Airbus Vahana Alpha: osobní dron, který vás automaticky přepraví tam, kam budete potřebovat | EkonTech.cz


Airbus Vahana Alpha: osobní dron, který vás automaticky přepraví tam, kam budete potřebovat

Technik / Airbus / dron
27. 5. 2019 - 17:15

Pomalu se blíží doba, kdy se na obloze budou prohánět zcela nové typy osobních letounů, které budou částečně připomínat drony. Jeden takový chystá i známý Airbus.

Airbus Vahana Alpha bude letoun s konstrukcí VTOL, tedy s podporou vertikální přistávání i vzletu. Díky tomu nepotřebuje žádnou dráhu, aby se dostal do výšky. K tomu slouží osm vrtulí na čtyřech otočných křídlech, které nejprve stroj vynesou vzhůru do dostatečné výšky a potom se křídla otočí pro aerodynamický let, aby vrtule zase poháněly stroj vpřed.

Airbus už představil Vahana Alpha Two, tedy novější prototyp, který je ale stále určen pro jednu osobu. Stroj je samozřejmě elektrický a na jedno nabití by měl být schopen doletět kolem 100 kilometrů. Bude se tak zaměřovat na přepravu například mezi blízkými městy, což bude rychlejší a efektivnější než pomocí jakéhokoli jiného dopravního prostředku.

Stroj používá nejmodernější technologie pro autonomní let, nechybí tedy pokročilý LIDAR, radar, kamery a další spousta senzorů sledující okolí a další vlastnosti. Uvnitř samotné kabiny je už pak pouze velký displej, kde lze vidět všechny potřebné informace a provádět případné ruční ovládání stroje, pokud by autonomní systém selhal. Primárním cíle ale je, aby osoba pouze nasedla a do výstupu na místě nemusela nic řešit.

Airbus už provedl několik ostrých testů a vývoj jde rychle dopředu. Podobné stroje by měly být základem přepravní platformy UberAir a dalších, které jsou naplánované už na období kolem roku 2021.