7 věcí, které byste měli na vysoké škole udělat pro svoji budoucí kariéru | EkonTech.cz


7 věcí, které byste měli na vysoké škole udělat pro svoji budoucí kariéru

Z vejšky / kariéra
10. 1. 2014 - 15:22

Ať už je pro vás vysoká škole cestou k vysněnému povolání, nebo jen chcete mít titul a užít si studentského života, dříve nebo později studium skončí a kariéra vám zaklepe na dveře. Následujících 7 rad vám pomůže se na tento okamžik co možná nejlépe připravit.

#1 Sežeňte si stáž v oblasti, ve které chcete po škole pracovat

Studenti s pracovními zkušenostmi v oboru jsou po škole při hledání práce v obrovské výhodě. Do firem chodí často stovky životopisů a šanci na interview dostane jen pár vyvolených. Personalista dá při třídění životopisů vždy přednost absolventovi s aspoň náznakem praxe v oboru před jiným, který žádnou relevantní praxi nemá. Jedna měsíční stáž tak může snadno převážit to, že si někdo celé studium vydělával na brigádách. Získat vhodnou stáž nebo částečný úvazek přitom obvykle není těžké. Nespoléhejte ale na pracovní servery, tam nejspíš žádné nabídky nenajdete. Sami vyberte a oslovte zajímavé firmy. Kvalita praxe hraje roli, v zásadě jde ale o to získat jakoukoli zkušenost odpovídající vašemu zaměření, kterou si můžete dát do životopisu. Zkuste se s oslovením trefit před období roku, které je pro firmy nejhektičtější. To je nejvyšší šance, že se pro vás najde nějaká práce. 

#2 Promluvte si s lidmi, kterými jednou chcete být

Mnoho studentů nikdy nemluvilo s člověkem vykonávajícím povolání, na které se ve škole připravují. Upírají si tak možnost postupovat v kariéře dobře promyšleným směrem a na pohovorech nevědí dohromady nic o reálném fungování oboru, který posledních 5 let studovali. Pokud se nechcete zařadit do této skupiny, nabízím řešení. Na síti LinkedIn najděte 3 lidi, kteří pracují na pozicích, na kterých byste chtěli za nějakých 5 až 10 let sami sedět (nebo prostě pracují na nějakých vyšších pozicích ve vašem oboru). Pošlete jim žádost o schůzku. Pokud někdo odmítne nebo nedopoví, na LinkedIn je náhradníků víc než dost. Pečlivě si připravte svoje otázky předem. Především se zeptejte na konkrétní náplň práce těch lidí. Požádejte je o doporučení pro úspěšnou kariéru v dané profesi. Vyptejte se i na to, co významného se v oboru v poslední době stalo a jaké problémy firmy aktuálně řeší. 

#3 Promluvte si také s nedávnými absolventy

I lidé, kteří jsou v kariéře jen o rok nebo o dva před vámi, pro vás mohou být velmi užitečným zdrojem informací. S pomocí kamarádů, školy nebo internetu najděte a oslovte 3 nedávné absolventy vašeho oboru a vyzpovídejte je nad sklenicí piva nebo šálkem kávy. Zjistěte, na jaké pozici teď pracují a co konkrétně dělají od devíti do pěti, od pondělí do pátku. Zaměřte se detailně na to, jak sami před časem našli práci – jakými způsoby ji hledali, jak probíhala výběrová řízení, jaké otázky dostali na pohovorech a proč myslí, že právě oni uspěli v konkurenci na své současné místo. Informace takto získané pro vás budou obrovsky přínosné.  

#4 Udělejte si test osobnosti a poučte se z jeho výsledků

Pozor. Psychologické testy osobnosti jsou dobrý sluha ale velmi špatný pán. Výstupy těch bezplatných, které najdete na internetu, jsou navíc často nesprávné a zavádějící. I z nich se o sobě můžete dozvědět užitečné informace, jen musíte jejich výsledky brát se značnou rezervou. Cílem je se lépe se poznat, ne se nechat zařadit do nějaké škatulky. Rozumnou cestou může být požádat o spolupráci s výběrem testu a interpretací jeho výsledků kariérního poradce nebo psychologa. Správně udělaný test vám přinese řadu užitečných indicií o tom, jaká pracovní náplň a jaké pracovní prostředí vám obecně bude nejlépe vyhovovat. Těmito poznatky se pak můžete řídit při výběru konkrétního zaměstnání ve vašem oboru a výrazně tak snížíte možnost, že skončíte v práci, která vám nebude příliš sedět. Konkrétní testy vhodné pro kariérní plánování jsou například MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) nebo Color Q.

#5 Veďte si záznamy o tom, co ve škole a na stážích děláte

Vaše šance vytvořit zajímavé CV a udělat dobrý dojem na pracovním pohovoru je přímo závislá na vaší schopnosti jasně a přesvědčivě shrnout svoje úspěchy a zkušenosti. Člověk ale zapomíná. Vytvořte si dokument a jednou za šest měsíců si do něj zapište, na jakých důležitých projektech jste v uplynulém období pracovali, jakých úspěchů jste dosáhli a co jste se naučili. Zaznamenejte si všechny důležité detaily. Psaní CV pak pro vás bude hračkou a na pohovorech budete mít k dispozici repertoár přesvědčivých informací. Pokud si udržíte tento zvyk celou svoji kariéru, velmi si tím ulehčíte život.

#6 Ujasněte si svoje potřeby 

Lidé jsou různí a nepracují jenom pro peníze. Každému přináší uspokojení z práce něco jiného. Někdo si cení vysoký společenský status spojený s vykonávaným povoláním, někdo dobrý pocit z toho, že pomáhá lidem nebo planetě Zemi, a někdo chce být hlavně svobodný a nezávislý. Tím samozřejmě výčet možných potřeb zdaleka nekončí. Je velice užitečné udělat si jasno ve svých řídících potřebách a opírat se o tyto vědomosti při volbě zaměstnání. Těsný soulad mezi vykonávanou prací a osobními potřebami je spolehlivou cestou k pracovní a životní spokojenosti a naopak. Dejte do Googlu „Emotional Index Quiz“ a udělejte si bezplatný test klíčových potřeb (budete muset zadat email).

#7 Vezměte do rukou svoji digitální identitu   

Počítejte s tím, že si vás firmy budou googlovat před tím, než vás zaměstnají. Víte, co se objeví po zadání vašeho jména do Googlu? A jaké fotky najde cizí člověk na vašem Facebooku? Lidé často nevěnují nastavení soukromí na sociálních sítích dostatečnou pozornost a s celým světem sdílí věci, které jim mohou ve výběrovém řízení uškodit. Přitom kontrolovat svoji digitální image není vůbec složité. Zkontrolujte defaultní nastavení soukromí (privacy settings) na sociálních sítích, které používáte. Založte si profil na síti LinkedIn a udržujte ho aktuální. Zaregistrujte si doménu se svým jménem, v Čechách by vám to mělo zajistit první místo ve vyhledávači. Dejte na ni třeba svůj krátký profil, odkaz na LinkedIn nebo ukázky nějaké svojí práce. 

Mnoho lidí promarní svoji šanci na skvělou kariéru a hned po škole vykročí špatným směrem. Vy mezi ně patřit nemusíte. Garantuji vám, že pokud poctivě splníte všechny výše uvedené úkoly, budete ve svém pracovním životě úspěšní a spokojení. 

Líbil se vám tento článek? Vyzkoušeli jste některou z výše uvedených rad? S jakým výsledkem? Napište mi o tom na vojta.zuzanak zavináč gmail.com

Autor: Vojtěch Zuzaňák