Studenti mají při shánění softwaru velké výhody, ušetří i tisíce korun | EkonTech.cz


Studenti mají při shánění softwaru velké výhody, ušetří i tisíce korun

Technik
15. 8. 2012 - 14:50

Studenti mají nespočet možností, jak ušetřit peníze, ať už formou snížených daní nebo využíváním studentských slev při nákupech. Výjimkou není ani software, menší firmy i mezinárodní společnosti nabízí studentům velmi často speciální verze svých produktů, a to buď za výrazně nižší cenu, nebo úplně zdarma.

 

Podmínky užívání se pochopitelně mohou u každého poskytovatele licence lišit, mívají ale společné rysy. Mezi hlavní omezení patří nepřenositelnost a užívání softwaru výhradně pro nekomerční účely. V případě, že by chtěl student aplikaci využívat například ve firmě, kterou si založí, musí si zakoupit klasickou verzi. Někdy dostane slevu i na tento upgrade, standardem už to ale není.

Funkčnost produktu nicméně bývá po celou dobu používání neomezená, a když dodržíte podmínky nekomerčního užívání, můžete si obvykle software ponechat i po skončení studia. Například Microsoft v takovém případě radikálně omezuje počet přeinstalování, teoreticky ale může bývalý student využívat aplikaci ještě v důchodu.

V čem jdou softwarové firmy příkladem, jsou postupy ověřování identity. Většinou chtějí výrobci buď číslo studentské karty ISIC, nebo alespoň platnou univerzitní e-mailovou adresu, v některých příkladech však stačí vyplnit jméno školy a potvrzení mít připravené jen na vyžádání. Nejkomplikovanější postup, se kterým jsme se setkali, bylo skenování orazítkovaného potvrzení o studiu, identity check tedy vůbec není složitý proces, kterého by se zájemci měli obávat.

Starší studenty určitě potěší, že většina zahraničních firem si nehraje na české pravidlo, že studentem je člověk jen do 26 let (28 u doktorského studia), a nabízí výhody každému, kdo opravdu studuje. Podmínkou bývá klasické denní studium, ale opět se vyplatí přečíst podmínky užívání, ne každý výrobce na tom trvá.

Slevy dosahují i 100 %, výrobci je považují za investici

Nejčastějším případem, na který při shánění softwarového vybavení narazíte, je nabídka speciálních zlevněných edic a balíků. Výjimkou není ani operační systém, základ každého počítače.

Apple nabízí software i hardware se slevami v řádech stovek až tisíc korun, a to buď formou opravdové slevy, nebo alespoň jako dárkový poukaz na nákupy přes iTunes. Pro studenty (i pedagogy) je připravena infolinka zdarma, kde operátoři poradí s výběrem.

Microsoft své produkty zpravidla prodává v různě vybavených edicích, mezi které se často řadí právě ta studentská. Operační systém Windows i balík Office, dva nejdůležitější softwarové produkty IT giganta, tak můžete koupit buď ve verzi Home & Student, nebo sáhnout po rodinném Family Packu, nebo získat verzi Professional se slevou na ISIC kartu, v řádech desítek procent.

Zvláštní zmínku si u Microsoftu ještě zaslouží program DreamSpark. Tam mají studenti možnost získat vybrané produkty zdarma, například Visual Studio.

Mnohem zajímavější je ale to, že v sekci Premium si tam mohou zdarma stáhnout i operační systémy, od XP po nejnovější Windows 8, a desítky dalších aplikací. DreamSpark Premium, dříve MSDN Academic Alliance, ale není pro všechny. Univerzita získává předplatné za výhodných podmínek, rozhodně ale ne bezplatně a přístup mají obvykle jen studenti vybraných fakult, oborů a předmětů. Pokud patříte mezi vybrané šťastlivce, stačí obvykle požádat zástupce fakulty o heslo a druhý den můžete mít na notebooku nejnovější verzi Windows zadarmo.

Operačními systémy a kancelářskými balíky samozřejmě vybavení počítače nekončí. U většiny softwaru existuje buď osekaná free verze, nebo bezplatný klon, ale ušetřit se dá i v případě, že toužíte po verzi plné nebo z jiného důvodu preferujete placený produkt.

Výrazné studentské slevy, a to více než 50%, nabízí například většina výrobců antivirových systémů, z těch nejznámějších můžeme zmínit ESET, AVG, Norton, McAffee a Kaspersky. Podobně vstřícné však nejsou jen velké softwarové firmy, ale i menší vývojáři. Například populární souborový manažer Total Commander můžou studenti koupit levněji než ostatní a používat ho dokonce komerčně.

Na své si přijdou i profesionálové

Horší je to se speciálními profesionálními produkty, jejichž cena se pohybuje v řádu desítek, někdy i stovek tisíc korun. V takovém případě záleží na politice výrobce a na cílovém určení produktu.

Pokud vás zaměstná odborná firma, software vám zpravidla dodá. Horší je to se zaškolováním, ne vždy chce zaměstnavatel investovat do drahých kurzů, které jsou u náročných aplikací často nevyhnutelné. V takovém případě se pak studentům vyplatí, aby si software pořídili sami a naučili se s ním pracovat; získat placené zaměstnání v oboru je poté mnohem snazší.

Velké množství softwarových společností naštěstí myslí na to, že studenti bez příjmu obvykle nemívají desetitisíce na nákup licencí. Vždy se proto vyplatí hledat, jestli a za jakých podmínek nabízí daný výrobce slevu.

Dobrým a asi nejznámějším příkladem je populární grafický editor Photoshop od firmy Adobe, případně její další produkty. I po studentské slevě zůstává cena na přibližně pěti tisících korun, pořád je ale čtvrtinová oproti té standardní. V Adobe si uvědomují, že pět tisíc se už našetřit dá, pokud k tomu máte dobrý důvod, zatímco dvacetitisícová hranice je pro mnoho studentů nedostupná.

Některé firmy jsou ještě dál. Tím nejlepším, co studenty může potkat, je pak společnost Autodesk. Architekti, grafici, animátoři, modeláři i filmaři a další odborníci používají denně její produkty, od slavného AutoCADu až po Mayu, která má čestné místo v hollywoodských animátorských studiích. Veškerý software od Autodesku, a to ve všech verzích včetně nejnovější 2013, je pro studenty zcela zdarma, včetně školicích materiálů. Vývojáři jednoduše počítají s tím, že až se student v programu za desítky tisíc korun naučí, bude si ho moci jako odborník dovolit koupit nebo mu ho poskytne zaměstnavatel.

Slevy se vyplatí hledat

Vlastnit legální software je v dnešní době standardem a studenti by s tím už neměli mít problém ani finančně. Mnoho z nich si bohužel neuvědomuje, že naprostá většina softwarových společností jim nabízí velké výhody.

Rychlým použitím internetového vyhledávače tak můžete zjistit, jestli neexistuje academic, educational nebo student program, díky kterému získáte aplikace levněji, či dokonce zadarmo, zpříjemníte si práci na počítači nebo zvýšíte odbornou kvalifikaci.

Hledat se vyplatí, ušetřené peníze určitě dokážete utratit jinak.