Vodafone TOP Zaměstnavatelem 2017 – rozhovor s Angelinou Nasonenko a Jiřím Tvrdým | EkonTech.cz


Vodafone TOP Zaměstnavatelem 2017 – rozhovor s Angelinou Nasonenko a Jiřím Tvrdým

Názor / top zaměstnavatelé / kariéra
7. 4. 2017 - 15:59

I letos se více než 10 400 studentů vysokých škol z celé ČR zúčastnilo studie TOP Zaměstnavatelé. Vysokoškoláci tak dali jasně najevo, u kterých společností by po ukončení studia pracovali nejraději. Zástupcům firem, které se umístily na předních příčkách průzkumu TOP Zaměstnavatelé 2017, jsme položili několik otázek. Jejich znění je podobné otázkám, na které jste ve studii odpovídali vy, studenti. Nyní máte jedinečnou možnost porovnat svůj názor s pohledem odborníků z praxe.

Jméno a příjmení respondenta: Angelina Nasonenko

Společnost: Vodafone

Pozice: Graduate program Discover

Vystudovaná vysoká škola a zaměření: Vysoká škola ekonomická, International management (CEMS)

Doba od absolutoria: 1,5 roku

 

Jméno a příjmení respondenta: Jiří Tvrdý

Společnost: Vodafone

Pozice: Graduate program Discover

Vystudovaná vysoká škola a zaměření: Západočeská univerzita v Plzni, elektrotechnika

Doba od absolutoria: 22 měsíců

 

Jak byste zhodnotili své studijní výsledky během studia na vysoké škole?

Angelina Nasonenko: Při výběru studijního oboru jsem měla šťastnou ruku a většina předmětů mě bavila. Má specializace Mezinárodní management byla prakticky zaměřená, a proto jsem studium nevnímala jako povinnost. Snažila jsem se načerpat co nejvíc poznatků, které využiji v praxi. Možná proto jsem patřila mezi studenty s nejlepšími výsledky.

Jiří Tvrdý: V oborech, které mě bavily a zajímaly, jsem výsledkově vynikal. Jednalo se hlavně o praktičtější předměty. Bylo ale i několik předmětů, které jsem musel opakovat a udělal jsem je jen s odřenýma ušima. Důležité pro mě bylo tyto předměty splnit.

Na jaké úrovni jste v posledním ročníku vysoké školy hovořili anglicky?

Angelina Nasonenko: Díky semestru, který jsem strávila v Dánsku, a půlroční pracovní stáži v Londýně, jsem měla možnost procvičit si svou angličtinu na každodenní bázi. Po několika měsících jsem už nejen myslela, ale i snila anglicky. J Má zkušenost je, že měsíc života v anglicky hovořícím prostředí se vyrovná půlročnímu kurzu na jazykovce.

Jiří Tvrdý: Protože jsem na střední škole měl němčinu (museli jsme pokračovat v jazyce, který jsme začali na základní škole), angličtinu jsem se začal učit právě až na vysoké škole čili docela pozdě oproti ostatním. Jelikož jsem si ji mohl zvolit sám, miloval jsem ji a zapsal si ji i v rámci volitelných předmětů, takže jsem na ni chodil denně. Za 5 let jsem tak dosáhl úrovně B2.

Chtěli jste po dostudování vysoké školy pracovat ve stejném oboru, který jste studovali?

Angelina Nasonenko: Vystudovala jsem management, a to s cílem zabývat se danou oblastí i v praxi. Proto když jsem se při hledání práce dozvěděla o pozici Business Excellence Expert v procesním managementu, přišlo mi to jako zajímavá možnost startu kariéry. Poznatky z mého studia jsem tak mohla využit při řízení projektů. Zároveň se mi líbila možnost optimalizovat procesy a hledat cesty, aby firma fungovala jednodušeji. Je skvělé, že Vodafone přikládá důležitost efektivitě a jednoduchosti fungování – to se v korporacích ne vždy děje. J

Jiří Tvrdý: Určitě ano, můj obor je i mým koníčkem. Chtěl jsem do práce chodit rád a nebrat ji jen jako každodenní povinnost. Myslím, že když člověka práce baví, může dosáhnout úplně jiných výsledků.

