Zóna svobody v Číně | EkonTech.cz


Zóna svobody v Číně

Ekonom / čína
14. 11. 2013 - 10:04

Čína. De iure socialistický stát s vedoucí úlohou komunistické strany a s vládou lidu. De facto země, ve které v ekonomice vládne tvrdý kapitalismus a v politice úzká skupina lidí, bují korupce a obyčejný člověk je na každém kroku omezován v osobní svobodě. Nyní Říše středu otevírá okno a uvolňuje některá přísná nařízení, ale jen na malém území.

Nový Hongkong

Čína otevřela v Šanghaji novou zónu volného obchodu, má za úkol jediné, převést rychlý hospodářský růst Hongkongu i na kontinentální Čínu. Celá „svobodná“ oblast bude pro začátek rozlehlá pouze necelých 29 čtverečních kilometrů v nejmladší části města Pudong. Celá čtvrť má přitom 1200 čtverečních kilometrů. Pokud bude experiment úspěšný, zóna by se mohla rozšířit do celého Pudongu. Podle státních médií už Peking vydal povolení 25 čínským a zahraničním podnikům, které mohou v sektoru působit

Volný internet

Jedním z novinek v zóně volného obchodu je zcela volný internet. Je to na první pohled překvapující, ale i v tak dynamické ekonomice je internet pod přísným státním dohledem. Věděli jste například, že se v Číně nepřihlásíte do svého facebookového profilu? Twitter, Facebook nebo Google tamní komunistická vláda blokuje pro jejich údajnou škodlivost. A právě v nové zóně by měly být povoleny všechny tyto stránky, které jsou pro běžného Číňana nedostupné. Záměr je jasný - s mocnými internetovými giganty by samozřejmě přišly i velké investice. A nejen to, mnohé zahraniční odborníky, kteří by rádi v Číně pracovali, odrazuje právě ono velké omezování v případě sociálních sítí.

Ekonomické experimenty

Kromě uvolnění internetu bude nová zóna také zkušební laboratoří pro nové ekonomické experimenty. Převratný bude pokus s úplnou konvertibilitou Čínského jüanu. To znamená, že by úrokové sazby určoval trh a ne státní úřady. Zmíněný fakt by měl nastartovat další makroekonomické možnosti, které by vláda právě v této zóně testovala. Důležité je také údajný příslib zjednodušení podmínek pro zahraniční investice. Z toho by měli těžit nejen zahraniční a čínské firmy, ale také samotní Číňané.

Reformy napříč trhem

Velký změnami by mělo projít zdravotnictví a bankovnictví, a to hlavně otevřením zahraničním investorům. V dopravě bude možné vstoupit majetkovou účastí do čínských rejdařských společností, nebo založit svou vlastní přepravní společnost. Zajímavostí je oblast turistiky. V Pudongu si budete moci bez obav otevřít cestovní kancelář a prodávat zájezdy kamkoliv do světa, to je v Číně nyní věc nemyslitelná. Ale má to jedinou výjimku, ani v zóně volného obchodu nesmíte prodávat zájezdy na Tchaj-wan.

Zájem mají i další města

Plánovaná zóna volného obchodu v Šanghaji zahrnuje mimo jiné přístav, letiště Pudong a celní skladiště. Šanghajské úřady mají v úmyslu zónu v budoucnu rozšířit na celou čtvrť Pudong. Ve šlépějích Šanghaje by se ráda vydala i další čínská města. Jihočínský Kuang-tung a Tchien-ťin na východě země se k tomu už snaží od vlády získat souhlas. Že by nakonec první zárodky svobody v rudé Číně?