Příchod pandemie oživil úvahy o univerzálním základním příjmu | EkonTech.cz


Příchod pandemie oživil úvahy o univerzálním základním příjmu

Ekonom / univerzální příjem
6. 7. 2020 - 7:00

Stane se univerzální základní příjem řešením ekonomických problémů lidí v důsledku pandemie nebo i technologických inovací, které ohrožují pracovní místa? Příchod koronaviru přiměl mnohé odborníky i politiky vzít základní příjem na milost. Je to jednoduchý a pohotový způsob, jak dostat peníze k lidem.

Univerzální základní příjem, nebo též občanský příjem, představuje vyplácení pravidelné peněžní dávky všem lidem bez rozdílu a bez jakýchkoliv podmínek. Takový příjem by mohl zcela nahradit dnešní mnohdy velmi složitý systém sociálního zabezpečení. Koncept základního příjmu se objevil již v 16. století, v díle Utopia anglického humanisty Thomase Mora. Dodnes má vášnivé zastánce i rozhodné odpůrce, stále ale ekonomy příliš nepřesvědčil.

Po příchodu pandemie covid-19 by se to ale mohlo změnit. Zdá se totiž, že by právě základní příjem mohl být jedním z nástrojů, který nás uchrání před úderem těžké postpandemické krize. Odpůrci základního příjmu tvrdí, že je „příliš socialistické“ platit lidem jen za to, že existují. Když ale koronavirus přinejmenším dočasně vymazal ohromné množství pracovních míst, tak by se přesně takový plat mohl hodit. Například ve Spojených státech se k myšlence základního příjmu začínají hlásit i konzervativní republikánští politici, jako je senátor Mitt Romney.

V USA testovali univerzální základní příjem v severokalifornském Stocktonu. Po dobu jednoho roku tam 125 místních obyvatel ze skupiny ekonomicky slabých dostávalo měsíčně 500 dolarů. Stockton přitom leží v zemědělské části Kalifornie a byl velmi těžce postižen finanční krizí v roce 2008, kdy město muselo vyhlásit bankrot. Život v Kalifornii je zároveň velice drahý. 

Předběžné výsledky tohoto experimentu ukazují, že lidé v experimentu utráceli asi 40 procent obdržených peněz za jídlo. Zároveň se ukázalo, že tato platba dotyčným lidem výrazně usnadnila život, takže si například mohli dovolit nechat opravit automobil, když se porouchal. Starosta Stocktonu Michael Tubbs je přesvědčený, že by univerzální základní příjem vedl k tomu, že lidé budou obecně zdravější, produktivnější, užitečnější pro komunitu a hlavně spokojenější se svým životem.

V průběhu pandemie covid-19 dochází k tomu, že odpůrci univerzálního základního příjmu postupně přehodnocují svá stanoviska. A nejde jen o pandemii. Podle demokratického politika Andrewa Yanga tak jako tak ztratí v průběhu příštích 12 let jeden ze tří Američanů současné zaměstnání kvůli nástupu nových technologií.

Yang je přesvědčený, že právě univerzální základní příjem by mohl být tím správným, třeba i jediným možný receptem. Výhodou takové platby je její jednoduchost, a také to, jak rychle se peníze dostanou k lidem. 

Zdroj: Physorg