Akční kamery - nejen pro adrenalinové nadšence! | EkonTech.cz


Akční kamery - nejen pro adrenalinové nadšence!

Technik
21. 8. 2014 - 10:26

Pokud už vás omrzely klasické nudné fotografie z dovolené, na které nebaví koukat ani vás ani vaše přátele, a chtěli byste toto léto opravdu zachytit tu atmosféru a akci, kterou jste zažili, pomohou vám v tom zaručeně akční kamery!

Pro koho jsou akční kamery určeny?

Pokud jste o akčních kamerách dosud neslyšeli, věřte, že je znáte. Asi každý z nás už někdy viděl zajímavé záběry z prkna skateboardu, z helmy automobilového závodníka, nebo z hrudi cyklisty. Tyto záběry byly pravděpodobně pořízeny právě akční kamerou. Akční kamery však nejsou určeny jen pro adrenalinové závodníky nebo sportovce obecně, pomohou vám lépe zachytit jakoukoli akci a podívat se na svět z trochu jiného úhlu, než je běžné. Může ji tedy využít každý, kdo toto léto hodlá něco zažít!

Příslušenství je nezbytné

Akční kamera bez doplňkového příslušenství je jako chytrý telefon bez aplikací. Můžete ji sice používat bez jakéhokoli příslušenství, ale nebudete využívat plně jejího potenciálu.  Je to právě příslušenství ke kameře, které vám dá nové možnosti. Budete moci natáčet z nových míst a ze zajímavých úhlů, stačí zvolit to správné příslušenství a mít fantazii.  Za takovou základní a dosti univerzální výbavu ke kameře lze považovat následující:

  • Odolný/vodotěsný obal- Jelikož tyto kamery patří do akce, je kvalitní a odolné pouzdro nutností. Vodotěsný obal je zase skvělá vychytávka, pokud jedete v létě někam k vodě. Nejde o to, zda se věnujete vodním sportům nebo jen natočíte „blbnutí“ s přáteli, tyto záběry jsou vždy atraktivní a plné života.
  • Náhradní/externí baterie- Můžete si pořídit náhradní baterii nebo baterii externí, tuto možnost nabízí například nový model kamery MagiCam S70. Externí baterii připojíte k akční kameře. Ta nejprve čerpá energii z baterie externí a následně z interní baterie. Jedná se o ideální způsob úspory baterie, který nabízí natáčení bez přerušení, ke kterému by došlo při výměně klasické baterie.
  • Držáky, popruhy a stativy- Nejrůznější teleskopické tyče, popruhy na tělo, helmu nebo třeba skateboard, stativy, které lze obtočit kolem předmětů, plovoucí držáky apod. Všechny tyto produkty vám umožní natáčet z nových úhlů i během sportovní či jiné aktivity. Příslušenství je samozřejmě vyrobeno tak, aby vás nikterak neomezovalo v pohybu, a vy jste se tak mohli soustředit na svůj výkon.

Doplňkové příslušenství však není levná záležitost, nicméně některé firmy jako třeba MagiCam nebo TrueCam vám s koupenou kamerou dodají i širokou škálu příslušenství. Takže se nemusíte obávat, že by vás příslušenství pak stálo více, než celá kamera.

Co tyto kamery umí?  

Jako asi každé odvětví, i trh s akčními kamerami je velmi různorodý. Naleznete zde kamery specializované na jízdu v autě, pod vodní hladinu atd. Pro lepší popis technických parametrů, a tedy i funkcí kamery zvolím univerzální akční kameru S70 od značky MagiCam. Jedná se o nový model, který teprve přichází na trh, je tedy odrazem nejnovější technologie a trendů v odvětví, avšak je i cenově dostupná. 

Technické parametry

Uvedeme si jen pár základních technických parametrů pro představu. Kamera je velmi kompaktní (velikost 60 mm x 41 mm x 42 mm) a lehká (80g). Nabízí rozlišení full HD 1080p, super zpomalené nebo zpomalené záznamy v HD kvalitě, kvalitní 16 MP fotografie (až 10 fotografií za sekundu), integrovaný WiFi modul, G-senzor a mnoho dalšího.

Zajímavé funkce, které dodají videu šťávu

Časosběrné video: Funkce videotimelapse neboli časosběrné video je pokročilou funkcí, která vám umožní zrychlit pomalu se odvíjející děj. Je to ideální funkce například na natáčení východu/západu slunce, přechodu mraků atp. Dříve byste takového efektu dosáhli jen s obrovským objemem dat a úpravou v drahých softwarových programech, dnes je to hračka!

Zpomalené záběry: Vysoká snímkovací frekvence kamery vám umožní dosáhnout opravdu profesionálních záběrů. Jakoukoli rychlou akci si pak budete moci prohlédnout 2x pomaleji ve full HD kvalitě, nebo dokonce 4x pomaleji v kvalitě HD.

G-senzor- automatizace: Gravitační senzor vám zase umožní využívat funkci automatického začátku i konce nahrávání. Nahrávání se totiž spustí, jakmile kamera zaznamená pohyb, to je ideální například pro jízdu v autě, na kole atp. Pokud kamera nezaznamená do 3 minut od spuštění tohoto modu žádný pohyb, automaticky se vypne, aby tak šetřila baterii.

Nekonečné nahrávání: Jedná se o velmi zajímavou funkci, díky které můžete natáčet cyklicky. To znamená, že jakmile nebudete mít na SD kartě dostatek volného místa, začne kamera přemazávat nejstarší záznam a nahrazovat jej novým. 

Sekvenční fotografie: Sekvenční fotografie jsou ideálním nástrojem pro zachycení sportovní akce, například skoku na lyžích. Tato funkce vám umožní fotografovat rychlostí 3 až 10 fotografií za sekundu a to navíc až v 16 MP kvalitě.

 

Autor: Kristýna Jahnová