Tesla začala prvním zákazníkům dodávat nový elektromobil Model Y | EkonTech.cz


Tesla začala prvním zákazníkům dodávat nový elektromobil Model Y

Ekonom / tesla
21. 4. 2020 - 0:52

Tesla překonala očekávání a v předstihu už začala dodávat první vyrobené kusy nového elektromobilu Model Y zákazníkům, kteří si ho předobjednali v březnu minulého roku, tedy před rokem.

Tesla na Model Y sází poměrně hodně a má to důvod – platforma elektromobilu vychází z Modelu 3, ale jedná se o větší kategorii SUV, která je stále populárnější na většině trzích, obzvláště pak v Evropě.

Tesla zatím pokrývá nejvyšší a nejdražší varianty Performance, které mají softwarově zvýšený výkon a zatím se neočekává, že bude v nejbližších měsících dodávat do Evropy. Společnost se pravděpodobně nejdříve zaměří na lokální americký trh a s prodejem Modelu Y v Evropě začne až s dokončením nové továrny u Berlína, kterou Tesla teprve začala stavět. Odstartování výroby lze čekat nejdříve za rok, avšak vše zkomplikovaly problémy s koronavirem.

V Číně už postavená továrna běží a vyrábí elektromobily Model 3 a Model Y pro čínský trh, otázkou tak zůstává, jestli se Tesla pokusí alespoň částečně pokrýt evropskou poptávku výrobou v čínské továrně. Vše je samozřejmě o nákladech na přepravu a dalších poplatcích.

Cena za základní variantu Modelu Y je 39 tisíc dolarů, tedy přibližně 1,1 milionu korun. Tato nejlevnější verze se ale bude vyrábět až za rok. Současná verze s pohonem všech kol (dva elektromotory) se prodává za cenu 1,5 milionu korun. Dojezd na jedno nabití je 507 kilometrů a za příplatek lze mít i nejnovější generaci hardwaru pro Autopilota, který už využívá specializovaný čip pro akceleraci umělé inteligence přímo od Tesly.

Foto: Tesla