Přestupová horečka v Česku: zajistí peníze úspěch? | EkonTech.cz


Přestupová horečka v Česku: zajistí peníze úspěch?

Ekonom
18. 8. 2017 - 9:25

Trojice fotbalových klubů Sparta, Slavia a Viktoria Plzeň se jaly utrácet miliony korun za nákup svých letošních přestupových akvizic. Nakolik je jejich počínání výhodné? A přiblížili jsme se díky letošní přestupové horečce z ekonomického hlediska nejlepším národním ligám v Evropě?

Fotbal činí nejpopulárnějším sportem v Česku jeho 330 tisíc registrovaných členů a bezpočet dalších nadšenců připravených svému klubu obětovat hodiny volného času. Postupně se však fotbal stále více komercializuje a úspěch mnohdy přichází úměrně s množstvím proinvestovaných peněz. Z ekonomického hlediska můžeme letošek označit za rok, kdy se profesionální soutěže definitivně rozloučily s těmi amatérskými a proinvestovanými penězi se vymanily z celkového koloritu české kopané.

Liga mistrů, zlatý důl českého fotbalu

Nejvýrazněji lze tento jev pozorovat během letošní přestupové mánie na trávnících pražských „S“. Jen Sparťané utratili za letošní posily přes 350 milionů korun – větší částku než ostatní české kluby dohromady. Výrazně opodál stojí loňský mistr Slavia a ambiciózní plzeňská Viktorka. Cíl mají přitom všechny tři mančafty stejný – přímý postup do Ligy mistrů a jistý příjem 325 milionů korun, který za ideálních podmínek čeká na letošního mistra HET ligy.

Drahý koníček s nejistou návratností

Přestupové hody Sparty přitom nemají v menších evropských ligách obdoby. Díky financím z bezedné kapsy majitele energetického gigantu EPH Křetínského se vyšplhala hodnota klubu dle serveru transfermarkt.com na téměř 40 milionů eur. Dotáhla se tak na nováčka Bundesligy Hannover 96 či na nejslabší týmy španělské nejvyšší soutěže. Akcie pátého nejbohatšího Čecha přitom meziročně na své ceně ztrácí.

O čtvrtinu menší hodnotu má v současnosti Slavia, již loňskou sezónu katapultovaly na vrchol českého fotbalového nebe čínské investice. I tak však do svého kádru přivedla šest nových tváří. Viktoria Plzeň se pod vedením staronového kouče Vrby snaží držet koncepce stavěné na talentovaných českých hráčích, její hodnota téměř 25 milionů eur tak plyne především z řady pohárových úspěchů z posledních let. Mezi pražskými rivaly se svojí hodnotou obdivuhodně drží.

Bohatá metropole, chudé regiony

Investované peníze můžeme brát z celorepublikového hlediska jako logické. Praha se ekonomickými ukazateli blíží spíše západní Evropě a není tak divu, že pražské kluby mají až osmkrát větší hodnotu než kluby z chudších regionů. Platy špičkových hráčů by si v jiných krajích fotbaloví mecenáši nemohli dovolit, díky tomu však v jejich kádrech mají větší šanci mladí hráči i odchovanci z větších celků.

45 milionů za rok

Jestliže ještě před rokem pobíral špičkový hráč české ligy plat okolo čtyři sta tisíc měsíčně, celková suma vydaná na platy hráčů letos díky zahraničním posilám astronomicky naroste. Plat nového obránce Sparty Semiha Kayi je vyčíslen na 3,7 milionu korun, největší hvězda Slavie Danny uvidí na své výplatní pásce částku o 200 tisíc nižší. Rozdíly mezi průměrnou mzdou a platy největších fotbalových hvězd se tak opět přiblížily špičkovému světovému fotbalu.

Investované miliony, podprůměrná návštěvnost

Přestože o první kolo této sezóny projevili fanoušci mnohem vyšší zájem než v ročnících minulých, z evropského hlediska bude i letos na našich stadionech fanoušků poskrovnu.  Loni navštívilo utkání první ligy průměrně 4887 lidí, z nichž každý za lístek zaplatil asi 136 korun. Pro srovnání – v sousedním Polsku si cestu na stadion najde příznivců dvojnásob, za lístek přitom zaplatí v přepočtu o polovinu více. Ani díky nákupu hvězd světového formátu tuto sezónu neuslyšíme burácet na ochozech desetitisícové davy, důvěru fanoušků v český fotbal tedy podle všeho peníze nepřinesou.

Foto: Het liga