Vyplatí se zabrouzdat do neprobádaných končin? | EkonTech.cz


Vyplatí se zabrouzdat do neprobádaných končin?

Ekonom / investice
11. 1. 2021 - 7:00

Nadějné zprávy o vakcíně, která by znamenala návrat do ekonomického normálu společně s optimismem ohledně nového fiskálního stimulu v posledních měsících poskytly americkým akciím značnou podporu.

Index Dow Jones už před koncem loňského roku smazal své ztráty. Jeho technologický protějšek Nasdaq 100 nejenže ztráty smazal, ale vydal se vstříc novým výšinám a pohybuje se tak nyní o 40 procent výše než na začátku ledna. Vývoj investory bezesporu potěšil, zároveň je ale postavil před určité dilema. Podstatný nárůst cen totiž znamená, že se počet příležitosti na americkém trhu scvrkl na minimum. Investoři si však nemusí zoufat; americký trh totiž není jediný, na kterém se obchodují zajímavé společnosti.

Zájem o zahraniční trhy roste

Na zahraničních trzích, především v rozvíjejících se zemích, je počet příležitostí stále velký. Této skutečnosti si investoři začali v posledních měsících všímat. Větší zájem o zahraniční trhy je patrný na výkonu indexu iShares MSCI Emerging Markets ETF, který mezi 25. září a 10. prosincem 2020 růstem o 18,7 % značně předčil výnos svého amerického konkurenta S&P 500, který vyrostl o pouhých 11,4 %. Překonat S&P 500 se v posledních týdnech podařilo i evropskému Stoxx Europe 600. V celoročním kontextu však oba globální indexy za tím americkým stále zaostávají, což znamená, že se příležitost ještě zdaleka nevytratila. To dokazuje i průměrný násobek ceny k ziskům v hodnotě 18 výše zmíněného Stoxx Europe 600 v porovnání s obdobným ukazatelem pro S&P 500, který činí 22,1. Příznivější valuace by mohly na globální trhy přitáhnout i růstové investory, jelikož průměrné Price to Earnings to Growth ratio asijských technologických společností je 1,2 oproti americkému 2,1.

Nejen, že jsou valuace globálních akcií příznivější, lépe vypadají i jejich ekonomické vyhlídky. Konsenzus panující ohledně míry růstu HDP pro letošní rok se pro EU pohybuje okolo 5,2 %, celosvětově se pak počítá s 5,4 %. Skupina tzv. „emerging markets“ by měla růst ještě o něco rychleji. Naopak růst ekonomiky USA je odhadován na 3,8 %. Důvodem pro řádově nižší americký růst je to, že tamní loňský propad oproti Evropě nebyl tak citelný. 

Dolar oslabuje

Společnostem mimo americký trh navíc může pomoci slabší dolar. Hodnota americké měny mezi 25. září a 3. prosincem 2020 spadla o 4,2 %, především kvůli náznakům slabé ekonomické obnovy. Investory zneklidnila především neuspokojivá data ohledně nezaměstnanosti a snižující se pravděpodobnost prosazení druhého stimulového balíčku. Míra nezaměstnanosti nadále zůstává na poměrně vysokých 6,7 procentech. Bez dalšího pomocného balíčku investoři neočekávají, že by situace doznala podstatného zlepšení a lze očekávat, že propad dolaru bude pokračovat. Z toho společnosti z rozvíjejících se zemí historicky těží.

Jak ale mohou investoři zajistit, aby z těchto trendů těžily také? Sázkou na jistotu je nákup jednoho z výše jmenovaných indexů. Ty svou diverzifikací poskytují investorům ochranu před rizikem skrývajícím se v jednotlivých společnostech, které je u globálních akcií většinou vyšší než u těch amerických. Pro investory ochotné nést vyšší riziko se nabízí možnost uložit peníze do indexů, které investují do menších zahraničních společností. Příkladem takových indexů jsou Schwab International Small-Cap Equity ETF či Vanguard FTSE All-World ex-US Small-Cap Index Fund ETF Share. Pokud však investoři preferují výběr individuálních akciích před nákupem ETF, mohou se inspirovat nákupy fondů specializujících se na tuto skupinu akcií. Zajímavou příležitost představuje společnost Silergy zabývající se výrobou počítačových čipů. Firma by měla těžit ze zájmu čínských technologických společností přesunout své dodavatelské řetězce blíže k domovu. Akcie Silergy nedávno koupil fond Grandeur Peak International Stalwarts specializující se právě na globální akcie. Další možností, tentokrát z Austrálie, je společnost Brickworks vyrábějící cihly a betonové bloky. V roce 2021 by ji mohla pomoci obnova poptávky po stavbě nových domů. Společnost se obchoduje za příjemné Price to Earnings ratio 9,4 a nabízí dividendový výnos 3,1 %. Představuje tak alternativu pro defenzivně smýšlející investory.

I přes příznivé valuace je však třeba se mít na pozoru. Skutečnost, že americké akcie za rok 2020 své globální protějšky předčily není zárukou toho, že tomu tak nebude i příští rok. Slábnoucí dolar a očekávané pomalejší tempo ekonomického růstu sice nasvědčují, že tomu tak skutečně bude. Nelze však zapomínat na to, že růst amerických akcií je dlouhodobě vyšší a nejedná se pouze o aktuální trend. Přesto však neprobádané vody globálních akcií nabízí zajímavou příležitost pro investory, kteří si chtějí zaspekulovat, diverzifikovat své portfolio či najít podhodnocené společnosti a zvýšit tak své zisky.

Photo: FreeImages