3D technologie – zkratka k lepší budoucnosti | EkonTech.cz


3D technologie – zkratka k lepší budoucnosti

Technik
3. 4. 2017 - 11:10

3D technologie se stávají pomocníkem v medicíně i při vaření. Podívejte se na způsoby využití 3D, které mohou být krokem kupředu v různých oblastech našeho života.

Preciznější plastika nosu

Plastická operace nosu, neboli rhinoplastika, je jedním z nejčastějších zkrášlovacích úkonů, které podstupujeme. Určitě jste však slyšeli o případech, kdy se zákrok úplně nepovedl. Tomu bude nejspíš brzy konec – vědci totiž vyvinuli algoritmus, který navrhne nos přesně se hodící k proporcím vašeho obličeje. Dříve byl k tomuto účelu používán Photoshop, který však není schopný vytvořit tak realistickou podobu. To dokáže právě zmíněný algoritmus.

K fungování tohoto procesu dopomáhá technologie 3D. Nejprve se totiž vytvoří trojrozměrný model nosu, který se následně importuje do speciálního softwaru. Tento software jako výchozí bod používá stovky obličejů, které naskenoval již dříve. Tím pádem algoritmus může vypočítat, jak má nos vypadat, a vytvořit tak ten nejvhodnější, který zároveň bude přirozený vůči danému obličeji. Pro navržení perfektního nosu jsou klíčové lícní kosti, špička nosu a koutky očí. Je tedy zaručeno, že každý z pacientů bude mít svůj unikátní, pro sebe navržený nos. Pacienti si také mohou nos přizpůsobit podle své libosti.Tuto novinku ocení nejen ti, kteří touží po lépe vypadajícím nosu, ale i ti, kteří z důvodu zranění či nemoci o svůj nos přišli. Algoritmus si totiž dokáže poradit i v takovém případě.

Co takhle nové ucho?

Nyní se podíváme blíže na 3D tisk, jenž dokáže vyprodukovat věci, které by vás ani ve snu nenapadly. Takovým příkladem může být bionické ucho.Výzkumníkům z Princetonské univerzity se pomocí 3D tiskárny podařilo vytvořit ucho, které je schopné přijímat i přenášet zvuk stejně jako lidské. K jeho vytvoření bylo potřeba Petriho misky, kravích buněk, speciálního gelu a částic stříbra, které posloužily jako anténa pro přenos zvuku.

Bionické ucho prý, alespoň prozatím, nemá nahradit to lidské. Výzkumníci chtěli pouze vyzkoušet novou metodu, která kombinuje elektronické a biologické materiály, a dokázat, čeho všeho je 3D tisk schopný. To se jim určitě podařilo. Podle profesora Michaela McAlpina, který projekt vedl, může tento výzkum vést k syntetickému nahrazování opravdových lidských funkcí a k vytvoření “elektronického šestého smyslu”. „Protože svět se stává digitálnějším a elektroničtějším místem, myslím, že nakonec se budeme méně zajímat o pět tradičních smyslů a budeme chtít, aby nám tyto nové elektronické smysly umožnily přímou elektronickou komunikaci s našimi mobily a počítači.” uvádí McAlpine. Zdali na jeho slova opravdu dojde, ukáže čas.

Vytiskněte si jídlo

Že se 3D tisk nejspíš stane přirozenou součástí naší budoucnosti, dokazuje i další jeho využití, které tentokrát může ocenit opravdu kdokoli. Vytisknout si můžete dnes už i jídlo.3D tiskáren jídla se už vynalezlo několik. Tou nejznámější je přístroj zvaný Foodini. S ním můžete zapomenout na složité vaření - funguje totiž tak, že speciální kapsle naplníte ingrediencemi a Foodini vám vytvoří hotový pokrm s dokonalým tvarem, který si sami zvolíte. Například vložíte těsto, poté sýr a kečup a Foodini vám připraví pizzu. Tvůrci přístroje chtěli docílit i toho, aby lidé namísto polotovarů jedli čerstvé potraviny. Je to však drahá záležitost, alespoň prozatím. Cena Foodini se pohybuje kolem třiceti tisíců korun.