Začínáte podnikat? Pozor na paragrafy… | EkonTech.cz


Začínáte podnikat? Pozor na paragrafy…

Ekonom / podnikání
13. 11. 2012 - 21:35

Jedna otázka pronásleduje studenstvo do počátků věků až po současnost. Jak si při studiu přivydělat? Co si budeme nalhávat, pokud nemáme štěstí na bohaté rodiče, je potřeba se po nějakém tom přivýdělku porozhlédnout. Jistě, je tu možnost brigád nebo prací při studii na zkrácené úvazky. Ale to jsou závislé činnosti a děláte to, co Vám nadřízený nařídí. Často vás to nebaví nebo (a co je horší) to dokonce neumíte. Tato cesta k penězům je samozřejmě možná, ale existuje i další. Jaká? Zkuste podnikat!

Začít podnikat nikdy nebylo lehčí

Jistě se najde spousta činností, které bravurně ovládáte. Zužitkujte je a zkuste začít pracovat sami na sebe! Postavte se na vlastní nohy! Výškové práce, programátor, grafik, překladatel, tlumočník, hosteska, lektor angličtiny (nebo jiného cizího jazyka), práce v oblasti reklamy, marketingu, maloobchod atd. Nepotřebujete žádnou kancelář a téměř žádný vstupní kapitál. Prostě nabídněte své schopnosti a uplatňujte je tam, kde si vyberete.

Ano, stát se dnes podnikatelem, je velmi snadné. Zjednodušeně vám stačí tisícovka a občanský průkaz. Zajdete na živnostenský úřad a během okamžiku je z vás OSVČ, čili osoba samostatně výdělečně činná. No úplně bez komplikací to není. Bez doložení potřebných znalostí vám nevydají živnostenský list na určité obory. Ale pokud zvolíte volnou živnost, pak opravdu za pět minut (podle rychlosti úředníka) je z vás podnikatel.

Pozor na berňák!

Správně tušíte, že to s „papírováním“ nebude zas tak úplně všechno. Čekají vás návštěvy velmi příjemných institucí. V prvním případě je to finanční úřad, čili „berňák“. Zde se musíte registrovat jako plátce daně z příjmů fyzických osob. Od tohoto okamžiku jste plátci daně a budete jednou ročně vyplňovat daňové přiznání.

Dalším „podnikem“, kam musíte jak novopečený podnikatel zavítat, je vaše zdravotní pojišťovna. S sebou nezapomeňte potvrzení o studiu. Mimochodem tento formulář si pořiďte v několika kopiích, bude to nejdůležitější listina v komunikaci s úřady.

Posledním výdobytkem sociální společnosti, který musíte navštívit, je Správa sociálního zabezpečení. Opět platí nezapomenout potvrzení o studiu. V dalších odstavcích se podrobněji podíváme k „přepážce“ jednotlivých institucí.

Zdravotní pojištění – pozor na termín!

Na zdravotní pojišťovnu si pospěšte. Pokud  ji uvědomíte do 8 dnů od počátku podnikání, že studujete, pak na vaše podnikání nahlíží jako na vedlejší činnost a proto nemusíte každý měsíc platit zálohy na zdravotní pojištění a celkovou sumu pak doplatíte až ze skutečně dosaženého zisku. Tato výhoda však platí pouze jeden rok. Pak už vám nezbývá než platit měsíc co měsíc příspěvek do státního zdravotnického programu…

Zde platí pro studenty do 26 let opět výjimka, jelikož v době studia za vás hradí zdravotní pojištění stát, nemusíte platit minimální částku zdravotního pojištění. Pouze odvedete pojistné ze skutečně vydělaného balíku.

Správa sociálního zabezpečení (OSSZ)  – se sociálkou není žádná legrace!

Opět musíte uvědomit úřad OSSZ, že jste student/ka. Potvrzení o studiu odevzdáme na OSSZ hned nebo až s Přehledem OSVČ . Můžete využít tiskopisu potvrzení o studiu, který je součástí pokynů k vyplnění přehledu. Stejně jako v případě zdravotního pojištění neplatíte první rok zálohy na důchodové pojištění, ale doplatíte ho zpětně podle dosaženého zisku.

A teď to nejzajímavější. Existuje možnost, jak se platbě pojištění úplně vyhnout. Zařídit, aby váš zisk nebyl za rok vyšší cca 60 000 Kč (pro rok 2011 to bylo 59 373 Kč). V tom případě se sociální pojištění neodvádí. Nezapomínejte doložit potvrzení o studiu každý rok vašeho podnikání. Neberte jednání se správou OSSZ na lehkou váhu! Už nejednoho studenta dostihl po letech nepříjemný dopis s platovým výměrem neuhrazeného pojistného.

Daně, jak na ně?

Přihlásíte-li své podnikání na finanční úřad, pak tato bohulibá instituce bude každý rok vašeho podnikání požadovat daňové přiznání z příjmu fyzických osob. K tomu, abyste pořádně a správně vyplnili daňové přiznání, musíte splnit dvě podmínky:

1) Poctivě vést účetnictví – možná, že se teď trochu usmějete pod vousy a myslíte si, že stačí celý rok házet daňové doklady do krabice od bot, pak ji na jaře vytáhnout, utřídit a vypsat kolonky. No, je to určitá možnost, ale je to cesta do pekel. Ono špatně podané daňové přiznání vás může pronásledovat léta. A nezapomínejte, úroky z prodlení nabíhají každý den.
Daleko lepší je vést si účetnictví pečlivě, v případě studenta OSVČ stačí vést daňovou evidenci. Dnes existuje spousta softwaru, který vám s tím pomůže.

2) Najděte si někoho, kdo vám daňové přiznání vyplní. Samozřejmě mám na mysli odborníka, nejlépe vašeho známého. Sice vás to vyplnění bude něco stát, ale za to by mělo být po formální stránce správné. Ale hlavně vás váš daňový poradce upozorní na všechny možnosti, jak si daňový základ co nejvíce snížit. Také vás upozorní na ty částky, které je možno od vypočtené daně odečíst.

Teď už stačí jen chytnout příležitost za pačesy a vrhnout se do víru byznysu.

Přeji hodně štěstí a co nejméně karambolů s paragrafy.