Student vyrobil světelný meč ze Star Wars. Nyní má ambice zahájit sériovou výrobu a produkt uvést na český trh | EkonTech.cz


Student vyrobil světelný meč ze Star Wars. Nyní má ambice zahájit sériovou výrobu a produkt uvést na český trh

Technik
4. 4. 2018 - 10:15

Student Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Marian Skucius dokázal uspět v soutěži Studentské vědecké a odborné činnosti se svým projektem výroby světelného meče. Fanoušek Star Wars hodlá projekt dále rozvíjet, a dokonce produkt uvést na český trh.

V soutěži jsi zaznamenal úspěch s prototypem světelného meče. Co tě k tomuto nápadu vedlo?

Myšlenka výroby světelného meče mě napadla již po premiéře sedmé epizody Star Wars v roce 2015, tehdy jsem však na nápad po nějaké době zapomněl. K samotné realizaci jsem se dostal až o letošních prázdninách, kdy jsem chtěl v době volna zužitkovat své znalosti a dovednosti v technologii a elektrotechnice, a tak trochu přebít nastalý stereotyp. Meč jsem začal vyrábět čistě z vlastního zájmu, o účasti v žádné soutěži jsem v té době ještě neuvažoval.

Kolik času jsi jeho výrobou strávil?

Celou dobu výroby odhaduji na osmdesát až sto hodin, nejvíce času mi však zabral vývoj a postupné zkoušení různých materiálů a výrobních postupů. Všechny díly jsem vyráběl ručně v domácí dílně, poměrně dost času jsem strávil také finálním dobrušováním a dolešťováním rukojeti.

S kým jsi během celého projektu spolupracoval?

Už na samotné výrobě jsem spolupracoval s Petrem Vitovským, studentem informatiky na Masarykově univerzitě, který mě k tvorbě tohoto projektu do určité míry inspiroval. Žádné konkrétní firmy ani odborníky jsem však s žádostí o pomoc neoslovil.

Z jakých částí a materiálů se meč skládá?

Celou konstrukci tvoří tři části – svítící čepel, rukojeť a elektronika ukrytá uvnitř zbraně. Technicky nejnáročnější práce mě čekala při výrobě rukojeti, která se skládá z běžné konstrukční a leštěné korozivzdorné oceli. Jako čepel slouží plastová trubka, v níž je pro lepší šíření světla ještě namotána fólie z celofánu. Elektrický obvod jsem navrhl tak, aby bylo možné pomocí dvou přepínačů volit celkem z osmi barev. Uživatel se tak podle svého uvážení může stát kladnou či zápornou postavou. Zařízení napájí výkonná lithiová baterie.

Světlo emituje pouze jediná dioda. Jak jsi tedy zajistil střídání různých barev?

Světlo zajišťuje RGB dioda, která je schopna různými kombinacemi vydávat nejrůznější barevné odstíny. Snažil jsem se přitom o co největší zachování autentičnosti, nepůvodní jsou jen dvě barevné kombinace meče. K lepšímu nasvícení čepele jako celku přispívá čočka soustředící tok světla do úzkého pruhu, na druhém konci se poté světlo odráží zpět.

Jakým směrem plánuješ výrobu meče rozvíjet? Můžeme se těšit na tvou účast v dalších soutěžích?

Přihlášení do další soutěže zatím neplánuji. Dále se chci raději zaměřit na sériovou výrobu tří až čtyř modelů meče za použití dokonalejších strojů. Pro zájemce budu vytvářet také další kusy na zakázku. Rád bych postupně výrobku vydobyl místo na trhu a umožnil fanouškům Star Wars jeho koupi v co nejbližší době.

Modelu chci v dohledné době přidat ozvučení doprovázející pohyby bojovníka. Jedná se však z teoretického i praktického hlediska o poměrně náročný technologický problém. Uvnitř rukojeti se už teď skrývá mnoho elektroniky a zařízení s nahranými zvuky doplněné gyroskopickým senzorem a reproduktorem tak nesmí zabírat mnoho místa.

Umíš si představit uvedení výrobku na trh? Myslíš, že máš šanci uspět mezi levnými výrobky z Číny?

Světelné meče patří v Evropě k poměrně nedostatkovému zboží. Vyrábí se pouze ve Velké Británii, což pro české zákazníky znamená vysokou cenu a hrazení drahého poštovného navíc, mnohdy je také dostupný pouze v jediné barvě. Vítězný prototyp lze uvést na trh za několikanásobně nižší cenu, přestože se prakticky jedná o ručně vyráběný produkt. Plastové meče z čínských levných serverů lze považovat jen za hračky, už jejich světelný výkon dosahuje oproti mému meči neporovnatelně menších hodnot.

Máš v hlavě již další nápady, kterými bys byl schopný zaujmout pozornost odborné veřejnosti i médií?

Stále přemýšlím nad různými vylepšeními v oboru strojírenství či elektrotechniky, jeden nápad se dokonce částečně týká módy. K jejich realizaci se však teprve chystám.

Jaké spatřuješ největší rozdíly mezi studiem na lokální univerzitě a na technických univerzitách?

Konkrétně u nás na škole panují mezi studenty a kantory poměrně vstřícné vztahy, což na větších školách většinou běžné není. Úspěch v soutěži mi navíc otevřel dveře do školních dílen, kam zpravidla docházejí studenti až ve vyšších ročnících.

Jakým směrem plánuješ zaměřit další studium a kariéru?

Po dostudování bych se určitě rád i nadále profiloval v technickém oboru, ve kterém vidím do budoucna obrovský potenciál. Díky postupnému úbytku zájmu o technická odvětví má naše generace na druhou stranu velkou šanci uspět. Postupem času se nebráním ani vlastnímu podnikání, i když o konkrétním odvětví zatím detailnější představu nemám.

 

Rozměry meče

Celková délka                          129 cm

Délka čepele                            100 cm

Délka rukojeti                          29 cm

Celková hmotnost                   1 kg

Napětí                                       4,2 V

Maximální proud                    1,4 A

Výdrž                                         3 hodiny

 

Zdroj fotky: Archiv Mariana Skucia