Huawei čelí zákazům z USA. Google, Intel a další s ním přestali spolupracovat | EkonTech.cz


Huawei čelí zákazům z USA. Google, Intel a další s ním přestali spolupracovat

Technik / Huawei
27. 5. 2019 - 17:18

Obchodní válka mezi USA a Čínou se dále vyhrocuje a poslední zásah Donalda Trumpu zamířil přímo proti obří čínské technologické společnosti Huawei. V rámci stavu nouze nesmí žádná americká společnost s Huawei spolupracovat, což znamená nepředstavitelné následky.

Asi nejzásadnější je to, že spolupráci musel ukončit Google, takže Huawei už nemá nárok na operační systém Android, respektive jeho licencovanou verzi, která zahrnuje kritické služby jako Google Play Store, Mapy Googlu, Youtube, Gmail a další. Huawei tak nebude mít přístup k celému obchodu s aplikacemi.

Zatímco pro uživatele v Číně to až tak zásadní problém není, protože ti mají západní aplikace obvykle zakázané, problém se týká všech ostatních zemí. Telefony a tablety Huawei budou bez Google Play Store více méně neprodejné, protože uživatelé si nebudou moci nainstalovat své oblíbené aplikace, natož se přihlásit k účtu Google. Mezi nedostupnými aplikacemi je navíc i třeba Facebook, Messenger, WhatsApp a další, které pocházejí od amerických společností.

Ukončit spolupráci s Huawei už musel i Intel, který mu nemůže dodávat procesory pro jeho notebooky, dále pak Panasonic (baterie), Qualcomm (modemy), Vodafone, a dokonce i samotný ARM, na jehož architektuře jsou čipy Huawei postavené.

Pokud tak nedojde k nějaké formě dohody, ztratí Huawei možnost prodávat jinde než v Číně, alespoň z pohledu mobilních zařízení, které přitom tvoří značnou část příjmu celé společnosti.