Ostrava pomáhá v celosvětovém boji proti koronaviru. | EkonTech.cz


Ostrava pomáhá v celosvětovém boji proti koronaviru.

Technik / koronavirus
10. 4. 2020 - 0:52

Celý svět bojuje proti koronaviru různými cestami a jedním z nich je i výzkum v podobě simulace proteinů koronaviru. Díky tomu lze nalézt případné léky nebo vakcíny, které budou konečně použitelné.

Největší platformou současnosti je Folding@Home, která pomocí distribuovaného výkonu využívá výkon obrovského množství procesorů a grafických karet jak obyčejných domácích uživatelů, tak i serverů a nejvýkonnějších superpočítačů.

Ostravské superpočítače Anselm, Barbora a Salomon jsou nyní dalšími, kteří se připojili do formy sdílení výkonu na vědecké výzkumy zaměřené přímo proti COVID-19. Dle vyjádření ředitelství národní superpočítačového centra IT4Innovations může o výpočetní výkon zažádat jakákoli laboratoř nebo skupina, která se koronavirem zabývá.

Dle posledních měření je nejvýkonnějším ostravským superpočítačem Salomon, který má špičkový výpočetní výkon 1,46 PFLOPS. Nejvýkonnější superpočítač na světě – americký IBM Summit, má výkon 150 PFLOPS a zmíněná platforma Folding@Home už nyní překonala celkový výkon jednoho EFLOPS.

Lze očekávat, že do sdílení superpočítačového výkonu se bude pouštět stále více organizací po celém světě, což by mělo umožnit porazit koronavir mnohem rychleji.