Trofeje pro vítěze Tour de France vyrobí Češi | EkonTech.cz


Trofeje pro vítěze Tour de France vyrobí Češi

Ekonom / byznys
19. 7. 2013 - 10:39

Česká společnost Lasvit ve sklárnách v Lindavě na Českolipsku opět vyrobila trofeje pro vítěze slavného cyklistického závodu Tour de France. Trofeje pro Tour již připravili potřetí. Křišťálové ceny vyráběli pro držitele všech čtyř trikotů v tamní sklárně Ajeto.

Křišťálové klenoty

Dodávka křišťálových klenotů vznikla pod taktovkou designéra Petera Olaha a šéfdesignéra Škoda Auto Josefa Kabaně. Trofeje jsou vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a následně ručně broušeného křišťálového skla. Každá měří na výšku přes 60 centimetrů a váží téměř čtyři kilogramy.

Tradice Lasvitu na Tour de France

"To, že vítězové slavné Tour de France budou držet v rukou trofej z dílny českých sklářů, se začíná stávat tradicí a jsem za to velmi rád. Jsme hrdí na to, že se nám podařilo být ke všemu součástí jubilejního stého ročníku tohoto závodu, " řekl zakladatel Lasvitu Leon Jakimič.

České společnosti na Tour

Lindavská sklárna není jediným českým podnikem, který je s nejslavnějším cyklistickým závodem spojený. Partnerem závodu je česká automobilka Škoda Auto, která Tour de France jako hlavní sponzor podporuje už deset let. Pro organizaci závodu poskytuje 250 vozů a je již nedílnou součástí každého ročníku.

Unikátní výroba

Sklářská společnost Lasvit je známá unikátními skleněnými plastikami a svítidly, která dodává do celého světa. Její produkce spojuje tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designy. Mimo jiné je také držitelem ceny Czech Grand Design 2011 v kategorii výrobce roku.

Spolupráce s uznávanými designéry

Lasvit spolupracuje s předními světovými i českými designéry, jako jsou například Nendo, Ross Lovegrove, Eva Jiřičná, Arik Levy, Michael Young, Rony Plesl, Jitka Kamencová Skuhravá, Olgoj Chorchoj, Katarína Kudějová Fulínová, Táňa Dvořáková. S projekty společnosti Lasvit se můžeme setkat po celém světě (Londýn, Paříž, Praha, Moskva, Los Angeles, Hongkong, Singapur, Dubaj).

Trofej pro Romana?

V rámci letošní Tour opět výborná reklama šikovných českých ručiček. Podle mého názoru si trofeje zasluhují větší pozornost. Celému českému národu by ale jistě udělalo velkou radost, kdyby si jí mohl také osobně prohlédnout v Paříži na Champs-Elysées český reprezentant Roman Kreuziger. Formu na to má!