Studenti sázejí na jistotu. Vede ČEZ a Škoda. | EkonTech.cz


Studenti sázejí na jistotu. Vede ČEZ a Škoda.

Ekonom
20. 12. 2012 - 11:13

Ekonomická krize tu je a ještě chvíli bude a i když se traduje, že studentská léta jsou dobou bezstarostnou, právě hospodářské potíže dnešního světa nutí studenty dopředu přemýšlet, co bude po studiu. A podle průzkumů sázejí na jistotu, chtějí pracovat ve velkých firmách. Je to pochopitelné.

Přízrak nezaměstnanosti

Studentský život už není, co býval, mladý člověk si vysnil svou budoucnost, dojde si v tom lepším případě pro červený diplom a jako o absolventa prestižní univerzity bude o jeho služby na trhu práce velký zájem a on si bude moci vybírat. Skutečnost už tak růžová není. Ekonomická krize si vybírá svou daň i mezi vysoce kvalifikovanými absolventy. Podívejme do Řecka, nebo do Španělska. Země sužované hospodářskými problémy a hlavně vysokou nezaměstnaností, která v segmentu absolventů univerzit dosahuje až 50%.

Vedou silní hráči

Šílená čísla, každý druhý vysokoškolák bez práce. Může tato situace nastat i u nás? Ano může. A studenti to dobře tuší a sázejí na jistotu. V nedávném průzkumu České studentské Unie se většina z osmi tisíc respondentů vyslovila pro práci v některé velmi silné firmě. A tak mezi absolventy vítězí ČEZ, Škoda Auto, Česká Spořitelna a další.

ČEZ láká …

V technických oborech je jasně na prvním místě ČEZ. Je to na jednu stranu zajímavé, těžko budetev České republice hledat společnost s horší pověstí i přesto mnozí absolventi sní o možnosti zahájit kariéru v této společnosti. Je to pochopitelné, sázejí na jistotu, ČEZ je obr a nehrozí u něho existenční potíže. I kdy vzpomeňme na SAZKU… Velice populární mezi studenty je práce u mobilních operátorů, podle průzkumu vede Vodafone, ostatní však následují hned za ním. Další oblíbenou štací novopečených inženýrů je Škoda Auto. Přeci jenom technici mají větší možnosti uplatnění, na trhu práce je v tuto chvíli větší poptávka po technicky zdatných absolventech, naopak humanitní nebo ekonomické obory jsou v útlumu.

V oboru informatiky překvapilo vítězství společnosti Apple. Je to dané vývojem tohot oboru, kde všechno spěje k převaze mobilních telekomunikačních zařízení a firma Apple představuje nejsilnějšího hráče v tomto segmentu.

Finanční velká čtyřka

Právě budoucí finančníci hledají uplatnění ve společnostech „velké čtyřky“ amerických poradenských společností  (sem patří KPMG, Ernst & Young, PwC a Deloitte).  Budoucí auditoři nejčastěji sní o zaměstnání u Ernst & Young. Mezi studenty ekonomie, vede PwC ČR. Zde je, ale problém v přesycenosti trhu, ne nadarmo se říká, že v ČR je největší hustota finančních poradců na tisíc obyvatel, uspět zde může opravdu jen výjimečně nadaný student. Stejná praxe platí i v pojišťovnictví, kde u studentů vede hlavně Česká pojišťovna.

Firmy to vědí a vybírají si …

Přesume se nyní na druhou stranu „barikády“. Firmy velmi dobře vědí o situaci na trhu práce a dokáží si velmi vybírat. A mají rozhodně z čeho. Například do společnosti Ernst & Juing přijde ročně až 2000 životopisů, přičemž firma přijme okolo 100 osob. V ostatních společnostech je situace obdobná, většinou se štěstí usměje na každého desátého uchazeče. Konkurence je obrovská.

Hodně peněz a málo angličtiny

Podle oslovených velkých společností narážejí u absolventů na tři problémy, které se vyskytují nejčastěji. Hlavní potíží dnešních studentů je úroveň angličtiny. Dnes nemá cenu žádat o místo ve velké společnosti, když dokonale neovládám angličtinu, nebo jiný cizí jazyk.

Druhou potíží jsou až přemrštěné požadavky na základní mzdu a kariérní růst. Tady by si měli budoucí zaměstnanci uvědomit, že ekonomická situace a konkurence na trhu práce jim dává velmi úzké mantinely pro vyjednávání.

A konečně třetím problémem uchazečů o práci, kteří právě dostudovali, je fakt, že si neuvědomují, co vůbec plný úvazek v zaměstnání znamená. Proto mají výhodu Ti, kteří během studia již ke skutečné práci „přičichli“ a s přechodem do „vážné“ práce pak budou mít menší problémy.

Budoucnost asi nebude růžová

V nejbližších letech  se na trhu práce nečeká příliš příznivých zpráv. Už v této chvíli dochází k propouštění ve státní správě a tak trh bude zaplaven dalšími uchazeči hlavně v ekonomicko-humanitních oborech a najít si práci bude pro absolventa těžší a těžší. Rozhodně by to neměl nechávat na dobu „potom“, nebo si dokonce po škole dopřát „odpočinek“, ale aktivně hledat praxi a uplatnění už od začátku studia. Dřina a dřina jiná cesta v této době k cíli nevede…