CERN, synonymum pro vědu a pokrok | EkonTech.cz


CERN, synonymum pro vědu a pokrok

Technik / technika / kariéra
20. 2. 2013 - 9:10

Největší vědecké centrum na planetě Zemi byste hledali nejspíš někde v Japonsku nebo USA. Kdo by byl řekl, že ho máme skoro „za humny“, přesněji ve Švýcarsku.

foto CeRN

Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) je mezinárodní organizace dvaceti států, jejímž cílem je spolupráce v oblasti čistě vědeckého a základního výzkumu. V roce 1954 CERN založilo 12 států a později se přidalo dalších osm, včetně České republiky.

LHC, největší přístroj světa

Sídlem organizace je Ženeva, ale samotná laboratoř se nachází na Švýcarsko-francouzské hranici.  Hlavním úkolem laboratoře je zkoumání složení hmoty pozorováním srážek elementárních částic. K tomu jsou potřeba urychlovače a detektory částic. Největší chloubou laboratoře je LHC, kruhový hadronový urychlovač, který je největším vědeckým přístrojem světa. Leží na území Švýcarska i Francie a po obvodu měří 27km. Impozantní, že? Jet si ho prohlédnout by bylo ale zbytečné, je totiž pro jistotu uložen 100m pod povrchem. Srážky částic s rychlostí blížící se rychlosti světla potom probíhají v detektorech, jejichž úkolem je přesně zaznamenat, co se při srážce stalo.

Cítíte se ohroženi černou dírou?

V CERNu se děje možné i nemožné. Při pokusech například vzniká i antihmota, která dříve byla spíše objektem sci-fi filmů. Právě kvůli antihmotě si CERN už vysloužil žalobu za údajně riskantní pokusy, při kterých hrozí vznik černé díry schopné pohltit celou planetu. Žalobu tehdy podali dva lidé z Honolulu, kteří měli o svůj život asi vážný strach… nebo spíš neměli zrovna co na práci.Laboratoř CERNu je ale sama o sobě takovou černou dírou. Spolkne totiž tolik elektřiny, jako celá Plzeň a ročně vyjde členské státy v přepočtu celkem na 20 miliard Kč.

Čas od času také vznikne v CERNu nějaký ten vedlejší produkt. Říkají vám něco písmena „www“? Asi je berete jako běžnou součást vašeho života, původně ovšem WorldWideWeb sloužil pro jednodušší výměnu informací mezi fyziky v jednotlivých laboratořích.

Lovci mozků z CERNu v ČR!

S CERNem spolupracuje kolem 11 000 nejchytřejších mozků světa, zhruba 200 vědců je z České republiky a velkou část tvoří studenti. Pokud by Vás lákala práce pro největší vědecké centrum na světě, máte šanci! V říjnu 2012 k nám totiž poprvé vyjeli zástupci CERNu nabídnout volná pracovní místa a nejspíš to nebylo naposledy.

Kariéra v CERNu: https://ert.cern.ch/browse_www/wd_portal.show_page...