruba desetina celkového počtu zaměstnanců oddělení. Určitě tedy není na místě se bát, že u nás na „assessment centru“ strávíte den a my vybereme jednoho nejlepšího z nejlepších a všichni ostatní mohou jít domů. A i kdybychom nevybrali zrovna vás, budete mít o zkušenost z „assessment centra“ více. Při dalším hledání zaměstnání pro vás může být právě tato zkušenost rozhodující. Nebojte se, zkuste to a uvidíte.