Věděli jste již na vysoké škole, jaký typ práce chcete vykonávat – zda budovat kariéru v zaměstnaneckém poměru, nebo samostatně podnikat? Proč jste se rozhodli pro zaměstnanecký poměr?

Angelina Nasonenko: Během vysoké školy jsem zvažovala obě možnosti. Nakonec jsem se rozhodla, že svou kariéru odstartuji jako zaměstnanec. Cílem bylo nasbírat co nejvíce zkušeností z prostředí mezinárodní firmy. Vybrala jsem si obor telekomunikací. Přestože korporace nejsou všemi mými vrstevníky vnímány výlučně pozitivně, myslím, že se v nich mladý absolvent může mnohým věcem přiučit. Do budoucna nevylučuji možnost vlastního podnikání, ale zatím využívám možnosti učení se od zkušených manažerů a specializace ve svém oboru.

Jiří Tvrdý: Jelikož jsem pracoval už při škole, chtěl jsem co nejvíce povyrůst v rámci firmy, ve které jsem byl zaměstnaný. Velká firma přináší ohromné výhody, zázemí, jistotu pravidelného výdělku, možnost účastnit se rozvojových programů. Pokud mám dobrý nápad ve firmě, není problém najít podporu a zastání v případě neúspěchu. Možná je to taky otázka štěstí na pracovní kolektiv, v němž pracuju, asi ne všude vládne taková pohoda a přátelská atmosféra. Pokud bych to porovnal s prací na vlastní pěst, ve vlastní firmě bych mohl hodně získat, ale také hodně ztratit.

Získávali jste již při studiu nějaké pracovní zkušenosti? Jak náročné to bylo v kombinaci se studiem?

Angelina Nasonenko: Pracovat při studiu jsem začala už v prvním ročníku vysoké školy, a to v poradenské společnosti. I přes časovou náročnost jsem danou zkušenost velmi ocenila. Obzvlášť později, když jsem pochopila, jak konkrétně lze teoretické poznatky získané při studiu uplatnit ve firemním prostředí.

Jiří Tvrdý: Při škole jsem začal pracovat v prodejně Vodafone, telekomunikace jsou také mým koníčkem. Věděl jsem ale, že nechci strávit celý život na prodejně. Tomu jsem přizpůsoboval své cíle a rozhodnutí. Můj týden většinou vypadal tak, že jsem byl čtyři dny ve škole a tři dny v práci. Náročné to bylo hlavně ve zkouškovém období, v němž už opravdu nezbýval čas na nic jiného.

Jaká byla Vaše očekávaná hrubá nástupní měsíční mzda do absolventského zaměstnání během posledního ročníku vysoké školy? Od čeho jste částku odvodili?

Angelina Nasonenko: Vzhledem k okolnosti, že jsem v době ukončení vysoké školy již čtyři roky pracovala na zkrácený úvazek a také měla roční zahraniční zkušenost, byla jsem při svých mzdových požadavcích spíše odvážná. Dialog o platu se pohyboval v hladině čtyřiceti tisíc korun s navýšením po zkušební době.

Jiří Tvrdý: Při škole jsem už ve Vodafone dlouho pracoval, měl jsem tedy o mzdách částečný přehled. Po dokončení školy jsem změnil pozici a začal pracovat ještě více v oboru studia, takže i má představa se zvýšila. Konkrétně na 30 000 – 35 000 Kč.

Kontaktovali jste svého současného zaměstnavatele přes nějakou sociální síť? Pokud ne, chtěli byste v posledním ročníku vysoké školy tuto možnost mít?

