Sestřelí dluhopisové výnosy akcie? | EkonTech.cz


Sestřelí dluhopisové výnosy akcie?

Ekonom / akcie
19. 2. 2021 - 14:25

Minulý rok akcie zaznamenaly téměř raketový růst. Nárůst se ale netýkal zdaleka všech akcií rovnoměrně. Za vysokým výnosem akciového trhu stál především silný výkon technologických gigantů. Existovala ale i skupina akcií, kterým se dařilo ještě lépe.

Jednalo se především o malé společnosti z téhož sektoru. Většině z nich se ještě nepodařilo dostat do černých čísel, přesto se jejich akcie začaly prodávat za mnohonásobky jejich tržeb. Důvody byly hned dva. Jednak pandemie jejich růst podstatně urychlila tím, že zesílila řadu trendů, které směřují ekonomiku do digitální éry. Druhým důvodem pak byly rekordně nízké úrokové sazby. Díky nízkým úrokovým sazbám jsou jejich budoucí vyhlídky ještě atraktivnější, jelikož při přepočtu na dnešní hodnotu je diskontní sazba mnohem menší.

Nízkými úrokovými sazbami investoři ospravedlňují někdy až absurdně vysoké ceny. Tomu ale nyní může být konec. Zatímco výnos desetiletého amerického dluhopisu se po celý rok pohyboval kolem 0,7 %, po vítězství dvou demokratů v senátních volbách v Georgii na začátku ledna přesáhl hranici jednoho procenta. Nárůst dále pokračoval a jeho současná hodnota 1,19 % atakuje hodnoty z předchozího března. Vítězství demokratů totiž zvýšilo pravděpodobnost dalšího fiskálního stimulu. Další vládní výdaje by následně vytvořily inflační tlaky, kvůli kterým se investoři začali dluhopisů zbavovat. S klesající cenou dluhopisů jejich výnos, daný jako poměr úroku a ceny, vzrostl. Rostoucí sazby ale mohou znamenat problém pro investorské miláčky z předchozího roku.

Vzrostou-li úrokové sazby ještě výše, bude pro investory těžší stratosférické valuace nadále opodstatnit. Otázkou ale je, zda se tato skutečnost projeví v cenách akcií. Ekonomická realita je jedna věc, investoři se však často chovají způsobem, který ji zdánlivě ignoruje. I nynější ocenění mnoha technologických akcií je těžko opodstatnitelné, a to i s nynější úrovní sazeb. Mnohem pravděpodobnější než prudký pád z výšin tak je mírná korekce. K té navíc již do značné míry došlo. V posledních měsících roku 2020 řada buď zaostávala za zisky celkového trhu či se dokonce citelně propadla. Například akcie firmy Zoom se nyní obchodují za „pouhých“ 360 USD oproti říjnovým 570 USD. Řadu dalších růstových akcií však podobný pád ještě nepotkal a je možné, že je čeká právě nyní. Například Tesla se obchoduje za dvojnásobek své listopadové ceny - za neuvěřitelný 1600 násobek svých zisků a jeví se tak jako jeden z hlavních kandidátů na mírnou korekci.

Jednou neznámou, která by mohla korekci učinit vážnější, je míra inflace. Projevila-li by se vyšší poptávka do rostoucích spotřebitelských cen, výnosy dluhopisů by pravděpodobně stouply ještě výše. Otázkou poté je, kde se nachází pomyslný bod zlomu, od kterého již budoucí zisky přepočteny na jejich nynější hodnotu nebudou dostatečně vysoké, aby byli investoři ochotni současnou ziskovost přehlížet.

Vyšší sazby jsou naopak darem z nebes pro skupinu akcií, které neprožily zrovna nejlepší rok 2020. Řeč je o bankách - Dow Jones US Banks Index je za poslední rok ve ztrátě 5,6 %, což je v porovnání s S&P 500, které vyrostlo o bezmála 16 %, prachbídný výsledek. Vymazat ztráty jim nepomohla ani vzpruha, kterou zaznamenaly na konci roku. Na druhou stranu však naznačila, že se situace lepší, přičemž od začátku listopadu index stoupl o 44 %. Vzrůstající výnosy by jim měly umožnit zvýšit úrokové marže, tedy rozdíl mezi úroky na půjčkách a úrocích na vkladech, což by mělo pomoci zvýšit jejich profitabilitu. Bankám by navíc měla pomoci i obecně se zlepšující ekonomická situace. Obnova ekonomické aktivity s sebou rovněž nese příslib většího objemu půjček a snížení objemu nesplacených úvěrů.

Hodnotovým akciím by se tedy mělo v nadcházejících měsících dařit lépe než v minulém roce. Nelze však očekávat, že by se situace na akciovém trhu otočila natolik, aby v dvouročním srovnání se svými růstovými protějšky vyšly lépe. I přes historickou zkušenost, kdy rostoucí sazby v naprosté většině případů stlačily násobky akcií, nelze s takovou reakcí počítat i dnes. Tržní optimismus je, zdá se, příliš silný, což dokládá jeho velmi mírná reakce na dosavadní vývoj dluhopisových výnosů. Určitou korekci by s sebou ale měnící se prostředí na dluhopisových trzích přinést mohlo a určitě představuje varovné znamení pro investory, jejichž portfoliu dominují společnosti, které z rekordně nízkých sazeb minulý rok podstatně těžily.

Institut ekonomického vzdělávání (INEV) vytváří zázemí pro výuku ekonomie a financí na středních školách. Motivuje a sdružuje studenty se zájmem o ekonomii a ekonomická témata a podporuje je v jejich činnosti a dalším studiu. Jedním z hlavních projektů INEV je Ekonomická olympiáda - největší ekonomická soutěž v České republice.  
Podívejte se na https://inev.cz pro další informace.  

Foto: Pexels