Trading apps – jak mohou „obyčejní smrtelníci“ investovat? | EkonTech.cz


Trading apps – jak mohou „obyčejní smrtelníci“ investovat?

Ekonom / trading / investivání
27. 5. 2021 - 7:00

Růst mezd a relativně zahřátý trh práce před vstupem do krize, inflace a příběhy úspěšných investorů motivují ke hledání cest, jak vydělat alespoň několik procent zisku ročně a bojovat proti inflačnímu žroutovi. Vzpomínky na různé krachy burz napříč světem jsou pryč a příběhy dodávají drobným investorům kuráž. Aux armes!

V USA před pár lety ožil Robin Hood a dal možnost lidem sázet na své koně bez poplatků a velmi snadno. Aplikace Robinhood zahltila přední listy finančních rubrik nejen kvůli nedávné kauze GameStop, ale také kvůli ne-lidské stránce tohoto businessu. Ano, lidé mohou přijít o vše a hledat řešení svého vysvobození různě.

Miliardáři Tenev a Bhatt založili tento projekt v roce 2013 a umožnili investovat téměř všem. Poplatky mířily za platebními zprostředkovateli. Peníze v business modelu putují k samotným zakladatelům a finančním institucím skrze rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, tzv. spread. Ve chvílích nouze přesto Robinhood sáhl po nekonvenčních nástrojích, zakázal drobným investorům nakupovat, a způsobil další finanční skandál. 

Zpět do ČR. Finanční gramotnost je celkově nízká a na neznalost finančních produktů doplatila alespoň polovina Čechů. Podle iniciativy a projektu Fér Fintech je potřeba s tím něco dělat. Investovat je díky technologiím a vyšší konkurenci na trzích daleko snazší. Existují však velká ale.

Produkty jsou komplikované a málokdo jim rozumí, včetně samotných poskytovatelů. Reklama prezentuje tyto produkty jako karamel. Lidé nemají dlouhodobou zkušenost se svobodným finančním trhem a k opakovanému spálení zatím došlo jen u pár z nich. Půjčky jsou podobné lichvě a malými písmenky napsané RPSN lidé spíše ignorují. Příběhy vlků z Wall Street a placených influencerů (a jejich pasivní příjem) nepomohou.

Náhoda, nejistota, nepředvídatelnost. Typická charakteristika finančních trhů prozkoumaná mnoha vědci. Mezi mnohými například Robert Shiller nebo Benoît Mandelbrot (fraktály na finančních trzích viz obrázek) rozpracovali základy moderních finančních trhů a popsali jejich charakter, který se velmi odlišuje od teoretických modelů klasických finančních trhů. Kvantifikace rizika může být u finančních produktů spíše zavádějící.

Než se rozhodnete investovat přes eToro nebo další podobné nástroje, zkuste si představit, že o stejné peníze hrajete kostky. Vybírejte rozumem a investujte takovou částku, kterou můžete bez větších problémů postrádat - jeden totiž nikdy neví. A hlavně hodně štěstí!