Angelina Nasonenko: Přihlašování na pozici probíhalo klasickým způsobem přes kariérní portál. Svůj první pohovor jsem však absolvovala distančně přes Skype, neboť jsem se touto dobou nacházela pracovně v Londýně. Tuto možnost jsem velice ocenila – létání mám ráda, ale pracovní pohovor z pohodlí domova má své kouzlo. J Kdybych v té době měla možnost ucházet se o pracovní pozici přes LinkedIn, určitě bych to uvítala. Myslím, že budoucností je kontakt mezi zaměstnavatelem a studentem i přes méně formální sociální sítě, jako je například Facebook.

Jiří Tvrdý: V tomto jsem asi ze staré školy. Při hledání zaměstnání upřednostňuji jednoduchý portál s nabídkou pracovních pozic, kde se v případě zájmu na pozici přihlásím a všechno raději proberu osobně na pohovoru. V případě sociálních sítí bych měl pocit, že by mi mohlo něco utéct.

Jakým způsobem jste získávali tipy na nabídky zaměstnání? Z jakého zdroje jste se dozvěděli o současném zaměstnavateli?

Angelina Nasonenko: Vyhledávání pracovních pozic jsem realizovala hlavně přes pracovní portál Jobs.cz, profesní síť LinkedIn a také jsem se poptávala známých. Právě díky známému jsem se dozvěděla o současné pracovní pozici ve Vodafone. Určitě bych ocenila větší počet pracovních portálů zaměřených na pozice pro čerstvé absolventy, jako je například GraduateLand, který má však omezený počet pracovních míst pro Českou republiku.

Jiří Tvrdý: O volné pozici ve Vodafone mi řekl dlouholetý dobrý kamarád, který tam také začal pracovat. Díky úspěchům na prodejně jsem se dostal do talentového programu, který mi umožnil nahlédnout do jiných oddělení. Pak už bylo jednoduché se rozhodnout, kam bych se chtěl dále směřovat. Stačilo jen počkat na volnou pozici ve vysněném oddělení.

Jaké akce pořádané společnostmi pro studenty Vás na vysoké škole zajímaly? Myslíte si, že akce pořádané společnostmi jsou pro studenty přínosné?

Angelina Nasonenko: Pravidelně jsem se účastnila pracovních veletrhů CareerDays a Šance. Také mě zajímaly přednášky organizované konkrétními společnostmi na vybrané téma – např. rady na budování kariéry. Obecně jsem mívala pocit, že přednášky po konci studijního dne jsou přínosnější než ty povinné v rámci studia. :-)

Jiří Tvrdý: Mohu pochválit Veletrh pracovních příležitostí v Plzni, kde jsem vždy získal novou motivaci a energii. Později jsem se také podílel na Dnu otevřených dveří Vodafone, kde jsem studentům odpovídal na jejich otázky. Myslím si, že každé propojení těchto dvou světů je přínosné pro všechny.

Čemu dáváte ve svém zaměstnání přednost? (Vybraná možnost označena tučně)

Angelina Nasonenko:

1) Jistota, stabilita vs. Změna

2) Tvůrčí přístup vs. Používání známých, předem daných postupů

3) Soutěživé vs. Přátelské prostředí

4) Práce na jednom místě vs. 2) Časté cestování

5) Teoretické vzdělávání vs. Získávání zkušeností z praxe

6) Stálé, za všech okolností garantované platové ohodnocení vs. Nižší fixní složka platu + neomezená výše pohyblivé složky závislá na osobním výkonu

7) Náročná pracovní pozice vs. Rovnováha mezi prací a volným časem

8) Strategické, dlouhodobé úkoly vs. Operativní, krátkodobé úkoly

9) Úzká specializace vs. Získávání obecných dovedností

10) Sdílení odpovědnosti v týmu vs. Přijetí vedoucí role

11) Samostatná práce vs. Spolupráce v týmu

 

Jiří Tvrdý: 

