Světová banka: „Krize se prohloubí“, Fitch: „Z nejhoršího jsme venku“ | EkonTech.cz


Světová banka: „Krize se prohloubí“, Fitch: „Z nejhoršího jsme venku“

Ekonom
24. 2. 2013 - 18:31

Světová banka prohlásila, že světová ekonomika na tom bude tento rok hůře než ten minulý. Toto prohlášení trochu zarazilo odborníky. Vypadá to, že jsme na dno ještě nedopadli, ba naopak, bude hůř. Jenže ve stejnou dobu mezinárodní ratingová agentura Fitch konstatovala, že v Evropě je nejhorší část dluhové krize zažehnána. Co tedy platí?

Evropa pořád klesá

Podle zprávy Evropské banky budou i v tomto roce růst evropské ekonomiky v červených číslech, avšak blíže k nule než loni, nebo předloni. Tomu, že to nebude až tak dobré narává i poslední zpráva z Německa. Zdá se, že i motor evropské ekonomiky se zasekl a jeho růst nebude takový, aby nadále zachraňoval „černé“ díry Evropy jako je Řecko nebo Španělsko.

Jsou i dobré zprávy

Agentura Fitch naopak dala Evropě určitou naději. Podle jejích odborníků tu nejhorší část dluhové krize již Evropa překonala. Avšak zároveň jedním dechem dodává, že s následky krize se bude Evropa potýkat ještě do konce tohoto desetiletí. To zas tak optimisticky nevypadá, ale dá se to čekat.

Členské země eurozóny již podle agentury vykazují známky zlepšení v klíčových oblastech, jako je konkurenceschopnost. V letošním roce však stále hrozí vrtkavost na finančních trzích, a to například kvůli volbám v Itálii a Německu a slabému hospodářskému růstu v Evropě.

Svět brzdí vyspělé ekonomiky

Světová banka snížila procento růstu světové ekonomiky o půl procenta na 2,5 procentního bodu. Na vině podle ní jsou vyspělé ekonomiky, které se buďto potýkají s recesí, nebo jen minimálním růstem. Proto se SB obrátila na rozvojové země, aby ony samy se pokusily o určitý růst a omezily závislost právě na vyspělých ekonomikách. Na pohled to vypadá absurdně, světové hospodářství mají v tomto roce táhnout země typu Filipín nebo Pákistánu.

 "Hospodářské oživení zůstává křehké a nejisté. Zastiňuje přitom vyhlídky na rychlé zlepšení a návrat k výraznějšímu růstu ekonomiky," poznamenal prezident Skupiny Světové banky Jim Yong Kim v nově zveřejněné zprávě s názvem Výhled světové ekonomiky

Rozvojové země jsou odolné

Ačkoli rozvojové země zaznamenaly nejmenší růst ekonomiky za poslední roky, jsou až nečekaně odolné. I přes jejich závislost na ekonomikách eurozóny nebo USA si uchovali, sice slabý, ale přece jenom růst.

Strašidlem už není Řecko

V Evropě agenturu Fitch nejvíc znepokojují výsledky Španělska. Pyrenejský stát totiž předpokládá, že dojde k poklesu ekonomického růstu a to až o další dvě procenta. „Pokud se v tuto dobu v příštím roce bude očekávat další pokles ekonomiky o 1,5 či dvě procenta a nárůst nezaměstnanosti ke 30 procentům, bude to velmi špatné," uvedla Fitch. Fitch tak Španělsku radí, aby v nejvyšší možné míře využila pomoci od Evropské centrální banky, v opačném případě hrozí snížením ratingu.