Mezinárodní strojírenský veletrh: věda, technika, inovace | EkonTech.cz


Mezinárodní strojírenský veletrh: věda, technika, inovace

Technik
19. 2. 2018 - 7:46

Na podzim nesmí v kalendáři každé strojírenské firmy chybět záznam o datu letošního strojírenského veletrhu. Na brněnském výstavišti mohli návštěvníci spatřit produkty, s jejichž pomocí Česko odstartuje čtvrtou průmyslovou revoluci.

V areálu brněnského výstaviště se největší strojírenský veletrh ve střední Evropě konal již po padesáté deváté. Veletrh kromě výstavních ploch poskytl také ideální příležitost k setkání firem s politiky, absolventy i vědeckými pracovníky. „I přes všechny moderní komunikační technologie stále zůstává důležitý osobní kontakt, důvěra a ona chemie mezi partnery, která je v obchodě nepostradatelná. Mezinárodní strojírenský veletrh je ideální příležitost pro prodlužování starých přátelství a vznik nových,“ glosoval Jiří Havlíček, ministr průmyslu a obchodu ČR. Na veletržní půdě proběhlo rovněž několik odborných konferencí zaměřených především na budoucnost českého i světového průmyslu. Účastníci měli možnost získat spoustu informací o průmyslu 4.0. Hovořilo se například o automatizaci a robotice, směřování technického vzdělávání nebo energetických úsporách.

Šestina zemí světa

1631 vystavovatelů z 32 zemí a více než osmdesát tisíc návštěvníků. Partnerskou zemí vrcholné akce průmyslníků se v tomto roce stala Indie. Sedmou největší ekonomiku světa označují mnozí odborníci za jednu z budoucích ekonomických velmocí, vždyť země má brzy nahradit Čínu na čele žebříčku nejlidnatějších zemí světa. „Je to jeden z nejdůležitějších a nejprestižnějších průmyslových veletrhů nejen ve střední a východní Evropě, ale na celém světě,“ zdůraznil indický ministr obchodu a průmyslu C. R. Chaudhary. Zahraniční hosté představili návštěvníkům vládní program Make in India, jež má napomoci asijskému gigantu k přílivu nových investic. Představovat své výrobky doletělo také na osm desítek indických firem nejrůznějšího zaměření.

I díky nim vynikal letošní ročník vysokým zastoupením zahraničních firem. Mimo místo pro tradiční účastníky z Německa, Slovenska či Itálie vyčlenili pořadatelé prostor na oficiální expozici také čínským provinciím, Tatarstánu nebo Jižní Koreji. Veletrh se tak podle mnohých stává vstupní branou asijských firem na středoevropský trh.

Tři v jednom

V rámci veletrhu se konalo také několik dílčích specificky zaměřených veletrhů. Mezi úspěšné lze jistě zařadit veletrh pracovních příležitostí s názvem Job Fair MSV, oborově zaměřený Transport a Logistika nebo veletrh ENVITECH. Na výstavách ElectroPark a 3D tisk se zase návštěvníci mohli přesvědčit, že technika slouží mimo průmyslovou branži také umělcům. Prostorové tiskárny patřily vůbec k jedněm z hitů veletrhu. Představeno bylo například kolo, jehož celý rám vyrobila 3D tiskárna. Velký zájem návštěvníků přitáhl nejsilnější dosud vyrobený robot na světě.

Průmysl 4.0

Největší pozornost se upírala na nové průmyslové objevy a inovace. Veletrh dokázal, že modernizaci berou čeští podnikatelé vážně. „Čtvrtá průmyslová revoluce už propukla a internet věcí posouvá spoustu oblastí dopředu způsobem, jaký byl ještě před pár lety nepředstavitelný. Naším společným cílem je, aby nás průběh těchto změn nezaskočil. Úloha školství zde bude naprosto zásadní a je potřeba změnit vzdělávací systém tak, aby pružně a operativně kopíroval situaci v praxi,“ zaznělo například z úst místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška.

Podle odborníku povede kustomizace produktu k efektivnějšímu umístění továren, přestože budou zařízení ovládat lidé na druhé straně planety. Přibude počet smluvních průmyslových budov disponujících veškerým vysoce automatizovaným a robotizovaným zařízením, které si budou moci podnikatele pronajmout. Překvapivě zněla informace, že se v Česku v současnosti prodává více průmyslových robotů než v jedné z největších zemí Evropy, Velké Británii. Zaměstnanec již tedy nebude smluvně vázán pouze u jedné firmy a bude mít prostor k větší kreativitě, mnohem běžnější bude práce z domova. Ruku v ruce s inovacemi by měly probíhat také změny ve vzdělávání.

Medaile do Liberce

Nejvyšší ocenění Mezinárodního strojírenského veletrhu, zlatá medaile, letos putovala také do rukou týmu z Technické univerzity v Liberci. Perspektivní univerzita proslulá svými objevy v oblasti nanotechnologií nadchla porotu linkou pro výrobu lineárního kompozitního materiálu s obsahem nanovláken. Vlákna miniaturních rozměrů nanáší na přízi stroj napájený střídavým proudem. „Celý proces je asi 6 až 10krát rychlejší než při nanášení nanovláken stejnosměrným proudem, přilnavost nanovláken k jádrové přízi je navíc mnohem vyšší,“ popsal výhody přístroje profesor David Lukáš z vývojového týmu a vedoucí Katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů Fakulty textilní TUL.

 

Stát - Počet zastoupených firem

Německo -134

Slovensko - 69

Indie - 61

Čína - 53

Itálie - 49

 

 

Foto: Mezinárodní strojírenský veletrh