1) Jistota, stabilita vs. Změna

2) Tvůrčí přístup vs. Používání známých, předem daných postupů

3) Soutěživé vs. Přátelské prostředí

4) Práce na jednom místě vs. Časté cestování

5) Teoretické vzdělávání vs. Získávání zkušeností z praxe

6) Stálé, za všech okolností garantované platové ohodnocení vs. Nižší fixní složka platu + neomezená výše pohyblivé složky závislá na osobním výkonu

7) Náročná pracovní pozice vs. Rovnováha mezi prací a volným časem

8) Strategické, dlouhodobé úkoly vs. Operativní, krátkodobé úkoly

9) Úzká specializace vs. Získávání obecných dovedností

10) Sdílení odpovědnosti v týmu vs. Přijetí vedoucí role

11) Samostatná práce vs. Spolupráce v týmu

Museli jste se přestěhovat za prací pro současného zaměstnavatele ze svého rodného města? Pokud ano, proč jste se rozhodli přestěhovat?

Angelina Nasonenko: Do Prahy jsem přišla za účelem studia a opravdu jsem si ji zamilovala. J Proto pro mě bylo hledání práce právě zde přirozenou volbou. Mé rodné město Bratislava je rychle a komfortně dosažitelné, a tak Praha i nadále zůstává dobrým kompromisem pro práci. 

Jiří Tvrdý: Ano, začal jsem pracovat v Karlových Varech a studovat v Plzni. O dva roky později jsem začal v Plzni i pracovat. Po dokončení školy jsem se přestěhoval do Prahy, která mě, především po pracovní stránce, vždycky lákala.

Kolik času denně dojíždíte do práce v jednom směru? Kolik času by pro Vás představovalo snesitelné maximum?

Angelina Nasonenko: Aktuálně je můj dojezdový čas o něco méně než hodina. Snažím se ho využívat produktivně – čtením knih, offline zpráv nebo přípravou/rekapitulací pracovních povinností pro daný den. Hodina dojíždění je pro mě zároveň akceptovatelným maximem. Naštěstí je společnost Vodafone nakloněna home officu, a proto si některé dny mohu cestování ušetřit.

Jiří Tvrdý: Zhruba 30 minut, což považuji po Praze za úspěch. Maximem je pro mě hodina. I tak bych to ale nepovažoval za ztrátu času a snažil bych se ho nějak využít, například čtením nebo tím, na co jinak nemám čas. Každý máme jen 24 hodin denně a víc než 2 hodiny bych cestování nevěnoval.

Chtěli byste strávit část své budoucí kariéry v zahraničí?

Angelina Nasonenko: Do budoucna zvažuji krátkou zahraniční stáž nebo projekt. Jsem proto velmi ráda, že společnost Vodafone dané možnosti poskytuje – např. ve formě tzv. „Pilgrim“ programu. Jedná se o několikaměsíční zahraniční stáž v jedné z poboček Vodafone za účelem sdílení poznatků. Skvělou možností je také program Columbus, který mladým zaměstnancům na začátku jejich kariéry umožňuje vyzkoušet si na dva roky pracovní pozici v naší zahraniční pobočce.

Jiří Tvrdý: Ano, ale až ve vzdálenější budoucnosti. Nejprve se chci stát odborníkem ve svém oboru na aktuální pozici, abych měl v zahraničí co nabídnout. Hodně lidí volí opačnou cestu, mně ale ta má cesta připadá jednodušší.

Rozdělte, prosím, 100 procent mezi následující oblasti podle toho, jak jsou pro Vás důležité. 

Angelina Nasonenko: 

a) Odměňování a možnost růstu ve firmě

30 %            

b) Pověst a image firmy           

20 %

c) Pracovní náplň        

20 %

d) Lidé a kultura ve firmě        

30 %

 

Jiří Tvrdý: 

a) Odměňování a možnost růstu ve firmě      

25 %

b) Pověst a image firmy           

20 %

c) Pracovní náplň       

35 %

d) Lidé a kultura ve firmě       

20 %