Kolik váží internet? | EkonTech.cz


Kolik váží internet?

Technik / internet
25. 2. 2013 - 19:08

Internet je černá krabička s jednou LEDkou, která je schovaná v Londýně, na vrcholu Big Benu, kde má nejlepší signál. Z té vedou spojení na všechny strany světa a bez této krabičky by svět vypadal úplně jinak. Nebo to tak není?

internet

 

Doufám, že všichni prokoukli vtípek, jinak máme vážný problém. Internet samozřejmě není jenom jedna krabička, je to složitější. Tady vyvstává otázka, co to vlastně je a kolik to váží? Uznávám, není to běžně kladená otázka, přesto na ni známe odpověď. Internet váží 0,000364 gramu. Plus mínus. Předpokládám, že vám tato informace byla prospěšná stejně jako dveře od motorky, pokusím se tedy vysvětlit, co všechno reprezentuje.

Co to je vlastně internet? Je to „síť sítí“, propojuje různé sítě po celém světě pomocí protokolu TCP/IP. Zkusím to jednodušeji. Představte si třeba školu. Různé učebny jsou plné počítačů, které jsou mezi sebou propojené. Těch učeben tam je spousta a propojuje je mezi sebou další kabel. To je internet. Když to vynásobíte milionem a místo učeben si představíte firmy, města a státy, to všechno jsou menší sítě spojené dohromady jednou větší, internetem. Hlavně to prosím neříkejte u zkoušky z informatiky, to by vás hnali.

Dále musím upřesnit, co to jsou vlastně data. Všechny dopisy, co napíšete, všechna videa, co vidíte, všechna digitální hudba, co posloucháte, zkrátka všechny data se dají zapsat v binárním kódu jako kombinace nul a jedniček. Průměrná velikost mp3 souboru je kolem 5 MB. To je pět milionů bajtů, bajt má 8 bitů, čtyřicet milionů nul a jedniček.

Potřebujeme znát, kolik je dat v internetu. To je docela problém, protože to číslo stále roste a nedá se přesně určit, co všechno v něm obsaženo je a není. Ani Google nedokázal indexovat vše, ale pouze zlomek. Známe ovšem odhad. V roce 2005 přišel Eric Schmidt (bývalý výkonný ředitel Google) s odhadem, že celý internet obsahuje 5 milionů terabytů dat. To je 5 exabytů, nebo 5 miliard gigabytů. Toto číslo se každých pět let má zdvojnásobit. Od roku 2005 uběhlo osm roků, přičteme k tomu chybu měření a máme takových 20 milionů terabytů dat. Možná, tato informace je založena pouze na domněnce a nikdo to přesně neví. Ale pro naše počítání to bude stačit.

Máme tedy celkovou velikost internetu. Kolik váží data? Nic. Přesněji řečeno, skoro nic. Nic nemůže vážit nic. Teoreticky řečeno, když nahrajete do telefonu další empétrojku, jeho hmotnost se zvýší. Víme, že mp3 má asi 40 milionů bitů, kombinací nul a jedniček. Tady přichází ta pravá věda. Počítač komunikuje pomocí elektrických impulzů, posílá skrz dráty nuly a jedničky jako elektrický signál. Abyste uložili jeden bit dat, potřebujete k tomu elektřinu. Tato elektřina doputuje do paměti a nabije kondenzátor, který reprezentuje jedničku, bit. Prázdný kondenzátor je nula, plný je jednička. K jeho nabití stačí velmi málo, odhadem 40 000 elektronů. A váhu elektronu taky známe, je to nějakých 9,1*10-31 kg. Teď už to bude hračka.

Nyní použijeme matematiku základní školy na spočítání celkové hmotnosti internetu. Objem dat na internetu je 20 exabytů, zhruba půlka z toho jsou jedničky, které jsou nabité v kondenzátorech. To se nedá nijak ověřit, ale dá se to tipnout. By vočko to dělá 10 exabytů jedniček. Vynásobíme počtem elektronů v kondenzátoru po nabití, tj x40 000. A opět vynásobíme váhou elektronu, 9,1*10-31 kg. 1019*40000*9,1*10-31 kg= 0,000000364 kilogramu váží internet.

Co si pod tím představit? Celý internet váží zhruba jako zrnko písku. Veškeré vědomosti lidstva, všechna videa, hudba, maily, porno, vaše domácí úkoly, webové stránky, výzkum a věda, Facebook, seznamky, Wikipedia , zkrátka všechno, co kdy člověk zaznamenal do digitální podoby, se dá srovnat se zrnkem písku. Maličkatým zrníčkem písku na špičce prstu. Představte si, kolik dat naberete lopatou…

 

http://youtu.be/iDbyYGrswtg - vysvětlení úvodního vtípku