Svět byznysu zná nejlepší manažery roku 2012 | EkonTech.cz


Svět byznysu zná nejlepší manažery roku 2012

Ekonom / manažer roku / byznys
26. 4. 2013 - 13:04

Vítězům 20. ročníku soutěže, Olze Kupec a Janu Světlíkovi, poblahopřál i prezident Miloš Zeman. Slavnostnímu vyhlášení vítězů předcházela konference na téma NENECHME SI UJET VLAK, zaměřená za problém snižující se konkurenceschopnosti ČR, které se mohli zúčastnit i studenti.

vyhlaseni

Nejlepším MANAŽEREM ROKU 2012 je

JAN SVĚTLÍK, generální ředitel a předseda představenstva 

VÍTKOVICE Holding, a.s. v Ostravě

 

Nejlepší MANAŽERKOU ROKU 2012 je

Olga Kupec, ředitelka a jednatelka

ABYDOS, spol. s r.o. v Hazlově na Karlovarsku

„Nevěřím, že dobrý manažer dokáže dnes řídit mlékárnu a zítra kovárnu. Znalost oboru je klíčová, pak už stačí jen pracovat a nekrást,“ uvedl při nedávném manažerském auditu dnešní vítěz nejprestižnější soutěže manažerských osobností, MANAŽER ROKU 2012, Jan SVĚTLÍK z Vítkovic.

 Spolu s ředitelkou, jednatelkou a majitelkou společnosti ABYDOS, Olgou KUPEC, dámou v autoprůmyslu, tak dnes vstoupili do elitního klubu Manažerů roku, který sdružuje dosavadní vítěze soutěže. A k vítězství jim blahopřál i prezident Miloš Zeman.

 Vynikajícím manažerem střední firmy do 250 zaměstnanců se stal Jaroslav Klíma, předseda představenstva TESCAN, a.s. v Brně, titul Vynikající manažer malé firmy si odnáší do Opavy Libor Witassek, jednatel a předseda představenstva DC VISION, spol. s r.o.

Příkladem úspěšně pokračujících manažerských generací je letošní kategorie Mladý manažerský talent do 35 let. Vítězstvím v této kategorii je ozdoben ředitel a místopředseda představenstva, Petr Blažek z výrobního družstva Dřevojas Svitavy. Je reprezentantem již druhé manažerské generace v družstvu. Leadership a soutěžního ducha zřejmě zdědil po svém otci Zdeňkovi, který je také laureátem soutěže MANAŽER ROKU. Dekorováno bylo letos nejlepších 28 manažerů odvětví. A do Síně slávy byli uvedeni vynikající manažerští matadoři Rudolf Černý, Vladimír Feix a Jan Wiesner.

 Před samotným slavnostním vyhlášením vítězů proběhla také konference na téma NENCHME SI UJET VLAK, kde promluvily významné osobnosti jak českého, tak i zahraničního byznysu. Mezi nejsdílenější názory patřila nutnost spolupráce s Ruskem, které bylo pro české podniky označeno za klíčového obchodního partnera budoucnosti, důraz byl kladen i na inovace, modernizaci českého průmyslu a snížení jeho energetické náročnosti.

Za snižující se konkurenceschopností ČR podle většiny účinkujících může především špatný systém školství. „Největší změnou ve školství by bylo, kdyby nějakou dobu neprobíhala žádná reforma,“ vtipně poznamenal Petr Fiala, ministr školství, mládeže a tělovýchovy. Jako zásadní problém vidí fakt, že pro 93% studentů středních škol je místo na vysoké škole, a že česká mládež nejeví zájem o technické obory, které jsou natolik klíčové pro naši ekonomiku. Mezi jeden z prvních kroků pro zlepšení úrovně školství podle jeho názoru patří změna ve financování VŠ. To, že jsou VŠ financovány nikoli pouze podle počtu studentů, ale především podle ukazatelů kvality (například výše zaměstnanosti absolventů) je podle něj velký krok vpřed.

Dalším klíčovým faktorem je jazyková vybavenost. Pan Stuart Schaag z obchodní rady Velvyslanectví USA apeloval na nutnost změny přístupu k výuce cizích jazyků. Kritizoval přílišné zaměření na čtení textů a malé propojení jednotlivých schopností v celek. Svoji myšlenku shrnul jednou frází: neurons that fire together, wire together.

Kompletní výsledky soutěže najdete na http://www.manazerroku.cz