Stáž v PwC? Ale samozřejmě! Právě probíhá nábor do auditu! | EkonTech.cz


Stáž v PwC? Ale samozřejmě! Právě probíhá nábor do auditu!

Ekonom / pwc / praxe
4. 11. 2014 - 16:59

V současné době probíhá nábor do auditu v PwC. Proč si vyzkoušet audit v praxi? Co nám to přinese? Na zkušenosti s pozicí stážisty, neboli „interna“, či nově nastupujícího pracovníka na plný úvazek v jedné z největších auditorských společností na světě jsme se ptali nově nastupujících zaměstnanců do auditu – Jiřího Schwarze, Tomáše Vlčana, Michala Šafránka, Milana Bachana a Jana Zapletala.

Jaká byla tvá první pracovní zkušenost u PwC?

Jiří: První pracovní zkušenost u PwC proběhla druhý říjnový týden. Hned jsem si dokázal, že, jak se říká i v PwC, opravdu funguje heslo „Learning by doing“.

Tomáš: Já jsem přešel z pozice stážisty v auditu na plný úvazek a mohu Jirkova slova potvrdit. Na „internu“ jsme měli jen krátké školení a potom jsme přímo skočili do týmu a věnovali se reálným klientům. To vás posune strašně dopředu. Ačkoliv máme poměrně velký tým, nikdy nebyl problém s pomocí od zkušenějších kolegů – je to přeci i jejich zájem, aby tým šlapal.

Proč sis pro svůj vstup do pracovního života vybral zrovna PwC?

Michal: Přemýšlel jsem nad auditem, jako nad budoucím pracovním uplatněním, a proto, když byl na VŠE veletrh Šance, obešel jsem celou „big 4“. A právě kultura v PwC, profesionální, a přesto přátelské, chování zaměstnanců na mě udělalo největší dojem.

Milan: Při hledání práce pro mě bylo důležité, aby se jednalo o mezinárodní firmu a abych měl prostor pro využívání jazyka. To vše jsem zde našel. Oslovila mě rovněž firemní kultura, která je na vysoké úrovni.

Dá se při škole stíhat pozice „interna“ v PwC? Není to příliš časově náročné? Narážím třeba na společenský život.

Tomáš: Když bychom brali každodenní společenský život, tak to se určitě nedá. Na druhou stranu při pátečních a sobotních akcích je to v pohodě. I PwC se dívá na to, jak lidé zvládají osobní a pracovní život. Ze strany nastupujícího studenta je velice důležitá organizace času. Po vzájemné dohodě není problém vytvořit  studentovi prostor na zkoušky. Vždy, když jsem potřeboval být ve škole, tak mi nikdo nedělal sebemenší problém. Vše je zkrátka o dohodě.

Michal: Jen doplním, že PwC vychází studentům velice vstříc. Na druhou stranu je důležité si uvědomit, že „intern“ nastupuje na 3 měsíce právě v hlavní sezóně, takže pracovní i časové nasazení je potřeba. Často se i jezdí za klienty, kteří nebývají vždy v Praze. Není to zkrátka brigáda na 10 hodin týdně.

Proč sis vlastně vybral stáž?

Michal: Neměl jsem pracovní zkušenosti a nechtěl jsem jít kvůli škole na plný úvazek – právě stáž se ukázala jako zajímavá flexibilní varianta.

Je potřeba studovat audit, aby se člověk dokázal uplatnit v tomto oboru?

Jiří: Naposledy jsem viděl účetnictví ve druhém ročníku bakalářského studia, čili takřka pět let zpátky, a měl jsem z auditorské praxe velký respekt. Ovšem celý proces školení vás nejen naplní teoretickými znalostmi, ale také vás naučí přemýšlet. A potom, když už jste u konkrétního klienta, tak se do těch základních věcí dostáváte hlouběji a hlouběji – funguje tady zkrátka proces „Learning by doing“ J.

Tomáš: Přesně tak. V prvotní fázi jsou nejdůležitější soft skills.

Jak tě brali zkušení kolegové jako týmového „zelenáče“? A jaký je vlastně v auditu tým lidí?

Tomáš: Nikdy se mi nestalo, že by se na mě někdo díval jako na toho podřadného „interna“. I školení je postavené tak, že když něco nevíte, tak zkusíte chvíli přemýšlet, a pokud stále nevíte, tak vám manažer bez problémů poradí.

Jiří: Musíme se na to podívat i tak, že řídíme svůj čas – a když dlouho tápeme nad určitým problémem, tak ztrácíme spoustu času. Tento náš čas je rovněž časem týmu. Proto je lepší otevřeně komunikovat a případný problém vyřešit společně.

Michal: I nadřízení vědí, jaké to je být nováčkem v týmu, který se neustále něco učí. Vědí, jaké je to neustále něco nevědět. I oni před pár lety byli v takové pozici. Nejspíš i proto jsou velmi otevření komunikaci a rádi poradí.

Jan: Je zde přátelský kolektiv. Není výjimkou, že mi s určitým problémem pomáhá i manažer – není to tedy o tom, že by se vám věnoval jen člověk, který je o pozici nad vámi. Jde o celý tým.

Milan: Přesně tak. Pracujeme zde jako tým. Zkrátka jestli já udělám něco špatně, někdo v hierarchii výše to po mně bude muset napravit.

Pomohla ti role stážisty pro následné zařazení do běžné auditorské praxe na plný úvazek?

Tomáš: Určitě ano. Prakticky si projdeš tím nejnáročnějším obdobím auditu. Uděláš si obrázek o tom, co práce auditora vlastně obnáší a jestli to chceš v životě dělat.

Michal: Souhlasím s Tomášem. Člověk, když prochází sérií školení před nástupem na plný úvazek, si do jisté míry sumarizuje a tříbí informace, které nabral na stáži. Co jsem třeba nechápal před tím jako stážista, tak se mi teď spojuje dohromady a ta pomyslná mozaika dává větší smysl. Jestli někdo uvažuje nad prací v auditu, tak právě stáž je, podle mého názoru, ideální příležitost si to zkusit. Uvidí konkrétní procesy, náplň práce – to se na univerzitě nepochytí.

Liší se hodně práce „interna“ od práce na plný úvazek?

Michal: Já si myslím, že ze začátku ne. Samozřejmě při práci na plný úvazek postupem času přibyde více povinností a člověk je rovněž více zodpovědný za svou práci. Stážista má menší zodpovědnost, přesto pracuje na obdobných úkolech.

Tomáš: Stážisti právě na některých projektech suplují roli nově nastoupivších zaměstnanců, jako jsme teď my. 

Jak vypadá přechod z pozic v jiných společnostech k PwC? Je to velký rozdíl?

Jan: Při studiu jsem pracoval v jedné celosvětové firmě a musím říci, že nasazení či pracovní morálka zde byla obdobná.

Jiří: Já jsem naopak pracoval v menší firmě, ale kvantum práce i nasazení bylo obdobné jako zde v PwC. Co pociťuji jako velký rozdíl, je evokování nadšení, motivace pro rozvíjení schopnosti a chuť do práce. To jsou aspekty, které zde na mě velmi silně působí.

Autor: Lukáš Sokol