Velký objev malé kanadské firmy. Našla druhý největší diamant na světě | EkonTech.cz


Velký objev malé kanadské firmy. Našla druhý největší diamant na světě

Ekonom
1. 2. 2016 - 17:04

Těžebním společnostem se se zpomalující čínskou ekonomikou příliš nedaří. Přesto je tu jedna firma, která je čestnou výjimkou. Kanadská Luraca nalezla hned druhý největší diamant na světě. Navíc věčnosti diamantů začínají přicházet na chuť i Češi.

Loňský rok rozhodně nepřinesl nic, nad čím by mohli světoví těžaři diamantů jásat. Po čínském klopýtnutí, kdy v srpnu devalvace tamní měny spustila na burzách lavinu, zamířily akcie těchto firem prudce dolů. Roční růst čínské poptávky po diamantech v poslední dekádě vytrvale dosahoval deseti procent. To se ale změnilo. Jen za druhé čtvrtletí letošního roku klesly v zemi pod komunistickou vládou prodeje šperků o 13 %.

Čtyři největší firmy specializované na těžbu diamantů tak ztratily od srpna na akciích v průměru dvacet procent hodnoty. Mezi nejvíce zasažené patří společnosti Petra Diamonds nebo De Beers. Druhá jmenovaná firma je zajímavá tím, že její podíl na trhu v osmdesátých letech minulého století dosahoval neuvěřitelných 90 %. V roce 2013 ovšem klesl již na 33 % a současný vývoj tržní sílu společnosti dále oslabuje.

Sladké ráno akcionáře

Osud těžařských společností sdílela i kanadská Luraca Diamond, jejíž akcie v posledním roce taktéž vytrvale klesaly. Když se ale devatenáctého listopadu probudili její akcionáři, nestačili se divit. Akcie firmy během okamžiku vzrostly o 37 %. Firmě kotované na torontské burze se podařil doslova objev století. Ve svém dole v Botswaně narazila na druhý největší diamant, jaký kdy byl nalezen. Diamant o 1111 karátech a jen o něco menší než tenisový míček se tak zařadil na druhé místo za vůbec největším diamantem na světě Cullinanem. Jen pro lepší představu uveďme, že 5 karátů odpovídá jednomu gramu. Nalezený drahokam tak váží bez 30 gramů čtvrt kila. Cullinam, jehož dvě části se nachází v britských korunovačních klenotech, pak má přibližně 620 gramů.

To ale není zdaleka vše. Firma ve své zprávě uvádí, že našla ještě další dva diamanty. Jeden o váze 163 gramů, čímž se zařazuje do první desítky největších nalezených diamantů, a druhý o 75 gramech. Nasnadě je otázka, kolik takto vzácný objev firmě vynese. Prvotní odhad, který zveřejnil server Business Insider, počítá s přibližně 1,2 miliardami korun. Cena drahokamu však úzce souvisí nejen s jeho váhou, ale také čistotou, barvou a brusem.

Bude se krájet

Svědčí o tom i událost, která se odehrála týden před objevem. Hongkongský miliardář své sedmileté dceři koupil modrý diamant o 12 karátech za těžko uvěřitelných 1,16 miliardy korun. Šlo tak o vůbec největší sumu, za jakou byl kdy jaký diamant vydražen. Generální ředitel Luracu nepočítá s tím, že by se diamant prodal dřív než za rok. Firmu čeká zdlouhavý proces, jak diamant upravit, aby měl co nejvyšší hodnotu. Jedno je však téměř jisté. Stejně jako jeho větší příbuzný Cullinan, nalezený v roce 1905, se nevyhne rozdělení.

Tuzemský obchod s diamanty vzkvétá

Zatímco v Číně poptávka po drahých kamenech opadá, v České republice se děje přesný opak. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu byly v roce 2014 do země dovezeny diamanty za půl miliardy korun. Rok předtím to přitom byla jen polovina. O tom, že se v tuzemsku obchodu s diamanty daří, vypovídají i aktivity českého obchodníka s drahokamy Luboše Říhy. Jeho společnost DIC působící na světových trzích oznámila investice do luxusních hotelů ve Spojených arabských emirátech. Investice vyjde na pět miliard korun.