Zdokonalujeme bezpečnost posádky auta i všeho živého kolem něj | EkonTech.cz


Zdokonalujeme bezpečnost posádky auta i všeho živého kolem něj

Technik / VALEO / Anastassiya Sihlovec
10. 5. 2022 - 14:35

Bezpečnost nových modelů automobilů se rok od roku zvyšuje. Na tomto trendu má svůj podíl i Anastassiya Sihlovec ze společnosti Valeo. Jako System Test Engineer se věnuje vývoji automatických bezpečnostních systémů.

Anastassiya testuje bezpečnostní systémy ve Valeu už více než pět let, přesto ji vždycky znovu potěší, když vidí výsledky společné práce vývojářů a testerů. Prozradila nám, čemu se momentálně  věnuje, co je její běžnou pracovní náplní i proč přešla od elektroenergetiky k automotive.

Pracujete jako System Test Engineer na oddělení zabývajícím se komplexními systémy a funkcemi v autech. Co přesně vaše práce obnáší?

Společně s mými kolegy testujeme automatické bezpečnostní systémy v autech. To znamená, že vymýšlíme způsoby, jak ověřit funkci nových bezpečnostních systémů tak, aby tyto systémy uměly v kritické situaci zasáhnout a odvrátit nehodu, bezpečně zaparkovat ve velkoměstě, nebo dokonce zachránit lidský život. Naše práce se vlastně moc neliší od detektivů. Taky musíme případ nasimulovat – jak se to asi může stát, vyzkoušet – vzít auto na měření na testovací polygon a následně vyhodnotit správnost teorie – čili naměřená data porovnat s očekávanými. Test Engineer je vlastně takový „vrták“, který kontroluje, jestli kolegové vývojáři, kteří systém navrhovali, udělali vše podle specifikace zákazníka (čili automobilky) a zdali všechno funguje tak, jak má.

Prozradíte, na jakých projektech momentálně ve Valeu pracujete?

Současná doba poskytuje v automotive nespočetné množství možností, jak zdokonalit bezpečnost nejen posádky auta, nýbrž i chodců, cyklistů a všeho živého kolem nás. Před 30 lety bylo běžné, že vrcholem elektroniky ve většině automobilů bylo autorádio. Dnešní doba ovšem poskytuje možnost podílet se na projektech, jako jsou automatické parkovací systémy, které za vás za pomoci kamer a senzorů zaparkují auto, systémy automatického brždění, které dokážou vyhodnotit kritickou situaci a zabrzdit vozidlo před překážkou, či systém detekce mrtvého úhlu pro kamiony, jenž upozorní řidiče na překážku v místě, kam z kabiny nevidí.

Co vás na vaší práci nejvíc baví?

Radost mi dělá, když vidím, že technika, na které s kolegy pracujeme, opravdu funguje. Uvědomím si to vždy, když couvám s autem v nepřehledném místě a auto mě samo upozorní na chodce, který za ním právě přechází. Myslím si, že naše práce pomáhá zachránit množství lidských životů, a to ve mně zanechává pocit štěstí a naplnění, protože dělám něco, co má viditelné výsledky. Stejně fascinující je sedět v autě s notebookem na nohách a vidět v datech v živém provozu auto „vysvlečené do naha“, jak se chová ve standardních i nestandardních situacích – v kolonách, na dálnici, v úzké pražské uličce nebo třeba na Václaváku, kde musí reagovat na velké množství turistů.

Lákala vás oblast automobilového průmyslu odjakživa?

Vystudovala jsem elektroenergetiku a hodně mne zajímala oblast úspor energií skrze technické úpravy objektů, volbu vhodných zdrojů tepla atd. Čili něco, co je v dnešních časech hodně diskutovaným tématem a podle mého názoru oborem s velkou budoucností. Někdy těsně před státnicemi jsem se bavila s kamarádkou z univerzity o její práci, přičemž jsem se dozvěděla o společnosti Valeo a o tom, co vlastně dělají. Pravda je, že mne to zaujalo natolik, že jsem odmítla nabídku práce v energetice a rozhodla se naplno věnovat vývoji v automotive. A nelituji.

Oblast automotive je obecně vnímána jako mužská doména. Platí to podle vás ještě?

Myslím si, že je úplně jedno, zdali žena pracuje v automotive, nebo muž pracuje jako švadlena. Podstatné je, aby člověka jeho práce bavila a naplňovala jej a aby ji dělal poctivě.

Má podle vás pozice ženy v mužském prostředí nějaké výhody?

Neumím to asi úplně posoudit, protože jsem od mala více v mužských než ženských kolektivech. Pravda ale je, že gentlemani naštěstí ještě nevymřeli a příjemným bonusem je již jen to, když jdete do práce a kolega vám otevře a podrží dveře. A navíc si myslím, že se k sobě v práci chováme hezky všichni bez rozdílu.

ANASTASSIYA SIHLOVEC

Vystudovala energetické inženýrství na Tomské polytechnické univerzitě, magisterský titul získala na Českém učení technickém v Praze. Po několikaleté praxi v oboru zamířila do oblasti automotive. Od roku 2017 pracuje ve společnosti Valeo jako System Test Engineer.