Složte si telefon podle svých potřeb! | EkonTech.cz


Složte si telefon podle svých potřeb!

Technik / chytré telefony
15. 1. 2015 - 20:18

Výrobci mobilních telefonů se předhánějí ve větších obrazovkách, silnějších procesorech, rychlosti načítání webu atd. Zákazník je tak nucen si koupit nový telefon kvůli pár změnám v hardwaru. To by mohl změnit nový projekt Googlu.

Dosud jsme byli nuceni vybírat si telefony podle parametrů, rychlosti, barvy, velikosti, výdrže… Po prohledání nabídky jsme si našli telefon s ideálními parametry a v obchodě ho zakoupili. Nevyrábí se zrovna v bílé barvě, ale to se holt musí obětovat pro rychlejší procesor. Google jde na to od lesa. Co kdyby si mohl každý koupit telefon, který by si postavil dle svých potřeb?

Je to jako s auty. Každé má jinou výbavu. Můžete si koupit novou Fabii a nakonfigurovat si lepší rádio, vyhřívané sedačky a litá kola. Když potřebujete jet na dovolenou, tak si přiděláte zahrádku na střechu. Neslyšíte pořádně hudbu? Vyhodíte z kufru rezervu a namontujete subwoofer.

Teď si představte tyto možnosti u telefonu. Jedete na dovolenou, tak si dáte do telefonu lepší kameru. Chcete si zahrát náročnější hru, tak tam strčíte rychlejší grafickou jednotku. Došlo místo na hudbu? Vyhodíte kameru a rozšíříte paměť o dalších 64 GB. Nevydrží baterie dost dlouho? Vybereme si úspornější procesor a větší baterii.

Zní to zvláštně, lákavě a nemožně najednou. Ale už se na tom pracuje. Google to nazývá Project Ara. Myšlenkou je vyvinout smartphone, který si bude moci zákazník upravovat dle libosti. Na hardwarové úrovni. Základem telefonu je deska s displayem. V zadní části jsou sloty, do kterých se dají zasouvat různé bloky. Procesor, operační paměť, kamera, baterie a kdo ví co ještě. Zákazník si tak bude moct složit telefon přesně podle svých potřeb. Když pak přijde na trh nová technologie, bude stačit vyměnit jednu kostičku v zádech telefonu bez nutnosti kupovat nový mobil. Aspoň taková je myšlenka. Budete si moci vybrat kameru pro váš telefon, ne telefon kvůli kameře. Otevře to nový trh pro výrobce bloků. Výrobci telefonů se budou moci zaměřit na vývoj kostiček a spolupracovat na vytvoření nejlepšího telefonu. Grafici se vyřádí na designu bloků a vývojáři vymyslí nové a nové možnosti využití. Informací zatím moc není, stále se jedná o vývoj, ale dle různých ukázek prototypů je Project Ara na dobré cestě k úspěchu.

A nejen Google pracuje na modulárním telefonu. Do vývoje se pustila i čínská firma Xiaomi. ZTE taky vypustilo na světlo světa svůj koncept skládacího telefonu. Zájem o tento nápad je veliký. První funkční prototyp Ary je odhadován již na první čtvrtletí 2015. Jestli to bude fungovat a bude zájem, mohlo by to odstartovat novou éru mobilních telefonů.

Project Ara v kostce:

http://youtu.be/PQqudiUdGuo