IKEA TOP Zaměstnavatelem 2017 – rozhovor s Evou Zapletalovou | EkonTech.cz


IKEA TOP Zaměstnavatelem 2017 – rozhovor s Evou Zapletalovou

Názor / top zaměstnavatelé / kariéra
7. 4. 2017 - 8:50

I letos se více než 10 400 studentů vysokých škol z celé ČR zúčastnilo studie TOP Zaměstnavatelé. Vysokoškoláci tak dali jasně najevo, u kterých společností by po ukončení studia pracovali nejraději. Zástupcům firem, které se umístily na předních příčkách průzkumu TOP Zaměstnavatelé 2017, jsme položili několik otázek. Jejich znění je podobné otázkám, na které jste ve studii odpovídali vy, studenti. Nyní máte jedinečnou možnost porovnat svůj názor s pohledem odborníků z praxe.

Jméno a příjmení respondenta: Eva Zapletalová

Společnost: IKEA Česká republika, s.r.o.

Pozice: Vedoucí prodejního oddělení, IKEA Brno

Vystudovaná vysoká škola a zaměření: Masarykova univerzita, Speciální pedagogika – komunikační techniky (zaměření logopedie)

Doba od absolutoria: červen 2015

 

Jak byste zhodnotila své studijní výsledky během studia na vysoké škole?

Řekla bych, že jsem byla průměrný student. Ohodnocení jsem získávala ve škále A až E. Nikdy jsem nebyla šprt, ale největší flákač jsem taky nebyla. Byly předměty, které mě bavily více, a tak i příprava do nich byla zábavnější a snazší, a naopak se samozřejmě vyskytovaly předměty, které mě moc nebavily, a ty jsem tak trochu flákala. :-)

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořila anglicky?

Nejlepší výuku angličtiny jsem absolvovala na gymnáziu, které jsem navštěvovala v Holešově po dobu 8 let. Co mi nadále pomohlo ke zlepšení angličtiny, byly English campy, a snad nejvíce mi pomohlo sledování filmů v angličtině. Když jsem tedy byla v posledním ročníku na vysoké škole, tak byla moje angličtina na úrovni pokročilý.

Chtěla jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studovala?

Ano, původně jsem chtěla pracovat v oboru, ale časem jsem změnila názor. V IKEA jsem dostala pracovní příležitost, kterou už bych nikdy nemusela dostat, a věděla jsem, že mě tato práce posune dále jak po profesní, tak i po osobní stránce. Práci s lidmi a dětmi jsem měla vždy ráda a neříkám, že se jednou nebudu chtít vrátit k práci v oboru, ale tento čas zatím nepřišel.

Věděla jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodla pro zaměstnanecký poměr?

Nejprve jsem chtěla pracovat v zaměstnaneckém poměru a až později samostatně podnikat. Zjistila jsem, že práce v zaměstnaneckém poměru je přesně to, co jsem hledala, a samostatné podnikání asi přece jen nebude nic pro mě, a tak jsem tyto plány do budoucna úplně vypustila.

Získávala jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Při studiu na vysoké škole jsem pracovala hlavně o prázdninách a až v posledním ročníku bakalářského studia jsem se rozhodla pracovat i přes školní rok. Tehdy jsem se díky doporučení mé kamarádky přihlásila do IKEA. V posledním semestru při dokončování studia jsem pak pracovala v IKEA a zároveň jako učitelka v MŠ na poloviční úvazek. Bylo to náročné, ale dalo mi to hodně zkušeností a zjistila jsem, kolik jsem schopna toho zvládnout. Každopádně to vyčerpání a dřina za to stály!

Jaká byla Vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodila? Moje představa se pohybovala okolo 20 tisíc Kč hrubé mzdy. Vzhledem k tomu, že jsem chvíli pracovala v MŠ, tak jsem měla možnost si udělat obrázek o tom, jak by můj plat nejspíše vypadal.

Kontaktovala jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěla byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Současného zaměstnavatele jsem kontaktovala pomocí mé kamarádky, která už v IKEA pracovala pár měsíců. Každopádně kdybych byla v pozici, kdy bych hledala práci, tak bych tuto možnost ocenila.

Jakým způsobem jste získávala tipy na nabídky zaměstnání? Z jakého zdroje jste se dozvěděla o současném zaměstnavateli?

O většině mých bývalých prací jsem se dozvěděla díky mým přátelům. Společnost IKEA jsem znala ještě předtím, než jsem tam začala pracovat. Ráda jsem obchod navštěvovala, představovala si, jak by mohlo vypadat mé bydlení, a nakupovala malé drobnosti, které mi dělaly radost. O možnosti práce pro IKEA jsem se dozvěděla díky své kamarádce.

Jaké akce pořádané společnostmi pro studenty Vás na vysoké škole zajímaly? Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné? Abych byla upřímná, tak jsem se žádné takové akce nezúčastnila, ale věřím, že pro studenty to může být skvělá příležitost, jak poznat společnost lépe.

Čemu dáváte ve svém zaměstnání přednost? (Vybraná možnost označena tučně)

1) Jistota, stabilita vs. Změna

2) Tvůrčí přístup vs. Používání známých, předem daných postupů

3) Soutěživé vs. Přátelské prostředí

4) Práce na jednom místě vs. Časté cestování

5) Teoretické vzdělávání vs. Získávání zkušeností z praxe

6) Stálé, za všech okolností garantované platové ohodnocení vs. Nižší fixní složka platu + neomezená výše pohyblivé složky závislá na osobním výkonu

7) Náročná pracovní pozice vs. Rovnováha mezi prací a volným časem

8) Strategické, dlouhodobé úkoly vs. Operativní, krátkodobé úkoly

9) Úzká specializace vs. Získávání obecných dovedností

10) Sdílení odpovědnosti v týmu vs. Přijetí vedoucí role

11) Samostatná práce vs. Spolupráce v týmu

Musela jste se přestěhovat za prací pro současného zaměstnavatele ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodla přestěhovat?

Ze svého rodného města jsem se přestěhovala do Brna kvůli škole. Když jsem školu dokončila, tak jsem v Brně zůstala právě kvůli práci, ale primárně jsem se přestěhovala kvůli vzdělání.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

Denně dojíždím cca 30 minut. Cestováním do práce bych nechtěla strávit více než 45–60 minut.

Chtěla byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí?

Pokud bych dostala příležitost pracovat i v zahraničí a moje životní situace by to dovolovala, tak bych ráda tuto možnost využila. Myslím si, že to musí být skvělá příležitost a člověk tak dokáže posunout sám sebe dále.

Rozdělte, prosím, 100 procent mezi následující oblasti podle toho, jak jsou pro Vás důležité. 

a) Odměňování a možnost růstu ve firmě      

25 %

b) Pověst a image firmy           

25 %

c) Pracovní náplň        

25 %

d) Lidé a kultura ve firmě        

25 %

Všechny uvedené oblasti jsou podle mě velice důležité a jejich vyváženost tvoří harmonické pracovní prostředí.