Šest startupů, které letos dosáhly miliardové hodnoty | EkonTech.cz


Šest startupů, které letos dosáhly miliardové hodnoty

Ekonom
15. 6. 2018 - 11:28

Počty startupů, které se přehoupnou přes hodnotu jedné miliardy dolarů, každým rokem stoupají. Které to jsou letos?

Dosáhnout takové hodnoty ovšem pro firmy stále není vůbec jednoduchý úkol. Podaří se totiž pouhému jednomu procentu startupů. Ty se pak označují jako “jednorožci”. Už během první poloviny tohoto roku se hned několika z nich povedlo na tento titul dosáhnout. Většina firem je ze Spojených států amerických, ale stále častěji se v žebříčcích objevují i čínští jednorožci. V Evropě se letos překvapivě povedlo stát se jednorožcem startupu z Rumunska.

1.      Snowflake

Firma vznikla v roce 2012 a aktuálně v ní pracuje asi 400 zaměstnanců. Snowflake Computing se zabývá možnostmi uložení a analýzy firemních dat. Využívá k tomu cloudové servery, které si velké firmy mohou pronajmout a využít je například jako bezpečnou zálohu. Hodnota firmy je aktuálně 1,8 miliardy dolarů.

2. MadMen

V této kalifornské síti lékáren rozhodně obyčejný acylpyrin nenajdete. Tento startup se totiž zaměřuje na výrobky z konopí. V Kalifornii, v Nevadě a v New Yorku v současnosti provozuje 18 poboček a firma se dál rozrůstá. Vsadila na podobný koncept jako Apple. Pobočky staví v minimalistickém a moderním stylu, což imponuje hlavně mileniálům. Hodnota firmy je přesně 1 miliarda dolarů.

3. Doyu

V Číně je možné dosáhnout velkých úspěchů i s očividnými kopiemi již zaběhlých značek. Potvrzuje to tento třináct let starý startup, který jako by z oka vypadl známější platformě Twitch. Tu provozuje Amazon. I v Doyu najdete tisíce živých streamů z nejrůznějších videoher. Celkově má celá platforma 13 milionů aktivních uživatelů. Hodnota projektu je 1,5 miliardy dolarů. 

4. Samsara

Teprve tři roky starý startup se už teď může těšit štědré podpoře amerických investorů. Ti v něm právem vidí budoucnost, protože firma se zaměřuje na data pro kamionovou dopravu. Tu podle mnohých čeká revoluce s příchodem autonomních vozidel. Společnost Samsara vyrábí senzory, které přináší okamžité informace například o poloze nebo počasí přímo do kamionů. Hodnota startupu se vyšplhala na 1,4 miliardy dolarů.

5. Intercom

Dalším jednorožcem, který má za zády silné investory, je Intercom. Z různých fondů mu od jeho vzniku v roce 2015 přišlo přes čtvrt miliardy dolarů. Cílem projektu je propojovat firmy nebo freelancery s jejich zákazníky pomocí nových systémů na zautomatizování komunikace. Hodnota firmy je 1,3 miliardy dolarů.  

6. Meicai

Tento čínský startup se zaměřuje na jídlo. A rozhodně mu nelze upřít jistou vizionářskou snahu o zlepšení současné situace na čínském venkově. Meicai se totiž snaží snadno propojit restaurace ve městech s farmáři, kteří do nich mohou díky aplikaci snadno dodat čerstvé suroviny. Tato myšlenka sklízí v Číně velký úspěch a hodnota firmy se šplhá ke třem miliardám dolarů. 

 

Foto: Pixabay